28 november 2014 In de media

Taakstraf voor afsteken zwaar vuurwerk in GelreDome

Een 34-jarige man uit Wapenveld is vrijdag veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur en zes maanden voorwaardelijke celstraf voor het afsteken van vuurwerk in stadion GelreDome in Arnhem.
De man stak in december 2013 het zware illegale vuurwerk of op een volle tribune. Zeker vier omstanders liepen door de knal tijdelijk gehoorschade.

Het OM had 15 maanden cel, waarvan 5 voorwaardelijk, geëist. De slachtoffers hebben hun gehoor inmiddels goeddeels weer terug. De rechter legde een minder zware straf op, omdat er daarom sprake is van poging tot zware mishandeling en niet van zware mishandeling.

Schuldbewust
De verdachte heeft zich later zelf gemeld bij Vitesse en meldde dat hij de nitraten het stadion binnensmokkelde via een pakje shag. De rechter heeft er ook rekening mee gehouden dat bij bekent heeft en een schuldbewuste houding toonde. Bovendien is hij door de KNVB en Vitesse gestraft met een stadionverbod.


Vuurwerk afsteken in Vitesse-stadion: maximale taakstraf

Met het afsteken van vuurwerk tijdens een voetbalwedstrijd van Vitesse wilde een 34-jarige man vorig jaar de sfeer verhogen, maar dat pakte volledig anders uit. Vier mensen raakten gewond. De man is vandaag door de rechtbank Gelderland veroordeeld voor het veroorzaken van een ontploffing en voor poging tot zware mishandeling.

Gehoorschade
De man had eind vorig jaar in een vol Vitesse-stadion op een overdekt deel van de tribune zwaar illegaal vuurwerk afgestoken. Daarmee heeft hij de veiligheid van medesupporters in gevaar gebracht. Zeker vier omstanders hebben door de knal tijdelijke gehoorschade opgelopen.

Schadevergoedingen
De man wordt veroordeeld tot de maximaal mogelijke taakstraf: 240 uur. Daarnaast is een voorwaardelijke gevangenisstraf voor zes maanden opgelegd, en moet de man schadevergoedingen betalen aan drie slachtoffers.

Schuldbewust
De officier van justitie had zware mishandeling ten laste gelegd en daarvoor een onvoorwaardelijke celstraf geëist. Omdat de slachtoffers hun gehoor inmiddels goeddeels weer terug hebben, moet de rechtbank vaststellen dat er juridisch gezien geen sprake is van zware mishandeling, maar van een ‘poging tot’. Daarbij past een minder zware straf. De rechtbank houdt ook rekening met de bekennende en schuldbewuste houding van de man. Verder is de man ook door de KNVB en door Vitesse gestraft.

De volledige uitspraak wordt binnenkort gepubliceerd.

Omroep Gelderland / Rechtspraak / Foto’s SV

Hoofdsponsor: