2 november 2012 In de media

Tegenstander uitgelicht: Vitesse

In 2010 kocht oud-voetballer en zakenman Merab Jordania het noodlijdende Vitesse op. De Georgiër maakte direct duidelijk serieuze plannen te hebben met de club: de Arnhemmers moesten binnen drie jaar het landskampioenschap binnenhalen.

Het leverde schampere commentaren op, maar zelfs de grootste criticasters is het lachen inmiddels vergaan.
Sinds de entree van Jordania is het de afgelopen twee jaar bepaald niet rustig geweest in de Gelredome. In de jacht op succes versleet de club met Theo Bos, Albert Ferrer, John van den Brom en nu Fred Rutten al vier trainers. Ook op spelersgebied was de Gelderse club een duiventil. Meer dan dertig voetballers uit alle hoeken van de wereld kwamen hun geluk inmiddels al beproeven in Arnhem, maar het merendeel daarvan is alweer uitgevlogen.

Het verloop op technisch gebied hield daarmee gelijke tred met de bestuurlijke perikelen. Nadat Jordania de organisatie had doorgelicht, verloren algemeen directeur Paul van der Kraan en commercieel directeur Marie-José Helle hun baan. Uit onvrede over die beslissingen stapten Bert Roetert (voorzitter van het stichtingsbestuur) en Kees Bakker (naast Jordania het enige lid van de rvc) op. Het bood Jordania de ruimte het beleidsmatige clubdeel in te richten naar zijn welbevinden. Uit Duitsland werd algemeen directeur Erwin Kasakowski weggeplukt en uit Amerika komt Peter Gansler binnenkort over om aan de commerciële tak leiding te geven. Vanaf dat moment is technisch directeur Ted van Leeuwen nog de enige Nederlander in de clubleiding. Maar gezien de ingezette koerswijziging en zijn aflopende contract na dit seizoen, is het nog maar de vraag of hij zijn functie volgend jaar nog bekleedt.

Waar iedere andere club gebukt zou gaan onder zoveel onrust, lijkt Vitesse er juist bij te gedijen. De club die in 2011 nog tegen degradatie streed, plaatste zich vorig seizoen voor Europees voetbal en kan zich dit jaar meten met de vaderlandse top. Dat de club bovenin de Eredivisie meedraait, komt voor een groot deel op het conto van Rutten. Gedreven door revanchegevoelens na zijn ontslag bij PSV is hij vastbesloten in Arnhem datgene te doen wat hem in Eindhoven niet lukte: prijzen pakken.

Al vanaf zijn eerste trainingsdag heeft Rutten de gemêleerde spelersgroep stevig in de greep genomen. Of een speler nu uit het netwerk van Jordania afkomstig is of niet, Rutten kijkt puur naar voetbalkwaliteit. Zo kan het gebeuren dat van de dertien buitenlanders in de selectie doorgaans alleen de verdedigers Guram Kashia en Tomas Kalas en de aanvallers Renato Ibarra, Wilfried Bony en Jonathan Reis verzekerd zijn van een basisplaats. Aangevuld met de zelfopgeleide Piet Velthuizen, Nicky Hofs, Marco van Ginkel, Davy Pröpper en Theo Janssen en de Nederlanders Jan-Arie van der Heijden (ex-Ajacied) en Patrick van Aanholt heeft Vitesse op het veld wel degelijk nog een Hollands gezicht.

Het zorgt voor herkenbaarheid bij het publiek, dat geniet van Vitesses wederopstanding en de weg naar de Gelredome weer massaal vindt. Niet in de laatste plaats omdat Jordania met de bouw van het duurste jeugdcomplex van Nederland ook laat zien zich te bekommeren om de toekomst van Vitesse en er niet alleen te zijn voor het snelle geld en succes. Die positieve vibe zou zo maar eens kunnen leiden tot het bereiken van Jordania’s doelstelling: de titel aan het eind van het seizoen. Wie het laatst lacht, lacht het best. Zou de Georgiër dat spreekwoord al kennen?

Ajax – Vitesse begint zaterdag om 18:45 uur in de Amsterdam ArenA.

Ajax / Foto’s SV

Hoofdsponsor: