St. Betrokken genomineerd voor Roethofprijs 2010
Dat heeft de jury van de Hein Roethofprijs vandaag bekend gemaakt. De genomineerde projecten zijn: “Scoren door Scholing” van de Stichting Vitesse Betrokken; “Week van de Veiligheid” van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel; “Multifocus benadering van (dreigend) huiselijk geweld” van de Mutssaersstichting; “Jeugdinterventieteam” van Bureau Frontlijn van de gemeente Rotterdam en “Kleurkracht Escamp/Rolmodellen” van de regiopolitie Haaglanden. De genomineerde projecten ontvangen elk een bedrag van 5.000 euro.
De Hein Roethofprijs wordt jaarlijks toegekend aan het beste initiatief in Nederland om criminaliteit te voorkomen, of sociale veiligheid te bevorderen en wordt georganiseerd door het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) in Utrecht. De prijs, die bestaat uit een bedrag van 20.000 euro en een beeldhouwwerkje, wordt op 25 oktober 2010 door de minister van Justitie in Den Haag uitgereikt. Het is de vierentwintigste keer dat de prijs wordt uitgereikt.
Hieronder de uitleg van het project Scoren door Scholing:
Scoren door Scholing
Jongeren die buitenspel staan weer op het veld zetten met een nieuwe toekomst, dat is de doelstelling van het project “Scoren door Scholing” van voetbalclub Vitessse. Het project is een samenwerkingsverband tussen de stichting Vitesse Betrokken, de gemeente Arnhem en ROC Rijn IJssel en is in september 2007 gestart. “Scoren door Scholing” is opgezet naar aanleiding van het stijgende aantal jongeren dat zonder diploma de school verlaat. Het is bedoeld om moeilijk te motiveren jongeren tussen de zeventien en 23 jaar te coachen naar een opleiding, bij het vinden van een passende baan of een combinatie van deze twee. Het programma bestaat uit vijf weken les in het supportershome van Vitesse, onder begeleiding van twee leercoaches, en vijf weken stage bij bedrijven. Een deel van deze bedrijven is lid van de Business Club Vitesse-GeldreDome.
Tijdens de lessen wordt onder andere aandacht besteed aan sociale vaardigheden, beroepshouding en beroepskeuze. Daarnaast bepalen de leercoaches thema’s die aansluiten op de thematiek van de betreffende groep, zoals agressie en drugsgebruik. Spelers van Vitesse motiveren de jongeren door wekelijks telefonisch contact met hen op te nemen, het bezoeken van het supportershome en het bijwonen van introductie en afscheid van de jongeren. Ieder seizoen starten er drie groepen van telkens twaalf jongeren.Bij succesvolle afronding van het traject krijgen de jongeren een certificaat. De leercoaches houden tot een jaar na het traject contact met de voormalige deelnemers en coachen hen in het nemen van de juiste beslissingen.