8 september 2017 In de media

Technisch directeur Mohammed Allach waakt na een roerige transferperiode voor overdreven optimisme

Vitesse heeft deze zomer miljoenen verdiend op de transfermarkt. Dat is deels uitgekiend beleid, want de selectie is er in de breedte sterker op geworden. Anderzijds is dat ook bittere noodzaak.
De Arnhemse eredivisieclub moet nog altijd enorme gaten in de begroting dichten. Die bedragen op jaarbasis ettelijke miljoenen euro's

Vanuit die uitgangspositie sluit technisch directeur Mohammed Allach de transferwindow in Gelderland 'gematigd positief' af. ,,We hadden de boel redelijk op tijd op orde", stelt hij. ,,Met name de as stond snel. Voor de staf lag bij de voorbereiding meteen een fundament klaar."

Welke financiële voorwaarden lagen er vanuit clubeigenaar Alexander Tsjigirinski?

,,We moesten eerst verkopen om tekorten op te vullen. Dan restte een deel om te investeren. Daarmee moesten we ook de basis leggen voor de komende seizoenen. Over bedragen doen wij geen uitspraken, maar we hebben ons budget goed besteed, denk ik. Daarbij stromen er miljoenen aan transfergelden binnen, waarmee de begrotingstekorten verminderen."

Vitesse zorgt met Thulani Serero en Tim Matavz voor verrassende transfers. Dat zijn toppers.

,,We wisten al ver voor de zomer dat Marvelous Nakamba en Ricky van Wolfswinkel onhoudbaar waren. We hebben dus alle tijd gehad om ons huiswerk te doen. Serero en Matavz pasten perfect in ons profiel. Dat zij hun carrière van nieuwe impulsen wilden voorzien, speelde daarbij ook een rol. Ze zijn gretig en hongerig. En dan hebben we Luc Castaignos er nog bij gehaald. Voor een club als Vitesse zijn dat echt uitstekende namen."

De buitenwacht zal zeggen: er moet een rechtsback en doelman bij.

,,Wij hebben een koers uitgezet. We zien toekomst in Julian Lelieveld als back. Hij krijgt de tijd en de ruimte om door te groeien achter Fankaty Dabo. We geloven verder ook in Jeroen Houwen (tweede keeper, LL) en Mitchell van Bergen. En we zijn ervan overtuigd dat er jeugd aan komt, maar dat kost allemaal wel tijd."

Tijd is in topsport relatief. Hoe sterk acht u deze selectie? Er staat een kern en een groep aanstormende jeugd.

,,Er is mijns inziens ten onrechte euforie ontstaan rond Vitesse. Kijk goed naar de selectie: we hebben echt jonge spelers die versneld stappen moeten maken. Mukhtar Ali, Mason Mount, Charlie Colkett. Die zijn goed, maar onervaren. We moeten oppassen voor overdreven optimisme. Er is een verschil tussen potentie en realiteit. Die stap moeten zij echt nog overbruggen."

Vitesse laat Eloy Room, naar verluidt, intussen voor een fooi gaan.

,,Dat is absoluut niet waar. Ik heb bedragen gehoord en dan denk ik: hoe kom je er aan? We hebben Room, speler met een aflopend contract en kind van de club die te maken heeft met Remko Pasveer als eerste keus, enorm geholpen. Maar niet ten koste van alles. Er zit altijd een zakelijke component in een transfer."

,,Kijk naar de financiële positie van Vitesse. Wij kunnen niet vrijgevig zijn. Wij moeten nog altijd een gat inlopen. Het gaat hier wel om de continuïteit van de club."

Wat is daarmee de komende jaren het beleid?

,,Dit is mijn vijfde seizoen als technisch directeur bij Vitesse. FC Groningen, Heerenveen, AZ en FC Utrecht hebben de afgelopen jaren echt veel meer transfergeld besteed. Wij bouwen onverminderd voort op transfervrije spelers. Alleen voor Tim Matavz, Remko Pasveer en Bryan Linssen zijn nu transfersommen neergelegd. Omdat we dit seizoen een beperkt transferbudget hebben gekregen."

Wat zijn dit jaar dan de ambities van Vitesse?

,,Pin me niet vast op een positie op de ranglijst. Op papier is de top drie en de subtop – AZ, FC Utrecht en Vitesse – wel uit te tekenen. Het gaat er niet zozeer om de top drie (Ajax, Feyenoord en PSV, LL) uit te dagen. Dat is geen doel op zich. Het gaat er om hoe ver we gaan om onszelf uit te dagen. Met een loodzwaar programma. Daar ligt voor ons de meetlat."

Vitesse maakt zich op voor een turbulente zomer van 2018. De clubleiding gaat ervan uit dat diverse spelers zullen vertrekken.

Milot Rashica is zo'n transferkanon. De Kosovaar wordt door tal van clubs gevolgd en is 'in principe' aan zijn laatste jaar in Arnhem bezig. ,,Hij moet natuurlijk alles waarmaken", stelt technisch directeur Mohammed Allach van Vitesse. ,,Maar in de lijn van zijn ontwikkeling ligt een vertrek na dit seizoen voor de hand."

Rashica is niet de enige transfertarget in Arnhem. De flirt van Alexander Büttner met PSV, vlak voor het sluiten van de markt deze zomer, duidt op de ambities van de Achterhoeker. Ook Tim Matavz en Thulani Serero worden nauwlettend gevolgd. ,,Als ze goed spelen, komen de clubs vanzelf", weet Allach. ,,Dat geldt ook voor pakweg Navarone Foor, Thomas Bruns of Maikel van der Werff. Ze zetten zichzelf in de markt."

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: