16 april 2021 In de media

’TD’ Vitesse krijgt bij bekerwinst meer geld voor spelers

De bekerfinale is terug. Door de coronamaatregelen anders dan ooit tevoren en hopelijk anders dan deze ooit nog zal zijn. Ajax en Vitesse strijden zondag in De Kuip om de prijs die vorig seizoen niet vergeven kon worden: de TOTO KNVB-beker. Het aftellen is begonnen. Vandaag: technisch directeur Johannes Spors kan in debuutjaar bij Vitesse direct prijs pakken.

Zowel qua transferopbrengsten als prijzen gooit Marc Overmars al enige jaren hoge ogen als directeur voetbalzaken van Ajax, maar in het fictieve klassement van technisch directeuren staat dit seizoen ook nieuwkomer Johannes Spors hooggeklasseerd. De 38-jarige Duitser is precies één jaar in functie bij Vitesse en kan zondag mogelijk direct een prijs pakken.

Of het zondag op de immer goed gesoigneerde mat van De Kuip terug te zien is, moet nog worden afgewacht, maar het verschil in speelveld voor de technisch verantwoordelijken is gigantisch. Waar Overmars bij Ajax de euro’s flink kan laten rollen en deze voetbaljaargang fors investeerde in Antony (15,75 miljoen euro), Mohammed Kudus (9 miljoen), Davy Klaassen (11 miljoen) Sean Klaiber (4,25 miljoen) en Sébastien Haller (22,5 miljoen), daar bouwde Spors met uitsluitend huurlingen en transfervrije spelers aan een nieuw team.

Spors is op de iets jongere Mark-Jan Fledderus van FC Groningen na de jongste ’td’ in de Eredivisie. Dat Vitesse met hem op de proppen kwam als nieuwe technisch directeur was verrassend. De universitair geschoolde Duitser uit Heidelberg kwam bij Vitesse allerminst in een gespreid bedje terecht. Er moest een nieuwe technische staf worden samengesteld, maar ook in het team vielen flinke gaten.

„Het is een jaar geleden dat ik bij Vitesse begon”, brengt Spors in herinnering. „Het was midden in de coronacrisis, ik zat bijna alleen op Papendal. Het was één grote depressie, omdat het voetbal moest stoppen en iedereen in lockdown ging. Nu rijden we door de stad en zien de geel-zwarte vlaggen. Dat is een fantastische ontwikkeling.”

“Ik ben een teamspeler, het is geen one man-show”

In hoeverre kan het huidige succes op het conto van Spors geschreven worden? „Het is moeilijk om dat te zeggen. Ik ben een teamspeler, het is geen one man-show. Toen ik begon, had ik het idee dat met de aanstelling van Thomas Letsch en de invoering van een duidelijke speelstijl stappen konden worden gemaakt. Op basis daarvan zijn we een team gaan samenstellen. Het is mooi om te zien dat alles wat we een jaar geleden hebben gepland momenteel goed werkt.”

Een hoofdrol is weggelegd voor trainer Letsch, die evenals Spors volstrekt onbekend was in Nederland en daardoor aanvankelijk de nodige scepsis ontmoette, maar uitstekend werk heeft geleverd. „Ik was ervan overtuigd dat we succes konden boeken met Thomas. Ik ken zijn werkwijze en wist dat zijn speelstijl heel goed bij Vitesse zou kunnen passen. Ik ben heel blij met het krachtige signaal dat Thomas heeft afgegeven door bij te tekenen. Dit is goed voor de toekomst van Vitesse.”

Financieel plaatje

Bij een club als Vitesse is de td nooit klaar met bouwen. Met het oog op het nieuwe team dat Spors moet gaan formeren, zou het een enorme impuls zijn als Vitesse de beker wint. „Dan zijn we sowieso zeker van de groepsfase van de Conference League en maken we kans op de Europa League. Welke financiële plaatjes daarbij horen is nog niet helemaal duidelijk, maar het zal als het Conference League wordt ergens tussen de 3 en 5 miljoen euro liggen. We hebben natuurlijk aardig wat gaten te vullen na dertien maanden coronacrisis, maar een substantieel deel van dat geld zou kunnen worden gebruikt om het team te versterken.”

In tegenstelling tot vorig jaar heeft Vitesse met Oussama Tannane en Riechedly Bazoer nu ook sterke troeven in handen om na dit seizoen financieel te scoren op de transfermarkt. „Het is mooi als spelers vanuit Vitesse een stap hogerop kunnen maken. Het beste scenario zou zijn als ze zondag hun grote kwaliteiten kunnen tonen en daarmee de belangstelling kunnen trekken van grotere clubs. Dat zou heel positief zijn voor onze club.”

oefenwedstrijd Volendam – Vitesse 0 – 5
voorbereiding seizoen 2020-2021
Westwoud

Bron: TG / Foto's: SV

Hoofdsponsor: