25 januari 2015 In de media

Staatssecretaris leest naam Vitesse-keeper Theo Spanjaard

Aanstaande maandag 26 januari zullen onder meer Staatssecretaris Martin van Rijn en een delegatie uit Bosnië bijdragen aan het gesproken monument De 102.000 Namen Lezen.
Het initiatief van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt breed gedragen. Óók op Social Media websites Facebook en Twitter worden tal van reacties gedeeld. “Een krachtig signaal, waarmee de herinnering aan de slachtoffers van de Holocaust uit ons land levend wordt gehouden”, aldus directeur van het Herinneringscentrum Dirk Mulder.
 

Staatssecretaris Martin van Rijn (foto) leest de aanstaande maandag onder andere de familienamen Spanier, Spanjaard en Spanjar. Theodoor Spanjaard, geboren op 7 maart 1904 te Amsterdam, was keeper van het derde team van Vitesse. In Augustus 1942 kwam hij aan in kamp Westerbork. Slechts één dag later volgde zijn deportatie naar het vernietigingskamp Auschwitz. Daar overlijdt hij enkele maanden later in het ziekenhuis. Theodoor Spanjaard werd achtendertig jaar.
 
Ook Moslim overlevenden van de val van de enclave Srebrenica in Bosnië-Herzegovina lezen de namen van gedeporteerde Joodse, Sinti en Roma slachtoffers; een bijzonder gebaar. Te meer omdat deze lezers de namen zullen uitspreken in een voor hen vreemde taal. De bijdrage van deze delegatie uit Bosnië benadrukt de goede relatie tussen het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en het nog op te richten Memorial Centre in Bosnië, dat geïnitieerd voor door PAX voor de Vrede.

Het gesproken monument De 102.000 Namen Lezen leeft niet alleen bij lezers en bezoekers, maar ook op het internet. Op Social Media sites Facebook en Twitter worden al vanaf donderdag persoonlijke verhalen over familieleden, oude buren, vrienden en kennissen gedeeld. Iedereen kan en mag bijdragen. Alle ervaringen komen samen in de hiervoor speciaal ontwikkelde site www.102000namenlezen.nl .

Het Herinneringscentrum nodigt iedereen van harte uit de laatste twee dagen van het ‘Namen Lezen’ bij te wonen op de plek waar vroeger de transporten naar de vernietigingskampen vertrokken. Naast staatssecretaris van Rijn lezen Sobibor-overlevende Jules Schelvis en Auschwitz overlevende Mirjam Weitzner-Smuk op maandag.
 

Theo Spanjaard als keeper van het derde van Vitesse
Kampwesterbork

Hoofdsponsor: