30 oktober 2021 In de media

Strijdbaar Vitesse zegeviert in slotfase alsnog bij SC Heerenveen

Met dank aan twee goals van Lois Openda heeft Vitesse op bezoek bij Heerenveen gewonnen. De beslissende goal viel in de blessuretijd. Vitesse speelde tachtig minuten met een man meer.

Met de terugkeer van Bazoer centraal achterin en zonder de geschorste Bero op het middenveld, zocht Vitesse direct de aanval in het goed gevulde Abe Lenstra Stadion. Openda slingerde de bal al snel voor het doel waar Darfalou er net niet bij kon. Vitesse, met prima resultaten in uitwedstrijden, werd vervolgens in de geholpen na een domme overtreding van Dresevic. Die haalde na een eigen fout Openda onderuit. De Belg had anders een vrije doortocht gehad, maar de bal rolde al wat richting de buitenkant.

Van den Kerkhof trok direct rood en Vitesse kreeg, net buiten de zestien, ook een vrije trap. Baden Frederiksen zocht de kruising, vond die ook, maar de vingertoppen van Mous zaten de Deen in de weg. Vitesse begon het duel in Friesland goed, maar zakte met een man meer op het veld ook weer ver weg. De slordigheden stapelden zich op waardoor er ook geen tempo in de aanval kwam.

Ondertussen loerde Heerenveen, dat de ruimtes heel klein maakte, op countermogelijkheden. Vooral aan de linkerkant bleek Vitesse met Hajek kwetsbaar. Musaba, ex NEC en Vitesse, maakte gebruik van zijn snelheid maar het ontbrak de vleugelspits uit Beuningen aan de juiste afwerking. Vitesse vond zelf nauwelijks een opening in de goed georganiseeerde defensie van Heerenveen.

Op slag van rust liet Vitesse zich kinderlijk eenvoudig slachten. Weer gebeurde dat in de omschakeling na knullig balveries. Kongolo maakte meters, stak het halve veld over en bediende verdediger Milan van Ewijk op maat. Die stifte de bal over de uitkomende Schubert en zo pakte Heerenveen in de extra tijd de voorsprong.

Tactisch ingrijpen

In de rust greep Letsch in en dat hielp Vitesse ook. Hajek en Baden Frederiksen bleven in de kleedkamer achter en Domgjoni en Von Moos (middenveld) kwamen binnen de lijnen. Na tien minuten was het raak. Von Moos vond op links Openda die goed voor zijn tegenstander kwam en raak prikte. Protesen van SC Heerenveen dat de scheidsrechter in de weg liep, leverden niets op. Ook de VAR zag uiteindelijk een geldige goal en dus stond het 1-1.

Vitesse ging in de veel betere tweede helft op jacht naar de winst en zette Heerenveen steeds nadrukkelijker vast. Letsch bracht ook Buitink voor Tronstad en later ook nog Huisman voor Darfalou. Kansen voor Openda, Huisman en twee schoten van Bazoer lieten zien dat Vitesse de voorsprong verdiende, maar Heerenveen bleef overeind. Ondertussen maakte Van Beek bij Heerenveen hands, maar het leverde de Arnhemmers geen penalty op.

Weer Openda

Zelf was de thuisploeg ook nog dichtbij de 2-1 toen Van Ewijk bijna zijn tweede goal in het net zag landen, maar Schubert was er nog net op tijd bij. Letsch bleef wisselen en bracht in de slotfase ook Oroz nog. Heerenveen bezweek uiteindelijk in blessuretijd. Een perfecte voorzet van Dasa belandde op het hoofd van Openda die via de onderkant van de laat raak kopte. Het was zijn tweede van de avond en zijn eerste in dienst van Vitesse met het hoofd.

Vitesse sleepte, enigszins gelukkig, de drie belangrijke punten zo alsnog op karakter uit het vuur. Vanaf morgen gaat de selectie van Letsch zich opmaken voor de kraker tegen de Engelse topclub Tottenham, komende donderdag in Londen.

Bron: Omroep Gelderland / Foto's: SV

Hoofdsponsor: