7 november 2015 In de media

TD Mo Allach maakt zijn belofte waar

Het waren niet de minste spelers, die afgelopen zomer vertrokken bij Vitesse.
Met de aftocht van Jan-Arie van der Heijden, Davy Pröpper, Marko Vejinovic en Bertrand Traore raakte trainer Peter Bosz een groot deel van de as van zijn elftal kwijt. Dat schreeuwde om compensatie. "Vertrouw mij maar", stelde technisch directeur (TD) Mohammed Allach tijdens de zomermaanden. "Er staat straks een heel goede selectie."

Inmiddels zijn we ruim drie maanden verder en is de eredivisie toe aan speelronde twaalf. Op een derde van de competitie staat Vitesse vijfde en heeft het team van Bosz weer volop complimenten geoogst voor de offensieve en attractieve speelwijze. De jonge Arnhemse selectie loopt over van het talent. En dus is de conclusie gerechtvaardigd dat Allach woord heeft gehouden.

Er wordt vaak geroepen dat Bosz elk jaar helemaal opnieuw moet beginnen, vanwege komende en gaande huurlingen van Chelsea. Dat is niet waar. Wie de opstellingen van de laatste partijen bekijkt, ziet dat Bosz zijn basisformatie min of meer heeft gevonden. In die ploeg staan slechts vier spelers, die vorig seizoen buiten Arnhem hun brood verdienden. Eloy Room, Kevin Diks, Guram Kashia, Kelvin Leerdam, Marvelous Nakamba, Valeri Qazaishvili en Denis Olinik spelen al langer bij de club en zijn daardoor al geruime tijd bekend met het gedachtengoed van Bosz.

Nieuwkomer Maikel van der Werff staat centraal achterin op de plek van Van der Heijden. Van der Werff concurreert met Arnold Kruiswijk voor de plek naast captain Kashia. De twee ontlopen elkaar weinig in niveau.

Op het middenveld is alleen Lewis Baker nieuw. De 20-jarige Engelsman is een geweldenaar. Tweebenig, een sterke trap in beide benen. Nakamba kon zich een jaartje in de luwte aanpassen en voegt nu ook fysieke kracht toe aan de middenlinie. Het was de vraag hoe Vitesse het vertrek van de regisseurs Pröpper en Vejinovic zou opvangen, maar in korte tijd heeft het vernieuwde middenveld al veel indruk gemaakt.

De grootste wijziging onderging de voorhoede. In die linie zijn Dominic Solanke en Milot Rashica nieuw. Na Traore heeft Vitesse met de twee jaar jongere Solanke (18) opnieuw een talent van de topcategorie als aanvalsleider. En de 19-jarige Rashica is een van de verrassingen van het seizoen. De Albanees-Kosovaarse flankspeler zou eigenlijk bij Jong Vitesse gaan voetballen, maar presteerde zo goed dat Bosz hem al gauw een basisplaats gunde. Rashica houdt Renato Ibarra op de bank en maakt die keuze waar door een hoger rendement.

Vitesse heeft nog nooit tegelijkertijd zoveel goede spelers van Chelsea gehuurd als dit seizoen. Baker en Solanke zijn nu al sterkmakers en ook het talent van Nathan, Isaiah Brown en Danilo Pantic is veelbelovend. Nathan is een zeer doelgerichte linksbuiten met een sterke individuele actie. De wispelturige Braziliaan moet Denis Olinik voor zich dulden, die al langer onder Bosz werkt en die meer gewend is aan de tactische eisen die de trainer stelt bij het meeverdedigen en druk zetten. Pantic (19) moet fysiek nog stappen maken, maar de Servische middenvelder kan geweldig voetballen. En de veelzijdige Brown (18) verloor zijn basisplek, misschien wel doordat hij niet voor één specifieke positie in aanmerking komt.

En wat te denken van Sheran Yeini? De middenvelder uit Israël, gescout door Theo Janssen, had na zijn komst blessureproblemen en moet nu wachten op zijn kans. Met spelers als Brown, Nathan, Ibarra, Pantic, Kruiswijk, Yeini, Rochdi Achenteh en Piet Velthuizen heeft Vitesse een zeer sterke reservebank. Het onderstreept dat de huidige selectie zeker niet onderdoet voor die van vorig seizoen.
 

De sterke bank van Vitesse onderstreept dat de huidige selectie zeker niet onderdoet voor die van vorig jaar

'Vorig jaar meer gelouterd, nu nog meer talent'

Vitesse-spits Dominic Solanke (18) is voor de eerste keer opgeroepen voor Jong Engeland. Bondscoach Gareth Southgate inviteerde hem voor de EK- kwalificatieduels met Bosnië- Herzegovina en Zwitserland, op 12 en 16 november.

Ook Vitessenaar Lewis Baker (20) zit in de selectie, terwijl Isaiah Brown (18) tot de groep van Engeland Onder 19 behoort.

Vitesse-trainer Peter Bosz noemt Solanke een talent van de buitencategorie, zoals hij ook diens voorganger Bertrand Traore typeert. "Solanke is een heel bijzondere speler. Hij koppelt spelintelligentie aan techniek en lengte. Bovendien is hij een mooie, elegante speler om naar te kijken", aldus Bosz. "Dat Solanke nu bij Jong Engeland zit, geeft aan dat ze ons vanuit Engeland goed volgen."

Gevraagd naar het verschil in niveau tussen de selecties van Vitesse van dit seizoen en vorig jaar, zegt Bosz: "Vorig seizoen was de groep wat meer gelouterd. Spelers als Jan-Arie van der Heijden, Marko Vejinovic, Davy Pröpper en Zakaria Labyad zijn vertrokken en zij hadden al behoorlijk wat ervaring. Nu hebben we weer een selectie die heel talentvol is, maar minder gelouterd." Is de huidige groep nog talentvoller dan die van vorig jaar? Bosz: "Ja, ik denk dat er nu nog meer talent in zit."
 

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: