14 januari 2011 In de media

Ted van Leeuwen laat zich niet gek maken

Vitesse is meer dan Hol­lywood aan de Rijn. Aan het woord is Ted van Leeu­wen, technisch directeur. Technisch directeur van Arnhemse profclub ziet 2011 als een opbouwjaar; de randvoorwaarden om te groeien moeten worden gecreëerd


‘Ook wij zijn schuldig aan verkeerde beeldvorming’. 

Vitesse is nooit saai, er ge­beurt altijd wat. Het is een uitspraak die door journalisten vaak wordt gedaan. Het is een van de redenen waarom Vitesse ook veel aandacht in de media krijgt. Ook in Belek, waar Vitesse tot en met zondag op trainingskamp is, zijn veel journa­listen aanwezig om de verrichtin­gen van de club te volgen.

Ted van Leeuwen, technisch directeur van Vitesse, bevestigt de uitspraak dat Vitesse nooit saai is, maar hij vindt wel dat veel media een ver­keerd beeld schetsen. „Veel journa­listen willen niet horen hoe het echt zit. Vitesse is meer dan Hol­lywood aan de Rijn. Sommige me­dia presenteren geruchten als fei­ten. Krankzinnig. Ik werd dinsdag­avond gebeld door Studio Sport met de vraag wanneer Kezman als nieuwe spits van Vitesse zou wor­den gepresenteerd. Onzin. Is hele­maal niet aan de orde. Maar het staat wel als feit op internet.”

Over de nieuwe spits van Vitesse gesproken, Van Leeuwen verwacht niet dat die in Belek wordt gepre­senteerd. „Maar je weet het nooit. We proberen iets te krijgen wat we eigenlijk niet kunnen krijgen. We moeten geduld hebben. Een te­lefoontje kan alles veranderen. Maar het is wel de bedoeling dat we de selectie nog deze maand ver­sterken.”

Kijkend op zijn telefoon: „ In de tijd dat wij zitten te praten heb ik al acht e-mails binnen gekregen. Reken er maar op dat daar spelers bij zitten die naar Vitesse willen komen. Spelers die zich aanbie­den, meestal is het niets, maar ik zoek het toch altijd uit.”

Vitesse is bezig aan ‘ project 2013’

Over twee jaar wil Vitesse strijden om het landskampioenschap. In augustus 2010 werd de Arnhemse profclub overgenomen door de Ge­orgiër Merab Zjordania en samen met Maasbert Schouten, de toen­malige voorzitter, en Van Leeuwen presenteerde hij zijn plannen aan de landelijke pers. De uitspraken die Schouten destijds deed - niet schrikken, wij gaan voor de landsti­tel - waren niet goed voor de beeld­vorming van Vitesse, meent ook Van Leeuwen. „ De overname was voor mij het hoogtepunt van 2010.

Als dat niet was gebeurd, hadden wij hier nu niet in Belek met el­kaar zitten praten. Misschien was de club er niet meer geweest, het zag er echt somber uit. De manier waarop de overname werd gepre­senteerd had beter gekund. Ik word er nog elke dag aan herin­nerd. Ook wij zijn schuldig aan de verkeerde beeldvorming.”

Voor Vitesse is 2011 een opbouw­­jaar. Er moet een fundament wor­den gelegd voor de toekomst.

Door alle financiële problemen de afgelopen tien jaar heeft Vitesse niet een, maar drie stappen terug moeten doen. „We willen een top­club worden. Van al onze inspan­ningen zie je nu nog weinig terug, maar wij zijn ervan overtuigd dat resultaten snel zullen volgen. Wij hebben de knop al omgezet. Nog dit jaar starten we met de bouw van ons nieuwe sportcomplex op Papendal. De randvoorwaarden om te kunnen presteren moeten aanwezig zijn”, aldus de Apeldoor­ner.

Vitesse heeft in Belek een aantal Georgiërs en Russen op proef. Zij trainen mee met Jong Vitesse/ AGOVV. De buitenwacht begrijpt niet wat Vitesse met ‘de Oostblokkers’ moet. Het laat Van Leeuwen koud. „ Sinds de komst van Merab Zjordania krijgen wij ook veel spelers uit het voormalig Oostblok aangeboden. Sommigen willen wij in actie zien en dat kan prima tijdens een trainingskamp.

We bouwen aan een grote club en dan is het goed dat je over de hele wereld contacten hebt en onder­houdt.”

Vitesse heeft zich onlangs ver­sterkt met twee spelers. Verdedi­ger Michihiro Yasuda kwam over van Gamba Osaka, Marti Riverola wordt voor de rest van het seizoen gehuurd van FC Barcelona. Het nieuwe Vitesse krijgt steeds meer vorm. In Belek wordt gewerkt aan het groepsproces.

Trainer Albert Ferrer, maar ook Van Leeuwen, wil dat de pers afstand bewaart. „Maar ik heb geen probleem met kritische pers en clubvolgers. Ik ben zelf journalist geweest (de Gel­derlander, Voetbal International, red.) en respecteer ze. Overdreven positieve media, dat werkt ook niet. Daar prikt het publiek door­heen.”

Van Leeuwen werd vlak na de overname van de club geïnter­viewd door PowNews, een nieuws­programma van de nieuwe om­roep PowNed. Hij had al snel door dat het een bijzonder gesprek zou worden. Volgens Van Leeuwen was de interviewer uit op ‘effectbe­jag’. Het filmpje met Van Leeu­wens hilarische uitspraak ‘ ik kijk elke ochtend onder mijn auto’ werd een hit op internet. „Eigen­lijk wil ik het er niet over hebben. Want dat gun ik ze niet. Maar je gelooft niet hoeveel aanvragen voor een interview ik daarna heb gehad. En verzoeken om mediatrai­ningen van bedrijven.”

Van Leeuwen wil niet dat mensen hem met PowNews blijven associë­ren. „Dinsdag speelden wij met Vitesse tegen Kayserispor, de club van Nordin Amrabat. ‘ Ted, heb je al onder je auto gekeken’ riep hij. Kijk, dat bedoel ik nou. Ik word ook nog steeds geassocieerd met Louis van Gaal (Ben jij nou zo dom of ben ik nu zo slim, brulde Van Gaal tegen toen nog journalist Van Leeuwen, red.). Ik heb het toen nog diezelfde avond met Van Gaal uitgesproken, maar daar hoor je niemand over.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: