27 juli 2010 In de media

Talent Ted Heijckmann geniet bij Vitesse

Hij geniet vandaag, om­dat morgen alles weer anders kan zijn. Ted Heijckmann leeft met het besef dat zijn verblijf bij de A-selec­tie van Vitesse mogelijk slechts van tijdelijke aard is. „Maar elke dag is er één”, jubelt de 18-jarige aanvaller uit Huissen.
Heijckmann is een van de vele be­loftespelers bij Vitesse die profite­ren van de schoonmaakwoede bij de door financiële problemen ge­plaagde club. Veel (vooral de dure) spelers werden bedankt voor bewe­zen diensten. Omdat daar nauwe­lijks iemand voor terugkwam, zit trainer Theo Bos in de aanloop op het nieuwe seizoen met een fors uitgeklede selectie.

„Nu er zo weinig spelers zijn, krij­gen anderen een kans”, zegt de speler met het rugnummer 37. „Er komt heus nog wel wat verster­king bij, maar gezien de situatie bij de club zal er ook wel ruimte over­blijven voor jongens als ik, spelers uit de eigen opleiding. Het zou na­tuurlijk prachtig zijn als ik me er tussen kan mengen.”

De wijze waarop hij zich de voor­bije weken manifesteerde is hoop­gevend. Heijckmann traint regel­matig mee met de hoofdmacht en kreeg in de oefenwedstrijden te­gen de amateurs van Excelsior Zet­ten en RKSV Driel – waarin hij zijn eerste doelpunt voor de Arn­hemse hoofdmacht scoorde – als­mede de profs van AGOVV de no­dige speeltijd. „ Sta je daar als pas afgezwaaide A-junior plotseling tussen ‘de gro­te jongens’. Echt zenuwachtig ben ik niet geweest. Ik kan ook best te­vreden zijn met hoe ik heb ge­speeld. Het was in ieder geval ge­nieten.Dat is ook wat de trainer me steeds voorhoudt. Dat ik moet geníeten.”

Heijckmann begon zijn carrière bij Jonge Kracht en werd daar als E-ju­nior opgemerkt door scouts van Vitesse. Hij doorliep in Arnhem de complete jeugdopleiding en maakte deze zomer de sprong naar de beloften. „Een enorme stap. Het tempo en het niveau lig­gen stukken hoger en ook fysiek en conditioneel is er nog veel te winnen. Maar juist daar zijn deze momenten zo goed voor. Een bete­re leerschool kan ik me niet wen­sen.”

De student aan de Johan Cruijff University in Amsterdam had zijn ervaringen graag uitgewisseld met Tom Vink, zijn Huissense stadge­noot met wie hij de geelzwarte schoolbanken deelde, maar die om studieredenen onlangs besloot te­rug te keren naar de amateurs van Jonge Kracht. „We komen uit de­zelfde plaats, van dezelfde club en speelden bij Vitesse jarenlang in dezelfde jeugdteams. We trokken veel met elkaar op, gingen ook vaak samen naar de club. Echt een voetbalmaatje, dus. Jammer dat hij er niet meer bij is. Ook voor hem hadden er nu kansen gelegen.”

Zijn handtekening staat al in me­nig fanboekje, maar Heijckmann gaat voor een krabbel onder een zijn eerste profcontract. „Dat is ten­minste wel de insteek. Ik wil prof worden. Zeker nu ik er al een beet­je van heb mogen proeven. Dit smaakt naar meer.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: