9 december 2021 In de media

Statement Vitesse over onwenselijke situatie in Conference League

Eenieder die Vitesse een warm hart toedraagt kijkt al twee weken enorm uit naar de grote beslissing in de groepsfase van de UEFA Europa Conference League, maar op de dag van de slotwedstrijd tegen NŠ Mura heeft er een zeer vervelende ontwikkeling plaatsgevonden in Groep G. Het duel tussen Tottenham Hotspur en Stade Rennais FC, waarvan het verloop cruciaal is voor Vitesse, is afgelast na een corona-uitbraak bij de Spurs. De wedstrijd van Vitesse lijkt desondanks door te moeten gaan, hetgeen een onwenselijke situatie teweegbrengt.

Vitesse was vanwege de berichten die woensdag al vanuit Londen verschenen in afwachting van de wijze waarop de situatie zich verder zou ontwikkelen en de manier waarop de UEFA hiermee zou omgaan. Omdat de Europese voetbalbond donderdagochtend, naar aanleiding van de situatie in Engeland, een streep heeft gezet door Tottenham Hotspur vs Stade Rennais FC, zijn er veel vragen over het treffen van Vitesse met NŠ Mura ontstaan. Niet alleen zijn de belangen van dit duel enorm, maar zijn deze ook hevig verstrengeld met de andere slotwedstrijd in de groep.

De reglementen van de UEFA schrijven voor dat alle wedstrijden in de laatste speelronde van de groep op hetzelfde moment moeten worden gespeeld. Er bestaat weliswaar een bepaling over onvoorziene omstandigheden, maar het gaat hier om zeer grote belangen voor clubs waarbij een eerlijk competitieverloop te allen tijde moet zijn gewaarborgd. Vitesse en Tottenham Hotspur strijden met elkaar om een plaats in de knock-outfase van de Conference League en dat moet een eerlijke, gelijktijdige strijd zijn.

Vitesse heeft (nog) geen officieel bericht van de UEFA ontvangen over de gevolgen van de afgelasting in Londen voor Vitesse vs NŠ Mura. De Europese voetbalbond lijkt er derhalve van uit te gaan dat het duel in Arnhem ‘gewoon’ gespeeld zal worden. Mocht Tottenham Hotspur vs Stade Rennais FC wél naar een later moment verplaatst worden, dan is dat sportief gezien een aanzienlijk nadeel voor Vitesse, omdat beide ploegen sterk afhankelijk zijn van elkaars resultaat. Dat gezegd hebbende, vindt Vitesse het uiteraard wel uitermate vervelend dat er een corona-uitbraak heeft plaatsgevonden bij Tottenham Hotspur, omdat ieders gezondheid altijd op één staat.

Ondanks het feit dat het van essentieel belang is om gelijktijdig met de Spurs te spelen kan het voor Vitesse nóg nadeliger zijn om ervoor te kiezen om de wedstrijd tegen NŠ Mura donderdag niet te spelen, mocht het duel van de UEFA inderdaad doorgang moeten vinden. Spelen is in dat geval een verstandigere optie dan weigering, hetgeen consequenties met zich kan meedragen. Maar bovenal hoort deze keuze niet bij Vitesse, maar bij de UEFA te liggen. In het kader hiervan heeft Vitesse de Europese voetbalbond ook een aantal vragen gesteld en aangegeven dat het bereid is om concrete oplossingen te onderzoeken. Alles met het doel om een gelijkwaardig en eerlijk speelveld voor alle teams in de poule te creëren.

Mocht dat er onverhoopt niet van komen, dan gaat Vitesse alles op alles zetten om het statement óp het veld te maken, in plaats van daarbuiten. De droom van Europese overwintering leeft nog steeds en Vitesse gaat meer dan honderd procent geven om deze waar te maken!

Bron: Vitesse / Foto's: SV

Hoofdsponsor: