9 augustus 2010 In de media

Steun in de rug voor Vitesse

Vitesse heeft zichzelf gis­teren een enorme opsteker be­zorgd. De geslaagde competitie-ou­verture tegen ADO Den Haag (3- 1) geeft de jonge ploeg van trainer Theo Bos ongetwijfeld wat lucht en vertrouwen voor de zware ope­ningsfase van het seizoen.


- Arnhemse ploeg begint de competitie met 3-1 zege op ADO Den Haag. 

- Laatste driepunter op ope­ningsdag dateerde van het sei­zoen 2007-2008. 

- Ploeg toont twee gezichten. 

Vitesse ontmoet de komende we­ken achtereenvolgens Ajax (uit), FC Twente (thuis), Feyenoord (uit) en Heerenveen (uit). Logisch dus, dat de ontlading enorm was na de driepunter tegen ADO. „ De opluchting is enorm groot, hele­maal wetende welke wedstrijden we nu krijgen”, jubelde Vites­se- trainer Theo Bos.

De Arnhemse oefenmeester had tijdens het eerste officiële optre­den van zijn ploeg meteen beide gezichten gezien van het afgeroom­de en jeugdige Vitesse. De thuis­ploeg opende nerveus, liep voor de pauze te veel achteruit en ging met een wonderlijke 1-1 naar bin­nen. Na rust kreeg het ontketende Vitesse de 13.700 toeschouwers met fris combinatievoetbal op de banken en was de 3-1 nauwelijks geflatteerd.

Dat Vitesse verdedigend kwets­baar is, dat kan de trainers of spe­lers nauwelijks worden verweten. In het 4- 2- 3- 1 systeem waren Davy Pröpper en Dalibor Stevanovic de twee controlerende middenvel­ders. Twee heerlijke rasvoetballers, beiden van nature aanvallend inge­steld. Ter vergelijk: Oranje haalde deze zomer zilver op het WK met Mark van Bommel en Nigel de Jong als schoppende slagers op de­ze posities. Bos moest wel voor zijn offensieve opstelling kiezen, want hij had tegen ADO louter on­ervaren jongelingen naast zich op de bank.

Dankzij enkele reflexen van top­keeper Piet Velthuizen bedroeg de schade bij de rust slechts één doel­punt. Na een kwartier mocht We­sley Verhoek van Jeroen Drost on­gehinderd voorzetten, waarna Lex Immers bij de eerste paal voor Ci­vard Sprockel kroop: 0-1. Letterlijk op slag van rust bracht Wiljan Pluim Vitesse terug in de wed­strijd. Hij sloot een mooie solo in de Haagse zestien knap af ( 1- 1).

Daarmee viel ogenschijnlijk een zware last van de Arnhemse schou­ders. Waar ADO ver terug viel, daar toonde Vitesse na de pauze dat het ook verrukkelijk kan voet­ballen. Door de balvaardigheid van Pluim, Pröpper, Stevanovic en Alexander Büttner, gekoppeld aan het loopvermogen van Lasse Nils­son en Genaro Snijders.

Het frisse spel leverde twee treffers op, beide gescoord door Lasse Nils­son vanaf de strafschopstip. Eerst maakte Frantisek Kubik vermeend hands na een vrije trap van Stevan­ovic (2-1), daarna vloerde Ahmed Ammi de rappe Snijders ( 3-1).

Het resulteerde in een belangrijke en hoopgevende zege voor Vitesse, dat de laatste twee seizoenen nog vals was gestart (0-4 tegen Gronin­gen, 3-1 bij Willem II). In het sei­zoen 2007/2008 had Vitesse voor het laatst de eerste competitiewed­strijd gewonnen: 1-2 bij Sparta.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: