12 maart 2010 In de media

Talent Pluim toch niet verloren

Jonge aanvaller (21) tekent contract tot 2013 bij Arnhemse club. Wiljan Pluim (21) is een groot talent. Hij zette giste­ren zijn handtekening on­der een contract tot 2013, maar was al bijna verloren voor het betaalde voetbal.

Voetbalcarrières worden gemaakt en gebroken in een handomdraai. Niet zo lang geleden wasWil­jan Pluim klaar om af te dalen naar het amateurvoetbal. „Met mijn vrienden bijWHC inWezep wilde ik voetballen, maar mijn ouders hebben mij dat uit mijn hoofd gepraat. Ze vonden dat ik tenminste mijn contract moest uit­dienen.”
Hij zelf wilde het verscheuren. „ Ik kreeg geen kans, zat vaak op de tri­bune en ik voelde mij beter dan spelers die wel een kans kregen.
Maar mijn ouders hebben zo veel gedaan om mij te helpen, dat ik be­sloot in elk geval iets terug te doen en mijn contract uit te dienen.”

Zijn hand siert sinds enkele maan­den een tatoeage met de initialen van zijn vader, moeder en broer; een uiterlijk vertoon van innerlij­ke dankbaarheid De familiesteun heeft Wiljan Pluim geen windeie­ren gelegd. Hij tekende gistermid­dag op het hoofdkantoor van Gel­reDome een driejarig contract ( tot 30 juni 2013) bij Vitesse.

Pluim kwam dit seizoen laat in beeld bij trainer Theo Bos, maar toen hij eenmaal in beeld was, ging het snel. Vorige week zat hij zelfs aan tafel met Feyenoord-trai­ner Mario Been. „Die wilde mij hebben als linker middenvelder in een 4- 3- 3- systeem. Ik heb gekozen voor Vitesse omdat ik hier meer aan spelen denk toe te komen. Ik wil niet weer een jaar op de bank, die tijd heb ik wel gehad. Ik had zelf wel het vertrouwen dat het zou lukken bij Feyenoord, maar an­deren niet. We hebben een goed gesprek gehad, maar de volle over­tuiging ontbrak”, aldus de 1,92 me­ter lange speler, die de voorbije ja­ren op verschillende posities in het elftal werd gebruikt, maar zich als aanvallende middenvelder ‘op 10’ het meest thuis voelt.

„Mijn eerste intentie was ook bij Vitesse te blijven. Maar er waren al­tijd twijfels. Ik voel nu vertrouwen van de trainer, ik ken de mensen.”
Toch duurde het lang voor zijn ta­lent werd gewaardeerd. Veendam was in beeld. „Maar zelfs dat ging niet door”, grijnst Pluim. „In het begin van het seizoen had ik ook niet verwacht dat ik nog zou sla­gen. De moed was wel een beetje weg. Ik kreeg geen kans, trainde een poosje slecht en ik zag het niet echt meer zitten. Dankzij mijn zaakwaarnemer ( Robert Postma, red.) ben ik hard gaan trainen. Ik kreeg mijn kans tegen Sparta en scoorde, daarna kreeg ik weer een kans en toen werd ik basisspeler.”
Pluim zette gisteren een handteke­ning onder een nieuw contract en een streep onder een lange perio­de van twijfels.

„Privé ging het ook niet zo goed, maar mijn vader zei altijd dat ik het makkelijk zou redden. Makke­lijk wil ik niet zeggen, maar ik ben doorgegaan tot het einde”, aldus de trotse aanvaller, die anders dan zijn leeftijdgenoten in 2009, Ricky vanWolfswinkel ( FC Utrecht) en Nicky Kuiper (FC Twente), wel voor Vitesse koos. „ Maar dat wil niet zeggen dat zij geen goede keus hebben gemaakt. Dat moet nog maar blijken.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: