12 september 2012 In de media

Stijging van 33% seizoenkaarten bij Vitesse

VI peilde ook dit jaar het aantal verkochte seizoenkaarten in de Eredivisie. Vitesse, RKC Waalwijk en Feyenoord zijn de grote winnaars. Maar er zijn ook veel clubs die met een daling kampen. De financiële crisis heeft een licht effect op de verkoop, maar uiteindelijk telt voor het gros van de fans maar één ding: succes.
FC Groningen heeft mooie toekomstplannen. Algemeen directeur Hans Nijland droomde al regelmatig van stadionuitbreiding en liet vorig seizoen plotseling het woord landstitel vallen. Maar de realiteit is hard. Zijn club, die toch al vijf jaar een stabiele subtopper was, vond zichzelf in mei ineens terug op de veertiende plaats. Vervolgens werd topspeler Dusan Tadic ook nog eens aan FC Twente verkocht en kwam daar geen vergelijkbare voetballer voor in de plaats. Het deed veel seizoenkaarthouders van FC Groningen besluiten hun vaste stoeltje in Euroborg op te zeggen. Dus zette Nijland in allerijl zijn kantoorpersoneel aan het werk.

Alle opzeggers kregen een telefoontje van de club in de hoop ze van gedachten te doen veranderen. Het resultaat blijft een flinke daling van 1.600 seizoenkaarthouders. ‘De belangrijkste reden voor mensen om op te zeggen is de financiële crisis en de tegenvallende prestaties van afgelopen seizoen,’ aldus Nijland, wiens club dit seizoen ook nog een matige start kent.

De wereld bij Vitesse ziet er heel anders uit. De Arnhemmers passeren subtoppers als FC Groningen en SC Heerenveen momenteel moeiteloos; sportief en financieel. Daarbij neemt de bezetting in stadion Gelredome behoorlijk toe. De verkoop van seizoenkaarten bij Vitesse is met 33 procent gestegen. En de teller loopt nog op. Al is Gelredome nog altijd half leeg. Maar in het geval van Vitesse is het beter om van half vol te spreken. De komst van eigenaar Merab Jordania zorgde in eerste instantie ook bij de fans voor aarzeling. Maar het behalen van Europees voetbal vorig seizoen en de komst van Theo Janssen geeft nu een impuls.

Vorige week onthulde VI een goed bewaard geheim in Arnhem: een begroting van dertig miljoen euro. Vitesse is financieel alvast doorgedrongen tot de topvijf van Nederland. De KNVB plaatst nog wel een kanttekening. De bond heeft moeite met de directiestructuur van Vitesse, waarbij er slechts twee mensen in de raad van commissarissen zitten. En eigenaar Jordania is er één van. Directeur Erwin Kasakowski is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken bij Vitesse. Het lijkt uiteindelijk een kwestie van tijd voordat Vitesse in een flink gevuld Gelredome gaat spelen.

Vorig seizoen kondigde dit scenario zich al even aan toen de Gelderse derby tegen NEC in Arnhem voor twintigduizend bezoekers werd afgewerkt. ‘Wij willen het stadion zo snel mogelijk uitverkocht hebben. Op die manier is het ook voor spelers aantrekkelijker om thuis te spelen! zegt Kasakowski, die al een stap verder denkt. ‘Voorlopig is het stadion nog groot genoeg. Dus pas als het vol is, kijken we verder. We weten in ieder geval al dat het mogelijk is om Gelredome uit te breiden.’

Net als FC Groningen en Vitesse had ook FC Utrecht nog niet zo lang geleden grote ambities. Frans van Seumeren kocht de club in 2008 en investeerde vele miljoenen. Vier jaar later kampt FC Utrecht met financiële tegenslag en de prestaties vallen tegen. Van Seumeren heeft zichzelf ondertussen naar de achtergrond gedirigeerd. De club uit de Domstad kan nog altijd bogen op een trouwe aanhang, maar desondanks zakt het aantal seizoenkaarthouders met 21 procent in vergelijking met vorig jaar.

Algemeen directeur Wilco van Schaik: ‘Ik merk dat onze fans begrijpen in welke situatie we verkeren. De echte fans zullen er altijd zijn, ook nu weer, dat zie je terug in de twaalfduizend verkochte seizoenkaarten. Die mensen zijn de basis waarop FC Utrecht altijd kan terugvallen. De groei moet komen uit de groep twijfelaars of de groep die teleurgesteld is in de club. Als zij ook weer achter FC Utrecht gaan staan, kunnen we sneller stappen maken. Dat moeten we afdwingen en terugverdienen. Als deze mensen niet meer met de verwachting naar het stadion komen dat FC Utrecht vijfde moet worden, maar ook achtste of negende of tien kan worden zitten we weer op één lijn.’

Bij RKC Waalwijk kan de vlag uit. De Brabanders hebben een erg bescheiden stadioncapaciteit (7.500 plaatsen), maar zagen de seizoenkaartenverkoop deze zomer met dertien procent stijgen. RKC profiteert van het succesvolle vorige seizoen waarin het nipt naast Europees voetbal greep. Het elftal kende deze jaargang bovendien een sterke start. RKC heeft evenveel punten (acht uit vier) als landskampioen Ajax, waartegen het komende zaterdag in De Arena speelt. Waarschijnlijk zit het dan vol in Amsterdam. Ajax verkocht ook dit seizoen met afstand de meeste jaarkaarten, al is er wel sprake van een kleine daling.

Feyenoord haalt hetzelfde stijgingspercentage als RKC. Dat zorgt voor dertigduizend seizoenkaarthouders in De Kuip. Feyenoord beleefde op 24 oktober 2010 het absolute dieptepunt met de ongekende 10-0 nederlaag tegen PSV. Drie dagen later speelde Feyenoord in een stijf uitverkochte Kuip tegen VW. Op die avond zette het publiek de ommekeer in. Het leverde een paar maanden later niet meteen extra seizoenkaarten op, maar Ronald Koeman en John Guidetti zorgden vervolgens wel voor een enorme opmars en zelfs een plaats in de voorronde van de Champions League. In Rotterdam-Zuid viel deze zomer het al bijna vergeten woord: Coolsingel. Ook daardoor nam de seizoenkaartenverkoop weer toe en is het als vanouds druk bij de stadionkassa.

AZ en PSV blijven als vanouds keurig stabiel en de cijfers van FC Twente zijn ook dit jaar weer opvallend. De Grolsch Veste heeft een capaciteit van dertigduizend stoeltjes en die zijn nagenoeg allemaal bezet door jaarkaarthouders. Dat komt ook doordat FC Twente relatief veel business-plaatsen beschikbaar heeft. Die tellen mee voor het totaal, aangezien het om betalende bezoekers gaat. Daarnaast blijft FC Twente diep geworteld in de regio, wat bijna automatisch zorgt voor een sterke binding tussen club en supporters.

De totaalbalans in de Eredivisie daalt licht. Het zijn geen alarmerende cijfers, maar het is wel een verandering ten opzichte van voorgaande jaren toen er steeds een kleine stijging te noteren was. Op veel plekken wordt er aan de seizoenkaarten geknaagd. Volgens voorzitter Hai Berden was het deze zomer weer ‘stressen’ bij VVV-Venlo. Met slim transferbeleid houdt Berden zijn club overeind en vooralsnog ook in de Eredivisie. Intussen droomt de preses hardop van een topclub in Noord-Limburg met zelfs Duitsland als extra achterland. Een nieuw stadion met vijftienduizend stoeltjes is daarbij onontbeerlijk. De realiteit is dat het aantal seizoenkaarthouders in De Koel flink is gedaald. De Eredivisie is ook in Venlo de norm geworden, maar VVV ontsnapte vorig seizoen ternauwernood aan degradatie.

Berden schrikt niet van de mindere cijfers. ‘Het is een trend in de hele voetballerij, niet alleen bij ons. En daarnaast hebben we ons de afgelopen seizoenen telkens ternauwernood weten te handhaven. Ieder jaar stress gaat je natuurlijk niet in de koude kleren zitten. Supporters streven toch naar stabiliteit, maar die krijgen we straks pas in een nieuw stadion. Ik maak me er absoluut geen zorgen over dat we dat straks vol gaan krijgen. Vijftienduizend plaatsen is echt niet extreem groot voor een club met ons achterland. Bovendien zie je elders dat er altijd nieuw elan ontstaat door zo’n verhuizing,’ aldus rasoptimist Berden, die zelfs nog voordelen ziet in de teleurstellende seizoenkaartverkoop.

VVV, FC Groningen en FC Utrecht zijn zeker niet de enige negatieve uitschieters. De dalende lijn qua seizoenkaarten is ook ingezet bij SC Heerenveen, ADO Den Haag, NEC en NAC Breda. De Eredivisie CV verklaart het als volgt: ‘De verkiezingsperiode heeft mensen wellicht wat angst aangejaagd. Wat voor economisch jaar komt eraan? Dat vraagt de consument zich nu toch af. Het zou te zwaar aangezet zijn om van een neergang te spreken.

De beste sleutel tot het verkopen van seizoenkaarten blijft succes. Dit staat garant voor extra aandacht in de media en dus ook voor publieke belangstelling. Een aantal clubs heeft afgelopen jaar toch een minder goed seizoen gedraaid en/of is nu minder goed begonnen. Op Europees niveau blijven we het als Eredivisie bovendien erg goed doen.’ De ECV doelt hierbij op de hoge bezettingsgraad in de Nederlandse stadions. Duitsland scoort 93 procent, Engeland 92 procent en de Eredivisie was op basis van vorig seizoen de nummer drie van Europa met 91 procent stadionbezetting. Daarna volgen Spanje (73 procent), Frankrijk (69 procent) en Italië (61 procent).

Voetbal International magazines week 37 / Foto’s SV

Hoofdsponsor: