13 juli 2016 In de media

Talent ‘Mitta’ ontwikkelt zich razendsnel

Mitchell van Bergen is bezeten van voetbal. Het 16-jarige toptalent van Vitesse trekt alles uit de kast om de top te bereiken. “Alles moet daarvoor wijken.”
Een opmerkelijk beeld na de eerste Vitesse-training in Maribor. Van de 24 aanwezige spelers schuiven er twintig bergafwaarts richting hotel. Vier spelers blijven hangen. Kosuke Ota loopt nog wat rondjes en onder de sproeier laat een drietal de bal vliegensvlug van voet naar voet gaan. Guram Kashia en Valeri Qazaishvili schaven met Mitchell van Bergen aan hun aanname en passing.

De piepjonge rechtsbuiten klopt voor tips regelmatig aan bij aanvoerder Kashia. Om zijn handelingssnelheid en zijn iele postuur te verbeteren bijvoorbeeld. "Ik doe er alles aan om beter te worden", legt Van Bergen uit. "Ik vraag best veel jongens hoe ik me kan ontwikkelen. Je moet er iets voor over hebben om te slagen. Ik leef voor het voetbal en alles moet daarvoor wijken."

Dat blijkt. Voor het slapen gaan pakt hij iedere avond zijn push- ups nog even mee. Hoewel hij razendsnel is, werkt Van Bergen na trainingen vaak door met trainingsladders om zijn loop 'perfect' te maken. Ook in de aanloop naar wedstrijden probeert hij nog iets op te steken. "Ik ga altijd nog even op YouTube beelden van mijn voorbeelden bekijken. Vaak Messi, maar ook Hazard of Douglas Costa. Zij inspireren me."

Van Bergen ontwikkelde zich het afgelopen seizoen als een komeet. Vorig jaar wandelde hij op 15-jarige leeftijd met zijn zaakwaarnemer Santi Kolk als B-junior binnen op Papendal. Hij sloeg twee lichtingen over en is nu met de hoofdmacht op trainingskamp in Slovenië. In de tussentijd maakte Van Bergen als jongste speler ooit zijn debuut voor Vitesse in de eredivisie.

Het onwaarschijnlijke voetbalseizoen leverde hem bovendien een onderscheiding op in zijn woonplaats Oss. Van Bergen werd gekozen tot talent van het jaar. De beste sporter van de Brabantse stad, Vincent Janssen, maakte gisteren voor 20 miljoen euro de overstap naar Tottenham Hotspur. "Ik denk dat ik mijn wedstrijden in het begin vooral bij de beloften zal spelen, maar ik wil wel zoveel mogelijk minuten maken in het eerste. Dan snel basisspeler worden en ooit hoop ik dan ook zo'n stap te maken."

Van Bergen wil zijn familie dan belonen voor de tijd en moeite die zij in hem steken. "Ook voor hen wil ik graag de top bereiken", aldus 'Mitta', zoals hij in Slovenië door teamgenoten wordt genoemd. Begin deze maand scoorde het toptalent van Vitesse in het eerste oefenduel met Shakhtar Donetsk. Meteen begonnen de zaakwaarnemers aan hem te trekken. En de dames? "Nee, daar had ik daarvoor ook al last van", besluit hij met een brede grijns.
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: