8 januari 2018 In de media

Stratego in het kamp van Vitesse

De Costa Blanca geldt als rechtbank voor de selectie van Vitesse. In Oliva worden de komende week de basisplekken voor de tweede seizoenshelft verdeeld. De concurrentiestrijd in het Arnhemse kamp barst in alle hevigheid los.
Bij Vitesse, dat zondagavond met flinke vertraging in Spanje is gearriveerd, is niemand honderd procent zeker van zijn plek. De verbanning van Alexander Büttner laat niets aan verbeelding over.

Maar natuurlijk staat het geraamte van de eredivisionist wel. Bij goed gedrag is Tim Matavz de spits, dwingt Bryan Linssen zijn plek af en raast Milot Rashica op de flanken. En Remko Pasveer is eerste keus in het doel. Uiteindelijk spitst de strijd zich dan vooral toe op enkele plekken. De belangrijkste vraagstukken op een rij.

Julian Lelieveld heeft zich razendsnel ontwikkeld. De zomerse twijfels zijn bij de clubleiding al lang verdwenen. Het talent is meer dan een concurrent van Fankaty Dabo; de huurling van Chelsea moet voorlopig in de achtervolging. Lelieveld moet nóg een laatste stap maken. Hij dient ook overeind te blijven in een viermans-defensie.

Faye vs Kruiswijk
Vergeet Alexander Büttner, verwelkom Arnold Kruiswijk. De Groninger is terug van een rugblessure en dan is hij meteen kandidaat voor de linksbackpositie. Denk even terug aan de bekerfinale, met Kruiswijk versus Alireza Jahanbakhsh. De routinier schakelde de beste speler van AZ feilloos uit. Lassana Faye, vooralsnog eerste keus op de flank, moet volop aan de bak.

Vervanging Miazga
Kruiswijk is een allrounder. Hij kan ook in het hart van de verdediging uit de voeten. De bezetting is daar dun bij Vitesse, omdat Maikel van der Werff al maanden is uitgeschakeld met een knieblessure. De opties zijn nu schaars, omdat Matt Miazga is geschorst bij de hervatting van de competitie, volgende week dinsdag bij Sparta.

,,Ik moet Matt en Guram Kashia een compliment maken”, stelt Fraser. ,,Ze hebben alles gespeeld. Miazga kan in alle systemen uit de voeten. Hij is een zekerheidje, maar moet nu vervangen worden.”

En dan is Thomas Oude Kotte eerste keus. ,,Hij krijgt alle ruimte mij te overtuigen”, zegt Fraser. ,,Ik ben nog steeds ziek van dat moment tegen PSV (kopgoal Daniel Schwaab, red.). Maar hij ontwikkelt zich goed.”

Vier man voor drie plekken
Mason Mount en Navarone Foor zijn de winnaars van de eerste seizoenshelft bij Vitesse op het middenveld. Maar de concurrentie is hevig en Foor staat door de naweeën van een arm uit de kom buitenspel. Dat opent de weg voor Thomas Bruns en Thulani Serero.

,,Ik kijk waar de kracht ligt van de spelers”, legt Fraser uit. ,,Serero is in balbezit en opbouwend van achteruit misschien wel de beste speler van Vitesse. Maar hij moet die kwaliteiten ook laten zien. De trainingsweek biedt uitsluitsel. De spelers bepalen uiteindelijk de keuzes die een trainer maakt.”

Gelderlanders / foto’s SV

Hoofdsponsor: