22 mei 2018 In de media

Sturing volbrengt zijn missie

Een heroïsch gevecht in een kolkende Galgenwaard leverde Vitesse via de play-offs Europees voetbal op.
Efficiëntie, een trainerswissel en een vat vol passie vormden de cocktail voor het succes van de Arnhemse club.

Het is de hoofdbrekens waard geweest. Het risico. Het ingrijpen. Marc van Hintum en Joost de Wit hebben als directie in april het zwaarste en wreedste redmiddel moeten gebruiken om Vitesse uit de dood te laten herrijzen. Maar nu, na een werkelijk zinderende finale van de play-offs, blijkt het ontslag van Henk Fraser en de komst van interim-coach Edward Sturing de sleutel tot het succes in Arnhem. Vitesse plaatste zich voor de tweede voorronde van de Europa League. De missie is geslaagd.

Vitesse vergaarde het Europese ticket afgelopen zaterdag met de 2-1 overwinning in de overkokende Galgenwaard. FC Utrecht wierp de Arnhemse equipe echt alles voor de voeten, maar die overleefde met een vat vol passie, met nimmer aflatende strijdlust, een dosis geluk én een dodelijke efficiëntie in de afwerking. Sturing oogstte daarvoor, terecht, alle lof. Hij maakte van Vitesse in zes weken een echte vechtmachine. Die scoorde in acht duels liefst 29 keer.

Achter de schermen vertolkte Van Hintum met De Wit een hoofdrol. De technisch directeur initieerde begin april het vertrek van Fraser, nadat Vitesse in een diepe crisis was beland. Hij werd gesteund door algemeen directeur De Wit. Het voetbal was al weken niet eens stroperig meer. Nee, het was tenenkrommend slecht. Er zat geen lijn in het spel, er was geen overtuiging meer. Geen wilskracht of overleg. Geen greintje vertrouwen.

Roda JC was zodoende te sterk. En NAC ook. Op die avond in Breda, na de 1-0 nederlaag, kwam de 'td' tot een bittere conclusie. Fraser, de man die Vitesse met de KNVB-beker in april 2017 het grootste succes uit de clubhistorie had bezorgd, zat op dood spoor in Arnhem. De club moest ingrijpen, om het seizoen nog te redden. Met pijn in het hart werd vervolgens een ongenadig, maar sportief noodzakelijk besluit genomen. Fraser kon vertrekken. Sturing moest de boel redden.

De hardliner uit Eerbeek slaagde cum laude. Hij wees, zoals een gentleman betaamt, dit weekeinde op de geestelijk vader van het succes. ,,Henk Fraser heeft dit team in zijn oorspronkelijke vorm neergezet. Aan de samenstelling van het team heb ik niets veranderd. Het systeem is wel aangepast. We hebben voor een aanvallende stijl gekozen. Dát heeft dit succes ook bewerkstelligd."

Het systeem van Sturing kende twee pijlers. De interim-coach plaatste Mason Mount dicht bij Tim Matavz. ,,Tim rendeert het beste als er druk naar voren is'', zei de coach. ,,Als hij wordt gelanceerd. Hij had iemand om hem heen nodig. Mason vulde die rol heel erg goed in. Met ook nog Bryan Linssen op links hadden we gewoon heel veel scorend vermogen. Dat wij de laatste weken zoveel doelpunten hebben gemaakt, is helemaal geen toeval."

Sturing vaardigde ook een verbod uit. Verzorgde Thulani Serero onder Fraser de opbouw, van de interim mocht de Zuid-Afrikaan niet meer tussen de mannetjesputters Guram Kashia en Matt Miazga komen. ,,Ik heb hem gezegd: 'Dan haal ik je er af'. Ja, Serero bracht voetbaltechnisch surplus. Maar vervolgens lieten tegenstanders Miazga vrij. Die moest dan inlopen met de bal. Dat is niet zijn kracht en bij balverlies staat iedereen dan slecht. Ik wilde dat anders doen."

Het resultaat was daar. Sturing achtte zijn eerste wedstrijd, thuis tegen Sparta, het sleutelduel. ,,We zetten druk, scoorden snel (via Serero, LL) en wonnen meteen met 7-0. Die zege gaf mij de juiste steun in de rug. Was dat een moeilijke pot geworden, had ik niet iedereen zo makkelijk kunnen overtuigen. Nu beleefden we een topstart."

Die mondde uit in een heerlijke finale met FC Utrecht. Na de thriller in GelreDome van vorige week dinsdag, met de 3-2 in de slotseconden van clubicoon Guram Kashia, volgde een heroïsch slotstuk in de Domstad. Door een eigen goal van Ramon Leeuwin en een steenharde kopbal van Miazga zat Vitesse in een zetel (0-2). Meteen na rust kwam Utrecht terug. De Galgenwaard werd een snelkookpan, met opstootjes, fenomenaal vechtvoetbal en een drukbezette videoscheidsrechter.

Vitesse won en Sturing kreeg de felicitaties. ,,Ik ben niet vals bescheiden. Ik ben trots wat wij hier hebben bereikt. De groep heeft het fantastisch gedaan."

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: