11 mei 2015 In de media

Sterk Vitesse stunt bij zwak Feyenoord

Vitesse blijft in de race voor de derde plaats die rechtstreeks toegang geeft tot Europees voetbal. Feyenoord werd maandagavond in de eigen Kuip met liefst 4-1 verslagen. Het verschil tussen beide ploegen is nu nog maar één punt, maar ook AZ heeft nog steeds betere papieren dan Vitesse. Komende zondag valt de beslissing.
Een volle Kuip toonde zijn medeleven aan Patrick Lodewijks van Feyenoord met een indrukwekkende minuut stilte. Vorige week kwam de vrouw van de keeperstrainer bij een verkeersongeluk om het leven. Feyenoord opende in de eigen Kuip een aantal minuten krachtig, maar onder de indruk was Vitesse niet. De eerste levensgrote kans was voor de Arnhemmers. Een fout van Kongolo bracht Qazaisvili één op één met Vermeer, maar de Feyenoord-doelman bracht spectaculair redding. 

Vitesse pakte steeds meer de controle en binnen het kwartier was het wel raak. De sterk spelende Pröpper, nadrukkelijk op het lijstje van PSV, vond Qazaisvili met een listig balletje. De aanvallende middenvelder kreeg opnieuw veel ruimte. Van ruim 20 meter schoot de kleine Georgiër met veel gevoel schitterend raak.

Vitesse heerst

Feyenoord, dat vijf punten meer had dan Vitesse, grossierde onder druk in foute passes en kwam in de eerste 20 minuten niet verder dan een ongevaarlijk schot van El Ahmadi. Vitesse was, onder aanvoering van Davy Pröpper, de baas op het veld en liet bij vlagen ijzersterk voetbal zien. Feyenoord, samen met AZ de grootste kanshebber voor de derde plaats, kwam er nauwelijks aan te pas. Het trouwe legioen in De Kuip begon dan ook steeds meer te morren. Ondertussen verzuimde Vitesse om de ploeg van ex-Vitesse coach Rutten nog meer pijn te doen. Van der Heijden werd na een flitsende combinatie vrij voor Vermeer gezet, maar Karsdorp kon er nog net tussen komen.

Kolkende Kuip

Vitesse zette Feyenoord op indrukwekkende wijze vast en domineerde de wedstrijd. Geklungel van Van Beek paste precies in het wedstrijdbeeld van het falende Feyenoord. Van der Heijden profiteerde dankbaar en zette Vitesse zelfs op 0-2. Tien minuten later kwam een voorzet van Immers terecht bij Toornsta. Die kapte Pröpper uit, Kashia kwam net te laat en de bal vloog in de kruising (1-2). De spanning leek daarmee helemaal terug in de kolkende Kuip. Maar Vitesse antwoordde razendsnel en deelde vlak voor rust opnieuw een mokerslag uit. Labyad zag een vrije trap door Vermeer half worden gekeerd. De afvallende bal werd kiezelhard binnengeschoten door linksback Achenteh en stond Vitesse na 45 minuten al met 3-1 voor.

Wedstrijd valt stil

Na rust viel het duel stil en had Feyenoord meer balbezit. De Rotterdammers wilden wel, maar de echte overtuiging ontbrak. Vitesse zakte iets in en loerde op een snelle tegenstoot. Toch waren de Arnhemmers het gevaarlijkst. McEachran stuurde kort na rust Labyad de diepte in. De aanvaller zag zijn schot over de lat getikt.

Feyenoord ging steeds opportunistischer spelen. Achahbar schoot voorlangs bij Room en dwong de doelman vervolgens tot een redding. Vlak voor tijd kwam Feyenoord toch nog op 2-3, maar scheidsrechter Kuipers keurde de kopbal van Richards af vanwege duwen. Er was echter weinig aan de hand en dus kwam Vitesse goed weg. Vitesse had twee minuten later opnieuw geluk toen Toornstra vie de handen van Room de paal raakte. In de blessuretijd besliste Vitesse de wedstrijd met een snelle counter. Achenteh stuurde Labyad weg die de bal onder Vermeer doorschoof (1-4).
 

Omroep Gelderland / Foto’s SV

Hoofdsponsor: