18 november 2012 In de media

Sterk individu tegen collectief bij Gelderse burenruzie

Vitesse en NEC staan in de Eredivisie voor de 25ste keer tegenover elkaar in Arnhem. De gastheren wonnen negen van de voorgaande 24 thuisduels met de formatie uit Nijmegen, tegen twaalf gelijke spelen en drie nederlagen.
Alle aandacht in Gelderland lijkt dit seizoen uit te gaan naar Vitesse. De hyperambitieuze club wil de top bestormen en zich op korte termijn laten gelden in de titelstrijd. Fred Rutten zet tot op heden een belangrijke stap. De trainer laat zijn team herkenbaar voetbal spelen, met aanvallende intenties, in combinatie met een gesloten defensie.

In liefst zeven van de twaalf competitieduels hield Vitesse de nul, terwijl bij balbezit de exceptionele kwaliteiten wekelijks zichtbaar zijn. Marco van Ginkel debuteerde als groeibriljant afgelopen week in het Nederlands Elftal, Theo Janssen is de ervaren architect van de ploeg en dan is er nog het koningskoppel Jonathan Reis en Wilfried Bony. De Braziliaan is op de weg terug na een zware knieblessure en speelt in dienst van de Ivoriaanse topschutter.

Tegenover de individuele kwaliteiten in Arnhem, staat een hecht collectief dertig kilometer verderop in Gelderland. In Nijmegen wordt al jarenlang een structureel sterk spelersbeleid door technisch directeur Carlos Aalbers neergezet. Afgelopen seizoen eindigde NEC op een verdienstelijke achtste plek, waarna de steunpilaren vertrokken.

Met Bram Nuytinck, Lasse Schøne en Genero Zeefuik vertrokken respectievelijk de beste verdediger, de beste middenvelder en de beste aanvaller van vorig seizoen uit de Nijmeegse selectie. Een grote uitdaging om dit op te vullen, maar momenteel staat NEC op een knappe zevende plek.

Het ontbeert NEC aan vedettes, en daarmee wordt tegelijkertijd de belangrijkste kracht genoemd. Het collectief is heilig in de Keizerstad, bij een ploeg waar elk individu ook zijn tekortkomingen kent. Vooral in uitduels maakt NEC dit seizoen een sterke indruk als ploeg die met veel beweging dodelijk kan zijn in de omschakeling.

Voor twee spelers is de derby een gebruikelijk ritueel. Piet Velthuizen en Gabor Babos kennen alle ingrediënten van de burenruzie. Velthuizen groeide op in Nijmegen, maar maakte al op jonge leeftijd de oversteek naar de Arnhemse jeugdopleiding. Het boegbeeld beleefde een uitstapje van een jaar bij het Spaanse Hercules Alicante, maar is inmiddels alweer geruime tijd de onbetwiste doelman van Vitesse.

Dit seizoen groeit hij wekelijks, met indrukwekkende cijfers tot gevolg. Zeven keer hield Velthuizen de nul, waarbij hij zich met regelmaat in de slotfase met knappe reddingen etaleerde. Vanmiddag keept Velthuizen zijn 150ste competitieduel voor de Arnhemmers.

Aan de andere kant lijkt Gabor Babos onverwoestbaar. De Hongaar was vorig seizoen een van de uitblinkers in het gewonnen uitduel met Vitesse en speelde vorige week nog een belangrijke rol in de thuiszege op Heracles Almelo (3-2). De 38-jarige doelman is bezig aan zijn achtste seizoen in Nijmegen en kent de sentimenten van de derby. Dit seizoen wist hij vijf keer in de competitie de nul te houden. Vanmiddag keept Babos z’n 212de competitieduel voor NEC en het zal voorlopig niet de laatste zijn voor de gewaardeerde clubkeeper.

De confrontatie vindt vanmiddag plaats tussen teams die stevig in het linkerrijtje staan. Vitesse bezet een knappe derde plek, met zes punten voorsprong op nummer zeven NEC. De koers omhoog wordt door beide clubs totaal verschillend beleefd, maar de onderlinge confrontaties blijven bol staan van emoties.

Dat zal vanmiddag niet anders zijn, waarbij beide ploegen aan een opvallende reeks bezig zijn. Zowel NEC als Vitesse presteert vooral buiten de eigen stadsmuren. Vitesse won alle zes uitduels, terwijl er in het eigen Gelredome slechts één keer werd gewonnen. NEC behaalde in zes uitwedstrijden liefst dertien punten, tegenover slechts zes voor eigen publiek. Interessante statistieken, die vanmiddag om 12.30 uur niet meer tellen als beide ploegen aftrappen voor een nieuwe editie van de Gelderse derby.

Voetbal International / Foto’s SV

Hoofdsponsor: