20 februari 2024 In de media

SV in de media: ‘Je moet een beetje sadomasochistisch zijn om Vitesse-supporter te zijn’

ARNHEM – ‘Jullie moeten winnen!’, riepen Vitesse-supporters zaterdag op de laatste training voor het degradatieduel met FC Volendam. Maar ondanks legio kansen, kwam de ploeg uit Arnhem zondag niet verder dan een 1-1 gelijkspel. Vitesse bungelt daardoor nog steeds onderaan in de eredivisie. “Echt heel frustrerend en heel zuur.”
Susanne Wichhart, voorzitter van de Supportersvereniging Vitesse, had op meer gehoopt. “Als je kijkt naar de wedstrijd hadden we meer verdiend. Zeventig procent balbezit, heel veel kansen, je raakt drie keer de lat”, somt ze op.
In het begin van de wedstrijd zonk de moed haar wel even in de schoenen, want Vitesse keek na 3 minuten al tegen een achterstand aan. “Dan denk je: oh nee, daar gaan we weer. Maar gelukkig werd dat snel hersteld en gingen ze daarna ook goed door. In de tweede helft kregen ze zoveel kansen, ontzettend balen dat er dan niet eentje ingaat.”

Kippenvel
Aan de sfeer in GelreDome lag het volgens haar niet. “Ik had echt kippenvel bij de opkomst van de spelers. Al die vlaggen, zoveel mensen. Arnhem gaat er wel echt achterstaan. Iedereen is zich ook doordrongen van het feit dat het nodig is. Dat zag je gisteren op Papendal bij de training en dat zie je vandaag in het stadion. Je ziet ook dat het werkt, dat het overslaat op het veld. Dus laten we daar vooral mee doorgaan. Het maakte mij heel trots vanmiddag.”
Wichhart denkt niet dat de mislukte overname door de Amerikaanse Common Group van Coley Parry nog heeft meegespeeld bij de spelers. “Het is natuurlijk al heel lang onrustig. Er is al een trainerswissel geweest, noem het allemaal maar op. Dus als ze daar last van hebben, dan is dat al langer zo. Het kwam ook niet als een verrassing.”

Geel-zwart bloed
Met nog twaalf wedstrijden te gaan, rijst de vraag of het Vitesse gaat lukken om in de eredivisie te blijven. “Ik hoop het wel. Maar ik durf er nu niet mijn handen voor in het vuur te steken. Maar de club verdient het gewoon. Alles en iedereen die maar een beetje geel-zwart bloed heeft, verdient dat. Ook als je kijkt naar het spel vandaag”, benadrukt de voorzitter van de supportersvereniging.
Mocht Vitesse degraderen dan is het niet makkelijk om na een jaar weer terug te keren naar de eredivisie, stelt ze. “We weten allemaal dat de Keuken Kampioen Divisie geen makkelijke competitie is. Er zijn clubs die het gelukt is, maar dan zal je wel je begroting op niveau moeten kunnen houden.”

Sadomasochistisch
Ondanks alle tegenslagen, blijft Wichhart vol overtuiging achter haar club staan. “Tuurlijk. Iemand maakte het grapje dat je af en toe een beetje sadomasochistisch moet zijn om Vitesse-supporter te zijn”, lacht ze. “Maar misschien hoort dat ook een beetje bij ons. We zijn natuurlijk wel wat gewend door de jaren heen. Maar voor de korte termijn zou ik liever wat vaker willen juichen.”

Bekijk hier het interview met SV voorzitter Susanne Wichhart.

Bron: Omroep Gelderland / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: