14 september 2021 In de media

Supporters bereiden nieuwe Airborne-wedstrijd voor

De jaarlijkse Airborne-wedstrijd van Vitesse, zondag tegen FC Twente, is dit jaar weer bijna helemaal zoals de aanhang dat gewend is.

De veteranen zijn mannen met een hoge leeftijd en een kwetsbare gezondheid, legt Ten Thij uit. Het dringende advies is de oversteek van Groot-Brittannië naar Nederland niet te maken. Bovendien gelden nog allerlei coronabeperkingen.
,,Maar gelukkig is er al veel meer mogelijk dan vorig jaar”, constateert de coördinator van de SV. Toen was bijna niets toegestaan.

Abseilen

Zondag spelen in de rust traditiegetrouw doedelzakspelers, al zijn het er niet meer dan 25. En militairen van de 11 Luchtmobiele Brigade zullen abseilen vanuit de dakconstructie van GelreDome. De aanhang van Vitesse zorgt voor speciale spandoeken op de tribune.

Net als vorig jaar zullen voorafgaand aan de wedstrijd (aanvang 16:45 uur) portretten van Airborne-strijders GelreDome binnen worden gedragen. Het gaat om foto’s van Wilf Oldham, ‘Little Joe’ Mawdsley en Johnny Peters. Oldham, vorige maand 101 geworden, zal de toeschouwers bij het duel via een video toespreken, kondigt Ten Thij aan.

De Airborne-wedstrijd van zondag is de tweede waarbij geen veteranen bij aanwezig zullen zijn. De kans dat er in 2022 oud-strijders van de Slag om Arnhem in het stadion zullen zitten, lijkt klein, gezien de hoge leeftijd van de veteranen. ,,Maar we gaan door met eren en herdenken”, verzekert Stef ten Thij.

De Supportersvereniging Vitesse nam vijftien jaar geleden, op initiatief van supporter Peter Bierhaus, het voortouw om de Britten, Canadezen en Polen, die in september 1944 bij Arnhem landden om de Rijnbrug te veroveren, rond een wedstrijd eer te bewijzen.

Nieuwe opzet

Inmiddels wordt bij de SV nagedacht over een nieuwe opzet voor het moment dat de oud-strijders zelf er niet langer bij kunnen zijn. Er zijn al voorzichtige ideeën, zegt Ten Thij: ,,We denken er nu aan om nabestaanden of mensen van gastgezinnen te vragen een foto van een veteraan het stadion te dragen. Dan zijn ze er toch een beetje bij.”

Vitesse – Sparta 2 – 0
Eredivisie 2020-2021
Gelredome Arnhem
Airborne wedstrijd

Bron: Supportersvereniging Vitesse - DG / Foto's: SV

Hoofdsponsor: