18 februari 2010 In de media

Terug naar… 17 mei 2001: Ajax – Vitesse 1-2

Zondag 21 februari staat de wedstrijd Ajax & Vitesse op het programma. In 2001 wist Vitesse voor het laatst te winnen in Amsterdam. Op donderdag17 mei werd het in de Amsterdam Arena 2-1 voor Vitesse. Deze wedstrijd was het debuut van Jhonny van Beukering in het geelzwarte shirt van Vitesse. Lees hier enkele passages uit de Telegraaf, het Algemeen Dagblad en de Gelderlander van vrijdag 18 mei 2001.
Vitesse opnieuw te sterk voor Amsterdammers
Met dank aan Vitesse, of juist met dank aan Ajax, gaat de strijd om het Europees voetbal een ongekend spannend slot krijgen in de laatste twee competitieronden. Door de 2-1 thuisnederlaag van het zwakke Ajax tegen Vitesse wordt plaats vier door drie clubs bezet: Ajax, Vitesse en FC Utrecht.

Vitesse dankt de belangrijkste zege van het seizoen aan een jonge debutant. In de Amsterdam Arena schoot de pas zeventienjarige Jhonny van Beukering de winnende treffer binnen tegen Ajax. Het verhaal van de wedstrijd werd geboren uit hoge nood. Van Beukering meldde zich dinsdag voor het eerst bij de selectie als vervanger van de geblesseerde Bob Peeters. Hij scoorde dit seizoen aan de lopende band, zowel in de A-jeugd als bij het tweede elftal en de Oranje-jeugd. Gisteravond voegde hij daar zijn belangrijkste treffer ooit aan toe.

Vitesse liet in de eerste helft Ajax het spel maken en hoopte op kansen in de tegenaanval. Die kwamen ook. In de negende minuut ontsnapte Amoah aan alles wat Amsterdams was. Vrij voor doelman Grim mikte hij naast. Van der Vaart had een kansje voor Ajax, maar schoot te gehaast. Gevaarlijk was Vitesse weer toen Mbamba aan Chivu ontsnapte. Grim greep nog op tijd in, maar tastte vlak voor rust volledig mis bij een voorzet van Nanu. Amoah was zo attent om de bal binnen te tikken: 0-1.

Ajax-trainer Adriaanse wisselde in de rust en meteen was er meer dreiging. De toegenomen druk van Ajax resulteerde in de 52e minuut in de gelijkmaker. Arveladze versloeg in de lucht Zeman en kopte de voorzet van Galasek in: 1-1. Koeman reageerde met een dubbele wissel. De pas 17-jarige Jhonny van Beukering maakte zijn debuut.

Aangezien Co Adriaanse de volle buit wilde, bracht hij een kwartier voor tijd Nikos Machlas voor verdediger O’Brein. Een minuut later viel de 2-1, maar wel achter Fred grim. Tim Cornelisse legde de bal achter de Ajax-verdediging. Het loopduel tussen Amoah en Chivu werd gewonnen door de aanvaller van Vitesse. De Ghanees zocht niet naar zijn tweede treffer, maar legde uitstekend breed op de 17-jarige invaller van Beukering. Met zijn eerste treffer op het hoogste niveau hield hij Vitesse in de race voor Europees voetbal. Trainer Ronald Koeman veerde na het doelpunt op van vreugde.