28 januari 2011 In de media

Stichting Vitesse Betrokken

Dat een voetbalclub meer is dan elf spelers op een voetbalveld weet iedereen. Veel betaaldvoetbalclubs hebben een innige band met hun stad. Ze betekenen veel voor de supporters, maar ook voor de inwoners en bedrijven in de plaats van herkomst.

Steeds meer clubs willen daarom tussen de mensen in de stad staan, ze willen maatschappelijk participeren en iets terugdoen voor de stad en haar bewoners waar ze mee verbonden zijn.

Samen sterk
Vitesse is samen met clubs als NEC, FC Twente, FC Utrecht en NAC medekoploper op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen in het betaald voetbal. Daarvoor heeft Vitesse in 2007 de stichting Vitesse Betrokken opgericht. Vitesse Betrokken heeft zich als missie gesteld om de mensen in Arnhem samen te brengen en met elkaar te verbinden. Met de voorbeeldfunctie die Vitesse als voetbalclub heeft, wil zij mensen in de Arnhemse wijken samenbrengen, helpen dingen voor elkaar te krijgen en de normen en waarden delen.

Ben Mansvelder van Vitesse Betrokken benadrukt dat de voetbalclub Vitesse een belangrijke paraplu is waaraan veel activiteiten worden opgehangen. “Wij als stichting hoeven geen winst te maken. Wij willen als eerste iets bijdragen aan de leefbaarheid van de Arnhemse wijken. Wij maken gebruik van de Vitesse-paraplu om mensen aan te spreken en te motiveren om dingen te gaan doen. Het is een groot verschil voor een klein jongetje met problemen op school als Ismaïl Aissati zegt dat hij bijvoorbeeld zijn huiswerk moet maken dan wanneer de leraar dat zegt. Omdat Ismaïl dat als Vitesse-speler zegt merken wij dat z’n jongen veel gemotiveerder is om zijn huiswerk of zelfs zijn school af te maken.”

Organisatie
Bij Vitesse Betrokken werken ze op dit moment met drie mensen samen om de best mogelijke projecten in Arnhem voor elkaar te krijgen. Vitesse levert hieraan een belangrijke bijdrage. Dit omdat maatschappelijke betrokkenheid een belangrijk onderdeel is van het gedachtegoed van de club. Vitesse Betrokken werkt in Arnhem samen met een groot aantal partners zoals de gemeente Arnhem, Sportbedrijf Arnhem, het Rijn IJssel College en de stichting Jeugdland. Voor de meeste projecten ontvangt de stichting subsidie van de gemeente en daarnaast draagt ook Vitesse een steentje bij. Ben vindt het goed dat Vitesse Betrokken er is voor de mensen in Arnhem. “Zo krijgen ze een betere band met de club en zien ze ook dat wij er echt voor ze zijn”.

Projecten
De maatschappelijk betrokken clubs in Nederland delen veel kennis met elkaar. Zo heeft elke club een aantal projecten die goed draaien. Als een andere club het zelfde project wil opstarten dan helpen zij elkaar hiermee. Het laatste voorbeeld hiervan is de Streetleague. Dit project draait nu vier jaar succesvol bij NAC. Op dit moment wordt er bij Vitesse Betrokken naar gekeken hoe dit project in Arnhem neergezet kan worden.

Een al goed lopend project van Vitesse Betrokken op dit moment is: Scoren door Scholing. Hierin worden tussen jongeren die hun school niet hebben afgemaakt of niet aan het werk komen onder de Vitesse-paraplu in tien weken weer op weg geholpen. In het supportershome krijgen ze begeleiding maar ook les in bijvoorbeeld solliciteren en normen en waarden. De lessen in het supportershome worden door docenten van het Rijn IJssel College gegeven.

Voor het project Scoren door Scholing heeft Vitesse Betrokken in 2010 de Groene bal gekregen van de stichting Meer dan Voetbal. Dit omdat het percentage jongeren dat het project succesvol doorloopt groot is. Betaalvoetbalclubs die voetbal gebruiken om maatschappelijke problemen aan te pakken, en zich inzetten voor een betere samenleving kunnen dit label verdienen. Ook is de totale betrokkenheid van de hele club bij het project aanleiding geweest voor het toekennen van het label. Zo motiveren de selectiespelers de jongeren en blijven zij ze ook volgen tijdens het project. Veel jongeren die deelnemen, vinden vaak stage of werk bij bedrijven uit de Business Club Vitesse-GelreDome.

Toekomst
Vitesse en stichting Vitesse Betrokken hebben nog veel plannen voor de toekomst. Zo willen ze ook in de toekomst vanuit het gedachtegoed van Vitesse inspelen op de maatschappelijke problemen. Vitesse Betrokken is continu op zoek naar innovatieve projecten die opgezet kunnen worden in Arnhem om de diverse maatschappelijk problemen tegen te gaan. Daarnaast worden bestaande projecten geëvalueerd om te zien of ze nog het gewenste effect hebben op de constant in beweging zijnde maatschappij.

Sport-netwerk

Hoofdsponsor: