27 juli 2012 In de media

Succes voor Rutten

Fred Rutten heeft zijn eerste suc­cesje als hoofdtrainer van Vites­se te pakken. De Arnhemse ploeg plaatste zich gisteravond voor de derde voorronde van de Europa League, door Lokomotiv Plovdiv in GelreDome te ver­slaan (3-1).
Na de 4-4 van vorige week in Bulgarije zette de driepun­ter in Arnhem voor Vitesse het licht op groen. De club die na tien jaar terug is in het internationale clubvoetbal mag nu met het Russi­sche FC Anzhi gaan strijden om een ticket voor de play-offs, de laat­ste knock-outronde voor de groepsfase van de Europa League. Een interessante paring, waarin Rutten zijn vroegere leermeester bij PSV, de huidige Anzhi-trainer Guus Hiddink, zal ontmoeten. Sail­lant is tevens dat zowel Hiddink als Vitesse- eigenaar Merab Jorda­nia innig bevriend is met Chel­sea- baas Roman Abramovitsj.

Anzhi ontdeed zich in de tweede voorronde met gemak van het Hongaarse Honved (1-0 en 4-0). Komende donderdag zal Vitesse in Moskou, waar Anzhi de Europese thuiswedstrijden afwerkt, voor het eerst onder leiding van Rutten op sterke tegenstand stuiten. Het tweeluik met Lokomotiv Plovdiv was nauwelijks een sportieve graadmeter.

Na het wederzijdse foutenfestival in Bulgarije lachte Vitesse gistera­vond om het verweer van Lokomo­tiv, dat in de voorafgaande dagen niet alleen de clubeigenaar maar ook de drie beste voetballers plot­seling had zien vertrekken. De nummer zes uit de vorige Bulgaar­se competitie hield een klein half uur stand, toen werkte Marco van Ginkel een mislukt schot van Jona­than Reis over de lijn (1-0). Van Ginkel had in Lovech ook al twee keer gescoord en staat nog maar een treffer achter op John van den Brom en Bob Peeters, de topsco­rers aller tijden van Vitesse in Eu­ropa.

Van Ginkel was de beste man op het veld en onderstreepte nog maar eens dat hij Vitesse’s meest waardevolle speler is. De middenvelder is pas 19 jaar, heeft al zestig eredivisieduels in de benen en beschikt fysiek, voetbal­lend en qua loopvermogen over de eigenschappen die worden ge­vraagd in het hedendaagse interna­tionale voetbal.

Nog voor rust scoorde Patrick van Aanholt, op aangeven van Reis, de 2-0 en na rust tekende Wilfried Bony met een kopslag na een voor­zet van Renato Ibarra voor de 3-0. Daarmee was de succesvolle ren­tree van Vitesse in Europa wel be­zegeld, maar in het nietszeggende restant liep de thuisploeg grote schade op richting Anzhi. Cen­trumverdediger Tomas Kalas kreeg na het vloeren van Ilian Yordanov direct rood, hetgeen hem een schorsing zal opleveren. Hristo Za­latinski benutte de bijbehorende strafschop: 3- 1.

In de blessuretijd mocht ook Vites­se aanleggen vanaf elf meter, maar Giorgi Chanturia zag zijn slappe inzet gekeerd worden door doel­man Stefano Kunchev.

Gelderlander

Hoofdsponsor: