15 januari 2016 In de media

Sturing: “voetballen op straat, daar ontwikkel je de basis”

Volgens Edward Sturing, als talent- en prestatiecoordinator werkzaam bij Vitesse, is er in Arnhem sprake van een hechte band tussen de diverse spelersgroepen.
“Van grote cultuurverschillen binnen de jeugdelftallen merk je weinig. Iedereen trekt met elkaar op. Of diegene nou een Turkse of een Nederlandse achtergrond heeft. Ook buiten het voetbal doen ze veel samen. Wij stimuleren die jongens dan ook niet om met elkaar op te trekken. Dat gaat vanzelf en zo hoort dat ook.”

Sturing, die jaren in het betaalde voetbal speelde voor De Graafschap en Vitesse en één keer uitkwam voor het Nederlands Elftal, ziet wel een aantal verschillen tussen de autochtone- en allochtone voetballers. Zo ziet hij de Nederlandse kinderen steeds minder voetballen op straat, terwijl de allochtone jongeren nog steeds hun weg weten te vinden naar de pleintjes. Sturing: “Dat heeft vooral te maken met het verschil in financiën. Nederlandse kinderen krijgen eerder een laptop of spelcomputer en hebben dus meer te doen. Bij de allochtonen zie je dat minder. Die voetballen nog steeds op straat zoals vroeger.”

Twin Games 
In de Nederlandse Eredivisie en Jupiler League spelen veel Marokkaanse jongens. “Dat er zoveel Marokkaanse jongens spelen in het betaalde voetbal van Nederland is geen toeval. Zij maken veel meer voetbaluren. Dat wil zeggen het voetballen op straat. Daar ontwikkel je de basis”, zegt Sturing. Om het straatvoetbal enigszins terug te laten keren bij de Nederlandse jeugd is Vitesse twee jaar geleden gestart met de zogeheten Twin Games. “Daarin wordt op twee veldjes gespeeld tussen twee teams van twee verschillende clubs. Er wordt gespeeld zonder scheidsrechter. Wanneer de bal uit is, kan het dus voor komen dat degene die als eerst de bal pakt, mag ingooien. Daarin komen de factoren die je bij het straatvoetbal ziet terug.”

Te lief
Harry Rutgers (foto) is trainer van Vitesse onder 11 en maakt de Twin Games met zijn spelers van dichtbij mee. “Wanneer wij dan tegen ADO Den Haag spelen, merk je een groot verschil in beleving. Bij ADO spelen veel allochtone jongens en die hebben toch meer de winnaarsmentaliteit in zich dan mijn spelers. Ze hebben wat meer ‘schijt’, om het zo maar te noemen.”

Volgens Rutgers is dat iets wat op straat wordt geboren. “Ze leren daar om te overleven en om zichzelf staande te houden tegen leeftijdsgenoten. Bij Vitesse moeten wij dat de jongens nog bijbrengen. Die zijn vaak nog wat te ‘lief’.” De jeugdtrainer geeft daarbij ook aan dat het niet verwonderlijk is dat de jongens uit Den Haag dat meer hebben dan ‘zijn’ jongens. “Daar is een groot deel van de populatie allochtoon. In die wijken heb je weinig luxe, waardoor ze eerder voetballen op straat.”

Volledige artikel
 

Journalistiekzwolle / Foto’s SV

Hoofdsponsor: