8 april 2024 In de media

SV in de media: Vitesse moet ‘uithuilen en opnieuw beginnen’, zeggen supporters

ARNHEM – Vitesse moet ‘uithuilen en opnieuw beginnen’. Dat zegt voorzitter Susanne Wichhart van de Supportersvereniging Vitesse maandag, een dag na de verloren derby tegen NEC (0-3).

Vitesse verloor zondag op eigen veld van de aartsrivaal uit Nijmegen, in een seizoen dat toch al gekenmerkt wordt door sportieve tegenslag. Het ziet ernaar uit dat Vitesse degradeert en dus probeert de achterban alvast te kijken naar het nieuwe seizoen.

“Je moet schoon schip maken”, zegt voorzitter Wichhart van de supportersvereniging. “En ik ben niet bij de gesprekken met de licentiecommissie, maar er moet een aantal punten opgelost worden. Als de licentie wordt gegeven, dan kun je opnieuw beginnen.”

‘Problemen met accountant en bank oplossen’
“We moeten de banden met het Russische verleden verbreken. En dan kun je proberen de problemen met de accountant en de bank op te lossen. De jaarrekening moet afgetekend zijn”, benadrukt Wichhart. “Andere punten zijn niet met ons gedeeld.”

Wichhart weet dat de kans op degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie (KKD) steeds groter wordt. Dat betekent dat Vitesse alvast moet nadenken waar het volgend seizoen kan snijden in de kosten. “Contracten van sommige dure spelers lopen af”, weet Wichhart.

“Met anderen moet je in gesprek gaan. Misschien willen zij in de eredivisie blijven. Jongens als Andy Visser, Giovanni van Zwam en ook Thomas Buitink zitten tegen de basis aan. Die jongens kun je proberen aan je te binden. Daarnaast moet je goed gaan scouten in een pool spelers die de bovenkant van de KKD waardig zijn, met bijbehorende salarissen. Het belangrijkste is dat de financiën op orde zijn.”

Blijven de supporters?
Wichhart verwacht dat de supporters Vitesse ook een niveau lager trouw blijven. “Zeker in het eerste seizoen wel. Als we een verse start kunnen maken, is de groep die de club blijft ondersteunen groot genoeg. Ik verwacht niet dat mensen massaal afhaken. Misschien wel als we jarenlang in de KKD spelen, maar ik denk dat gevoel is: we gaan heel Nederland een poepie laten ruiken.”

‘Terug naar de basis’
Wichhart is niet de enige die in haar hoofd al bezig met afdaling naar de Keuken Kampioen Divisie. “Bij degradatie heb ik me al een paar weken geleden neergelegd”, bekent Vitesse-supporter Michael Kennedy, die al 25 jaar seizoenkaarthouder is in Arnhem. “Het is dit seizoen uitspelen en voor volgend seizoen een licentie krijgen.”

“We moeten terug naar de basis, een goede jeugdopleiding. De dure jongens en buitenlanders moeten weg, de binding met de regio moet worden aangehaald. Je kapitaal moet op het veld staan. Zo moet je levensvatbaar worden”, benadrukt Kennedy. “Er lopen veel contracten af, met anderen moet je om tafel gaan zitten. Spelers met een salaris van zes, zeven ton kun je niet houden.”

“Voor de KKD moet Vitesse zich richten op jeugdig talent, een klein beetje ervaring en goals. Afgelopen seizoenen ontbreekt het aan scorend vermogen. Dat is schrijnend. Er lopen pareltjes bij clubs als TOP Oss, ik hoop dat daar wat mee gebeurt”, zegt Kennedy, zelf afkomstig uit Arnhem. “Jongens uit de eredivisie lijken me onhaalbaar. Maar je moet met een goed verhaal komen. Ik hoop dat John van den Brom trainer wordt en dat spelers dan zeggen: daar kan ik beter door worden.”

‘Mooie club om naartoe te gaan’
Spelers van Vitesse verdienen nu gemiddeld 360.000 euro per jaar, weet Bjorn Courbois, maker van de podcast Studio Langs de Rijn. “Maar ik denk dat als we in de KKD spelen, we een mooie club zijn om naartoe te gaan. Een ton is ook een mooi salaris.”

Ook hij pleit voor een nieuwe spits. “Zo’n Ralf Seuntjens, Henk Veerman of Martijn Kaars van Helmond Sport. En we hebben een leider nodig in het elftal. Dat ontbreekt bij Vitesse al één of twee jaar.”

“Het allerliefst wil ik dat we verdergaan met plaatselijke ondernemers. En dat de club transparant is naar de Vitesse-supporters. Dat is heel belangrijk. We zijn lang in de maling genomen, we staan er dramatisch voor”, benadrukt Courbois.

Bron: Omroep Gelderland / Foto's: Supportersvereniging Vitesse

Hoofdsponsor: