10 augustus 2015 In de media

Supporters Vitesse boos over arrestaties na vechtpartij

Onder aanhangers van Vitesse heerst grote onvrede over de 70 arrestaties die vorige week donderdag voorafgaand aan Vitesse-Southampton zijn verricht na een korte, maar hevige vechtpartij op de Korenmarkt in Arnhem.
Daar vlogen stoelen en tafels door de lucht bij een confrontatie tussen voetbalsupporters.Bekijk ook…

Na de matpartij pakte de politie alle mannen op in een café in de nabij gelegen Hoogstraat dat bekend staat als 'Vitesse-kroeg'.

'Onterecht'
"Heel veel mensen zijn onterecht gearresteerd", zegt Connie Meerman. De Arnhemse is moeder van een van de verdachten. Ze moest haar 27-jarige zoon vrijdagavond ophalen in Ede. Maandag maakte de politie bekend dat alle Nederlandse arrestanten weer op vrije voeten zijn, in afwachting van het onderzoek. Ook 4 opgepakte Britten zijn weer vrij.

Klacht
Meerman bereidt een officiële klacht voor bij de politie en werkt aan een brief op poten aan de Arnhemse gemeenteraad. "Ik heb inmiddels heel veel andere ouders gesproken. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd", aldus de Arnhemse.

Hectiek
De politie heeft inmiddels één klacht ontvangen over een onterechte arrestatie, zegt een woordvoerder.

Hij betreurt het dat eventueel onschuldige mensen zijn opgepakt. "Maar wij kunnen in de hectiek van het moment niet bepalen wie iets gedaan heeft en wie niet."


'Het leek alsof de politie een groot vangnet gebruikte'

Kees Hermsen begrijpt niets van het optreden van de politie tijdens de rellen op en rond de Korenmarkt. Zijn zoon, een Vitesse-supporter, werd donderdagavond ook aangehouden. 'Het leek wel alsof de politie een groot vangnet had ingezet en dacht: we zien later wel wat de vangst is.'

Hermsen is niet de enige. Conny Meerman uit Arnhem staat er ook van te kijken dat haar zoon werd opgepakt. Volgens haar is hij onschuldig.

'Hij kon een dag niet werken'

Hermsen zegt dat zijn zoon in café Entree zat toen hij, met 69 anderen, werd aangehouden. 'Vervolgens is hij naar Nijmegen gebracht en in een soort kooi gezet.' Daarna is de supporter naar Ede vervoerd, waar hij werd vrijgelaten. 'Hij kon daardoor een dag niet werken en ook kon hij niet laten weten waar hij zat omdat zijn telefoon was ingenomen. Later kreeg hij wel de gelegenheid om mij te bellen. Mijn zoon vertelde dat hij in Arnhem gewoon met vrienden in de kroeg zat. Het was echt gissen waarom het café werd afgesloten.'

Bij de zoon van Conny Meerman is het verhaal niet veel anders. 'Mijn zoon was daar gewoon een biertje aan het drinken, tot de volgende dag 14.00 uur heeft hij vast gezeten. Hij kon niemand bellen, ook zijn baas niet, terwijl hij moest werken.'

Meerman vindt het goed dat er wordt opgetreden tegen relschoppers, maar zegt dat er te veel mensen onterecht zijn opgepakt. 'Waarom hebben ze niet de Korenmarkt afgesloten? Ook maak ik  me boos maken over wat deze actie allemaal heeft gekost. Ze pakken nu een hele kroeg op, verplaatsen die naar verschillende bureaus en er is een stapel papierwerk. Terwijl straks 99 procent vrijgesproken gaat worden.'

'Vrouwen en kinderen naar buiten'

Hermsen en Meerman, maar ook Vitesse-supporters op sociale media vragen zich af waarom iedereen in de kroeg werd aangehouden. En waarom werd er niemand op de Korenmarkt werd opgepakt.

De politie: 'Op de Korenmarkt hadden we vechtende partijen. Die partijen wilden we eerst scheiden. Daar was het niet mogelijk om aanhoudingen te verrichten. Wij zagen dat een hele groep naar café Entree aan de Hoogstraat ging. Daar besloten we om iedereen die daar binnen was als verdachte aan te merken. Op zo'n hectisch moment kun je de afweging niet maken wie je wel en niet oppakt. Wel hebben we vrouwen en kinderen naar buiten gelaten. Natuurlijk is het heel vervelend dat er dan ook mensen tussen zitten die niks met het voorval te maken hebben.'

Meer arrestaties niet uitgesloten

Alle 70 Arnhemse arrestanten weer zijn vrijgelaten. Dat betekent nog niet dat het onderzoek klaar is. Er kunnen nog steeds mensen worden verzocht om zich te melden.

Twee supporters van Southampton zitten nog vast. Eén van hen wordt verdacht van het mishandelen van een politieman en de ander zou iemand hebben mishandeld met een barkruk. Zij worden vandaag voorgeleid.

De politie laat weten dat de situatie wordt geëvalueerd. Dat is gebruikelijk bij zulke grote politieacties.
 

Gelderlander / Omroep Gelderland / Foto’s SV

Hoofdsponsor: