Stibbe en Loyens & Loeff adviseren bij overname Vitesse
De overname van een Nederlandse club door een buitenlandse particulier komt niet vaak voor in voetballend Nederland, maar beide advocatenkantoren hebben vaker deals begeleid in de voetballerij.
De overname verliep zeer spoedig. "De deal is de facto binnen tien dagen afgerond", zegt partner Harmen Holtrop. Samen met Jason van de Pol verzorgde Holtrop namens Loyens & Loeff het advies aan Maasbert Schouten. De betrokkenheid van Loyens & Loeff is het gevolg van een jarenlange professionele relatie met Schouten. Schouten is de oprichter en eigenaar van financieel dienstverlener Afab. Holtrop adviseerde Afab bij meerdere deals, waaronder de overnames van Sterck en ViaFeria in 2008.
Namens Stibbe werken onder andere partner Lennaert Posch en associate Nikolaas Vles aan de deal. Volgens Posch is de transactie bij Stibbe binnengekomen via contacten binnen de alliantie met de kantoren Herbert Smith en Gleiss Lutz. Als bijzonderheid van de deal noemt Posch de toekenning van een "Golden Share". De Stichting Betaald Voetbal Vitesse-Arnhem ontvangt één aandeel met bijzondere zeggenschapsrechten. "Hiermee kan de stichting de eigen identiteit en continuïteit van Vitesse bewaken", aldus Posch.
Dealmakers in de voetballerij
Loyens & Loeff en Stibbe zijn, omwille van hun klanten, terughoudend in het noemen van eerdere deals. Wel zeggen ze dat het zeker niet de eerste keer is dat ze een voetbaldeal sluiten. Een woordvoerder van Loyens & Loeff kan zeggen dat het kantoor vaak adviseert bij de financiering van transfers van spelers.
Transacties in de voetbalwereld zijn vaak met veel geheimzinnigheid omgeven, waardoor niet veel informatie over deals - waaronder de betrokken adviseurs - openbaar wordt gemaakt. Bekend is dat advocatenkantoor CMS Derks Star Busmann en corporate finance-adviseur PricewaterhouseCoopers onlangs adviseerden bij de verkoop van voetbalclub AZ aan een groep Noord-Hollandse investeerders.
In de Nederlandse competitie worden steeds meer deals gesloten. Vitesse is minsten twee keer eerder overgenomen, eerst door Karel Aalbers en de Britse investeerder Duet, daarna door Maasbert Schouten. In 2009 waren voetbalclub Roda JC en Fortuna Sittard dicht bij een fusie. In 2008 nam ondernemer Frans van Seumeren een meerderheidsbelang in FC Utrecht en Feyenoord heeft een speciaal investeringsfonds opgezet om particuliere investeerders te lokken. Een slimme fusie- en overnameadviseur zit zondagavond om zeven uur met het eten op schoot voor de buis.