12 januari 2010 In de media

Theo Bos kijkt tevreden terug op trainingskamp in Turkije

‘ Dit moet basis zijn voor negende plek’

Vitesse- trainer Theo Bos is een stuk wijzer geworden van het weekje trainings­kamp in Belek. „We hebben nu 16, 17 jongens die in de basis kunnen spelen.”

Vitesse keert vanochtend terug naar Nederland.
De Arnhemse ploeg sloot het trainingskamp in Turkije gistermiddag af met een ‘trainingspartijtje’ tegen amateur eersteklasser Deto ( 8- 2 winst), na­dat het eerder in Antalya had ge­lijkgespeeld tegen Besiktas (4-4) en Kayserispor ( 1- 1).

„Het was een heel goed trainings­kamp”, zegt trainer Theo Bos ( 44). „ Je ziet hoe belangrijk de omstan­digheden zijn. We hebben hier fan­tastisch kunnen werken en het lijkt alsof het niveau dan automa­tisch omhoog gaat. Ik was be­nieuwd of we overeind bleven te­gen die Turkse ploegen. Dat is ge­beurd. Vorig jaar speelden we hier tegen Roeselare (0-0, red.). Toen zag het er heel onzeker uit. Nu oogt ons spel een stuk stabieler.”

U zei voor het trainingskamp dat een trainer altijd wijzer wordt van de duels met Besiktas en Kayseris­por. Wat bent u wijzer geworden?
Bos: „Dat we nu 16, 17 jongens heb­ben die in de basis kunnen spelen. Voor een trainer is het fantastisch dat hij keuzes kan maken. Nu gaat het erom hoe de groep ermee om­gaat, als potentiële basisspelers op de bank terecht komen.”

Vitesse speelt nu vier van de eerste vijf wedstrijden uit. NEC, Heracles, PSV thuis, VVV en Sparta.
„ Het schema van de tweede com­petitiehelft is raar. Na die vijf duels krijgen we de reeks met FC Twen­te, Ajax en AZ. En van de laatste zes spelen we er weer vier thuis.
Ik verdeel de doelstellingen in blokjes. De komende vijf wedstrij­den moeten we genoeg punten pakken om zicht te houden op het linkerrijtje.”

De aanvallers Santi Kolk en Sinan Kaloglu zijn weer fit. Het wordt drin­gen voorin.
„Met Lasse Nilsson erbij hebben we drie man voor twee posities.
Wiljan Pluim is van origine een middenvelder, maar dat wil niet zeggen dat hij niet meer in de spits zal spelen. Op het midden­veld wordt het het drukst. Daar hebben we met Claudemir, Julian Jenner, Alexander Büttner, Nicky Hofs, Rogier Molhoek, Onur Kaya, Pluim, Serginho Greene en Dali­bor Stevanovic negen spelers voor vier plekken.”

Jenner gaat waarschijnlijk naar Rot Weiss Ahlen. Zijn situatie bij Vitesse is toch uitzichtloos?
„Dat bepaalt hij zelf. Op zijn posi­tie is Claudemir wel een speler die meer balans brengt.”

Büttner leidde tegen Besiktas een te­gendoelpunt in, toen hij zonder rug­dekking een man wilde passeren op het middenveld. Houden dergelijke fouten hem uit de basis?
„ Ja. Zijn onbevangenheid is ook zijn kracht. Maar hij moet stabie­ler worden. We hebben trouwens een heel jonge groep. We speelden hier jong tegen oud. Calvin-Jong­A- Pin zat met zijn 23 jaar bij oud.
Ronald Graafland is de oudste spe­ler, met 30 jaar.”

Hoe is de hiërarchie bij de keepers?
„ Achter Piet Velthuizen is Eloy Room de tweede keeper. Als Ro­nald aantoonbaar beter is kan daar verandering in komen. Ik denk dat Ronald nog een half jaar nodig heeft om top te worden. Hij is er bijna een jaar uit geweest met zijn blessure.”

Is Vitesse klaar voor de wedstrijd te­gen NEC, komende zondag?
„ Dat kan ik je pas na afloop zeg­gen. We hebben hier de lijn van de laatste wedstrijden van voor de winterstop doorgetrokken. Maar een goed trainingskamp biedt geen garantie dat het daarna in de competitie ook goed gaat.”

Wat ook in Turkije opvalt, is dat de spelersgroep zowel op als buiten het veld heel stabiel overkomt. Dat is ja­renlang niet zo geweest.
„Dat vind ik ook. Het is ook de ver­dienste van de groep. Zij hebben voor rust en stabiliteit gezorgd.
Dat moet de basis zijn om de doel­stelling te halen. Ik herhaal het nog maar eens. Als we negende worden, hebben we het fantas­tisch gedaan. Presteren we net zo goed als vorig seizoen na de win­terstop, dan moeten we zelfs acht­ste kunnen worden en de play­offs om Europees voetbal kunnen halen.”

De Gelderlander

Hoofdsponsor: