Vitessenaar Danilho Doekhi is met Jong Oranje uitgeschakeld op het EK. De Vitesse-verdediger die een goed seizoen speelde bij zijn club Vitesse, kan nu op een welverdiende vakantie. Hij bleef ook in de halve finale van het EK tegen Duitsland op de bank.

De spelers van Jong Oranje zaten er donderdag flink doorheen na de uitschakeling in de halve finales van het EK onder 21 jaar. De ploeg van bondscoach Erwin van de Looi verloor in Székesfehérvár na een dramatische start met 1-2 van Duitsland.
Jong Oranje keek na acht minuten al tegen een 0-2-achterstand aan door twee doelpunten van Florian Wirtz, de sterspeler van Bayer Leverkusen. Nederland kwam halverwege de tweede helft nog wel terug tot 1-2 dankzij een treffer van Perr Schuurs, maar de 2-2 zat er niet meer in.

“De openingsfase heeft ons de das omgedaan. We kwamen in alle duels tekort. Duitsland was veel scherper, feller en maakte steeds kleine overtredingen die in hun voordeel uitpakten. Wij waren veel te slap. Tegen een goede ploeg is het dan lastig voetballen”, zei aanvoerder Dani de Wit tegen de NOS.

De teleurstelling was bij Jong Oranje extra groot omdat ze afgelopen maandag nog stuntten tegen topfavoriet Frankrijk door een doelpunt in de slotminuut. Nederland wist tegen Duitsland bij lange na niet hetzelfde niveau te halen.

Duitsland neemt het zondag in de finale op tegen Portugal, dat donderdag in de andere halve finale met 1-0 te sterk was voor titelverdediger Spanje. Duitsland werd al twee keer Europees kampioen onder de 21 jaar (2009 en 2017) en Portugal nog nooit.