2 augustus 2018 In de media

Supportersvereniging Vitesse slaagt in haar stijd

In de aanloop van wedstrijd op de Johan Cruijff Schaal XXII kreeg de Supportersvereniging Vitesse het aan de stok met de KNVB, die slechts 1200 Arnhemse supporters toestond in de wedstrijd om de Supercup tegen Feyenoord.
Reden voor de Supportersvereniging Vitesse, in samenwerking met alle supportersgroeperingen en Vitesse, om de wedstrijd te boycotten.

Tevens werd er samenwerking gezocht met de supportersverenigingen van alle betaald voetbalclubs. Voor het eerst in de historie van het Nederlandse betaalde voetbal slaagde een supportersvereniging (Vitesse) om alle clubs zich achter één standpunt te laten scharen.

Symbolisch werd dat tot uiting gebracht doordat van elke BVO twee supporters in thuisshirts in het uitvak van De Kuip plaatsnamen tijdens de wedstrijd op de Johan Cruijff Schaal XXII.
 

De SV eiste uitbreiding van het aantal bezoekende supporters (de kampioen speelt structureel 'thuis' in De Kuip) van de bekerwinnaars. Het Supporterscollectief Nederland sloot zich na verloop van tijd aan bij de actie van SV Vitesse en gezamenlijk werd onderstaand resultaat bereikt, zoals blijkt uit de publicatie van de KNVB.

Het mocht de Arnhemse supporter vorig seizoen helaas niet baten, maar de strijd van de SV Vitesse werd ook voor alle supporters in Nederland gestreden.
 


 
 

Uitvak bij Johan Cruijff Schaal vergroot naar ruim 5.000 plekken
Feyenoord kan ruim 5.000 supporters meenemen naar wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal XXIII. In het Philips Stadion neemt bekerwinnaar Feyenoord het tijdens de traditionele seizoensopening op tegen landskampioen PSV. De wedstrijd staat voor zaterdag 4 augustus om 18.00 uur op de agenda.Afgelopen jaar vond de strijd om de Johan Cruijff Schaal voor het eerst plaats in gewijzigde opzet, in het stadion van de landskampioen. Doel was om de wedstrijd meer tot verbeelding te laten spreken van clubs en supporters en de strijd om de supercup qua beleving in de buurt van de TOTO KNVB Bekerfinale te laten komen. Voor de wedstrijd in De Kuip waren er vorig seizoen ‘slechts’ 1.200 plekken beschikbaar voor uitsupporters van bekerwinnaar Vitesse. Dit leidde uiteindelijk tot een supportersboycot van de Arnhemmers en hierdoor een leeg bezoekersvak. Op zijn zachtst gezegd dus geen ideaal begin van de nieuwe opzet van deze wedstrijd.

In een evaluatie met onder meer de Supportersvereniging Vitesse en Supporterscollectief Nederland werd de lucht geklaard en aangegeven voor de toekomst te streven naar tussen de 3.000 en 5.000 toegangskaarten voor de bezoekende bekerwinnaar. Voor een dergelijke wijziging is echter medewerking nodig van beide clubs en de lokale autoriteiten van de organiserende stad. In het geval van de Johan Cruijff Schaal XXIII zijn de KNVB, Feyenoord, PSV en de lokale autoriteiten van Eindhoven tot de huidige verdeling gekomen. De flexibele houding van alle partijen heeft geleid tot een regeling die recht doet aan de ambitie van de KNVB om van de Johan Cruijff Schaal een echte finale te maken met een aanzienlijke hoeveelheid uitsupporters.
 

Supportersvereniging Vitesse – KNVB / Foto’s SV

Hoofdsponsor: