18 maart 2011 In de media

Tegenstrijdige belangen bij AZ – Vitesse

Met nog zeven speelronden te gaan stevent Vitesse af op een sober einde van een bewogen seizoen. De Arnhemmers bezetten de vijftiende plaats en lijken ook niet meer echt in degradatienood te komen.

AZ, tegenstander van vanavond, hoopt in de laatste weken van het seizoen de vierde plek veilig te stellen. De verschillen in de subtop zijn klein, wat de strijd om plaats vier uiterst interessant maakt.

Vierde plek vasthouden

AZ draait naar behoren. Vorige week werd de vierde plaats overgenomen van ADO Den Haag dankzij een 2-1 zege bij Roda JC. Met een overwinning op FC Twente, een remise tegen NEC en een nederlaag bij Excelsior draaien de Alkmaarders in 2011 nog wel wat wisselvallig. Tussendoor werd nog met grote cijfers van Ajax en PSV verloren. Waar trainer Gertjan Verbeek dus op hoopt is ongetwijfeld een reeks, om zo in de komende weken de vierde plek te behouden.

Ogenschijnlijke strijd tegen degradatie

Vitesse speelt om heel andere belangen. Op papier vechten de Arnhemmers nog steeds tegen degradatie. Het gat met nummer zestien Excelsior bedraagt zeven punten, maar die club wint ook moeilijk wedstrijden. Normaalgesproken zal Vitesse niet meer echt in degradatienood komen, maar verslappen mag de formatie van Albert Ferrer niet. Wat dat betreft gold de 6-1 nederlaag tegen Heracles Almelo twee weken geleden als een waarschuwing. De weken erna leek Vitesse het met een zege op VVV-Venlo en een bijna-zege op sc Heerenveen (de Friezen maakten laat 1-1) wakker geschud.

Gelderse derby geniet prioriteit

Een uitoverwinning op AZ lijkt te veel gevraagd. Alleen PSV en Roda JC wisten dit seizoen drie punten uit Alkmaar mee te nemen. Daar komt bij dat het team van Vitesse de laatste weken vaak niet op een team leek. Met veel nieuwelingen, gehaald uit verschillende uithoeken, stonden er regelmatig elf individuen op het veld en was een collectief in geen velden of wegen te bekennen. Hoewel de wonderen de voetbalwereld nog niet uit zijn, dient Vitesse dus te hopen op een puntje en zich vooral te richten op de weken erna. Wat te denken van de Derby van Gelderland die volgende week in Arnhem wordt afgewerkt? Die wedstrijd zal in en rondom Arnhem prioriteit hebben.

Kampioen van de subtop?

AZ vecht in de laatste weken van het seizoen vooral voor het kampioenschap van de subtop. De derde plek is normaalgesproken niet meer haalbaar en het gat met nummer acht FC Utrecht is slechts vijf punten. Met wedstrijden tegen directe concurrenten ADO Den Haag en FC Utrecht hangt een spannend seizoensslot in de lucht. In een weekend waarin FC Utrecht bij PSV op bezoek gaat en ADO Den Haag Ajax ontvangt mag AZ dus geen punten morsen tegen laagvlieger Vitesse.

Afwezigen
AZ
  Vitesse
Speler Blessure  

Speler

Blessure
Romero

Didulica

Pelle

Voet

Nek

Geschorst

  Bony

Snijders

Caldirola

Kaloglu

Bovenbeen

Knie

Been

Knie

Goal.com

Hoofdsponsor: