30 juli 2021 In de media

Support Casper wordt maatschappelijk partner van Vitesse Betrokken

Support Casper wordt de maatschappelijke partner van Vitesse Betrokken. De maatschappelijke tak van de Arnhemse club gaat zich met dit goede doel inzetten voor meer bekendheid voor alvleesklierkanker en daarmee ook het genereren van fondsen voor onderzoek. Vanzelfsprekend is Theo Bos, Mister Vitesse, de verbindende factor in deze samenwerking. Voordat het clubicoon in 2013 overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker, was Casper van Eijck zijn behandelend arts. Met de samenwerking met Support Casper gaat dan ook een wens van de familie in vervulling.

Vitesse heeft van dichtbij ervaren hoe allesverwoestend alvleesklierkanker is en Vitesse Betrokken heeft er derhalve voor gekozen om Casper en zijn team te supporten in het vinden van een behandeling voor deze op één na dodelijkste vorm van kanker. Op 7 november aanstaande zal de traditionele Nummer 4-wedstrijd tussen Vitesse en FC Utrecht zodoende in het teken staan van Support Casper. Een dag eerder (zaterdag 6 november) zal er voor jong en oud een hardloop- en wandelevenement georganiseerd worden. De opbrengst hiervan gaat volledig naar Support Casper. Nadere informatie hierover volgt later.

Innovatieve behandelmethoden

Een stijgend aantal Nederlanders krijgt de diagnose alvleesklierkanker. Op dit moment zijn dat er jaarlijks meer dan 3.000. Dagelijks overlijden in ons land acht tot tien mensen aan de gevolgen van de ziekte. Dat maakt alvleesklierkanker de op één na dodelijkste vorm van kanker in Nederland.

De missie van Casper van Eijck is een behandeling voor de ziekte vinden. Support Casper bestaat sinds 2015 om dit doel te bewerkstelligen. Met de campagne van de Stichting Overleven met Alvleesklierkanker (OAK) financiert Support Casper wetenschappelijk onderzoek voor innovatieve behandelmethoden. Met informatie en publieksactiviteiten wordt daarnaast meer bewustwording gecreëerd voor deze ernstige vorm van kanker.

Theo Bos de verbindende factor

Marieke Bos is enthousiast over de samenwerking met Support Casper: “Alvleesklierkanker is een vreselijke, alles ontwrichtende ziekte. In de meeste gevallen staat de diagnose nu nog gelijk aan een doodvonnis. Ik geloof in de missie van Casper van Eijck. Op termijn moet het lukken om van alvleesklierkanker een chronische ziekte te maken met een goede kwaliteit van leven voor de patiënten. Dertig jaar geleden waren leukemie en borstkanker ook nog niet te genezen. Tegenwoordig loopt een behandelingstraject voor veel van deze patiënten vaak goed af. Voor het onderzoek van Casper is veel aandacht en veel steun in de vorm van geld nodig. Ik ben blij dat Vitesse dat onderstreept en met Theo in gedachten meehelpt om onderzoek naar een effectieve behandeling mogelijk te maken. Theo had dit zeker gewaardeerd.”

image

Professor Casper van Eijck: “Theo Bos was een fantastisch mens. Een clubman zoals je ze vandaag de dag nauwelijks nog ziet. Ik vind het heel speciaal dat zijn club Vitesse mijn club van onderzoekers wil steunen. Op dit moment overlijdt meer dan 90 procent van alle alvleesklierpatiënten. Als er niet wezenlijk iets verandert, dan is deze kankervorm over vijftien jaar waarschijnlijk zelfs doodsoorzaak nummer één in Nederland. Daarom werken wij keihard aan nieuwe, patiëntgerichte methoden die het vermogen van het eigen lichaam inzetten tegen de ziekte. De eerste resultaten zijn veelbelovend, maar meer onderzoek is noodzakelijk. Daarom is deze steun ook zo ontzettend welkom.”

KWF

Ten gevolge van de samenwerking met Support Casper zal de Nummer 4-wedstrijd niet langer verbonden zal zijn aan KWF Kankerbestrijding, iets wat sinds 2012 het geval was. Na negen mooie jaren, waarin Vitesse zich volop heeft ingezet voor dit goede doel, is er na het afgelopen seizoen in overleg voor Support Casper gekozen. De wens van de familie van Theo Bos en de nauwe banden met Casper van Eijck liggen aan de basis van deze keuze, die tevens besproken is met diverse supportersvertegenwoordigers. Vitesse Betrokken kijkt terug op een bijzondere samenwerking met KWF.

Bron: Vitesse / Foto's: SV - CvE - Vitesse

Hoofdsponsor: