In de zomer van 2022 lopen tien contracten af in Arnhem. Dat te veel naar mening van Johannes Spors en hij heeft een betere balans tussen doorlopende en aflopende contracten voor ogen. De verbintenissen met Danilho Doekhi, Riechedly Bazoer, Oussama Tannane, Matus Bero, Eli Dasa, Enzo Cornelisse, Oussama Darfalou, Hillary Gong, Bent Leeflang en Thomas Buitink lopen af.
Vitesse staat dus voor de keuze om contracten te verlengen of transfers met deze spelers te maken om te voorkomen dat ze zomer 2023 gratis de deur uitlopen.
Maatwerk
Technisch directeur Johannes Spors staat een combinatie voor ogen. “Ik voorzie een mix”, zegt Spors. “Ik verwacht enkele transfers in de zomer. Maar ik ga ook uit van contractverlengingen. Dat wordt maatwerk. Ieder heeft zijn afzonderlijke belangen.”
De coronacrisis biedt ook veel mogelijkheden op de transfermarkt. Veel clubs zullen uit financiële noodzaak hun selecties inkrimpen en spelers op de transfermarkt brengen. Die veelvoud aan aanbod en vanuit financiële urgentie zal de prijzen behoorlijk drukken.
Geen noodzaak tot verkoop
Vitesse kent die noodzaak tot verkopen niet. “Wij laten spelers met een hoge marktwaarde echt niet onder de kostprijs vertrekken. Ik heb geen verkoopplicht van de clubeigenaar gekregen. Ik wil wel een meer gestaffelde opbouw van de contracten bij Vitesse bewerkstelligen,” aldus in De Gelderlander
Spors heeft een duidelijke filosofie op de ontwikkeling van spelers. In tegenstelling tot veel van zijn collegae heeft Spors de overtuiging dat spelers helemaal niet een veelvoud van jaren bij een club moeten blijven hangen. “Het kan niet zo zijn dat spelers Vitesse als eindstation in hun carrière zien. Als ze ambitie hebben, willen ze elk jaar hogerop. Deze club maakt deel uit van een internationaal systeem. Daarin ontwikkelen spelers zich en gaan dan hogerop aan de slag.”
Dat maakt het voor spelers aantrekkelijk om naar Arnhem te komen en voor Vitesse te spelen. De club staat internationaal goed aangeschreven dat de route via Vitesse spelers beter maakt en dat men klaargestoomd wordt om de volgende stap in de carrière te maken. De wetenschap dat mooie contracten in Arnhem klaar liggen, maar ook de optie om voor afloop van een verbintenis een stap voorwaarts te maken bespreekbaar is, is aantrekkelijk voor talentvolle spelers in de leeftijd categorie 19 – 25 jaar.
Bovendien werkt Vitesse structureel aan een beleidsmatige opmars in verbetering, professionalisering en het jaarlijks creëren van een hoger spelersbudget. Vitesse schreeuwt het niet van de daken, maar met het aantrekken van trainer Thomas Letsch, technisch directeur Johannes Spors en de ervaren commercieel directeur Peter Rovers (ex PSV) is er een andere koers ingezet in Arnhem van langdurig beleid en stapsgewijze professionalisering.
Vooruitziende blik
Spors heeft de blik al over de horizon van dit lopende seizoen gezet. Met het aantrekken van Dominik Oroz wordt al geanticipeerd op een mogelijk vertrek van een van de centrale verdedigers. De reeds gecontracteerde Noah Ohio voorziet in een mogelijk vertrek van de gehuurde aanvallers Broja of Openda.
De slimme, voorgenomen verhuur van Thomas Buitink maakt de aanvaller beter en meer ervaren voor het volgende seizoen. Spors wil tevens een jaar verlengen met de speler. De Vitesse-td is in gesprek met Fiorentina om de lopende huurovereenkomst met Jacob Rasmussen te verlengen met één seizoen (2021-2022). Het zou inhouden dat de verdediger dan in zijn laatste contractjaar loopt en hem binnen de budgetmogelijkheden van Vitesse kan brengen.
Vitesse in balans
De huidige selectie van Vitesse oogt aardig in balans en de resultaten tot nu toe zijn ronduit goed. De Arnhemse eredivisionist staat tweede in de competitie en weet zich in de kwart finales van de KNVB-beker. In januari moet er geprofiteerd worden van het ‘Super-January’ programma waarbij de toppers elkaar twee keer ontmoeten. Dat leidt tot een logisch puntverlies her en der, waarvan de Arnhemmers willen profiteren om een rechtstreeks ticket voor plaatsing in Europa binnen handbereik te brengen.
‘FC Hollywood aan de Rijn’ heeft plaatsgemaakt voor een berekenend en lange termijn script in Arnhem, zo lijkt het.