10 juni 2010 In de media

Theo Bos scoort met geel-zwart

Eigenlijk vindt hij 2000 euro te weinig voor zijn kam­pioensshirt, maar toch accepteert FC Twentespeler Theo Janssen uiteindelijk dat bedrag. „Het is voor een goed doel. Kom op mensen, trek uw portemonnee”, roept de voetballer vergeefs tijdens de drukbezochte haringparty van Vitesse, gisteravond in brasserie De Boerderij in Arnhem.

Toch levert de veiling die tussen het haringeten door – de haring werd in stukjes gesneden rondge­bracht – een bedrag van 31.650 euro op. Paul van der Kraan, directeur van Vitesse is in zijn nopjes met het resultaat. „Een geweldig bedrag voor de skybox voor de kinderafdeling van Ziekenhuis Rijnstate”, zegt hij.

Vitesse wil er zo voor zorgen dat de jonge patiëntjes via een groot scherm de thuis- en uitwedstrij­den van Vitesse kunnen bekijken.
Het geld dat resteert gaat naar de jeugdopleiding van Vitesse.

De veiling begint met enige vertraging doordat zeearend Hertog II, het clubsymbool van Vitesse, met een symbolisch vaatje haring aan zijn poten weigert te landen. Tot hilariteit van het publiek zweeft de roofvogel over de vijver van park Sonsbeek en vliegt van boomtop naar boomtop. Ondertussen probeert Van der Kraan de genodigden in de luxe tent te krijgen.

„Mensen kom naar binnen, de veiling begint”, roept hij keer op keer. Langzaam maar zeker druppelen de gasten in de richting van veilingmeester Kees Lieftink, die het in het begin moeilijk heeft. Ondernemend Arnhem kijkt eerst de kat uit de boom. Het eerste vaatje met 50 haringen verandert uiteindelijk voor 3.800 euro van eigenaar. Het beoogde bedrag van vijf mille krijgt Lieftink uit geen enkele portemonnee gepraat. Het tweede vaatje levert 2.600 euro op. „Heren, heren, doe uw handen omhoog. Wie heeft er nog geen haring”, roept de veilingmeester terwijl Hertog II eindelijk terugkeert op de hand van zijn valkenier.

Na de vaatjes haring komen de andere items op tafel. Het publiek wacht op de schilderijen die zijn gemaakt door de Vitesse spelers.
„Ik wil winnen. Die van mij moet het meeste opbrengen”, zegt aanvaller Nicky Hofs, die net als zijn trainer Theo Bos op de veiling aanwezig is. Hij heeft een huis geschil­derd met een auto ervoor. Er wordt 1000 euro voor betaald.

Eerst gooit Lieftink echter twaalf kaarten voor een business loge in GelreDome voor het concert van Sting in de strijd. „Deze aanbieding is zeker 5.000 euro waard”, zegt Lieftink. De kaarten brengen uiteindelijk 2.700 euro op.

Een bezoekje aan het WK-duel Nederland- Japan in Zuid-Afrika levert 3.600 euro op. Theo Bos biedt 1.000 euro op zijn eigen schilderij, dat een geel-zwart hart voorstelt dat 24 uur per etmaal klopt voor Vitesse. Het doek gaat weg voor 300 euro meer. „Kom mensen, laat me niet in de steek”, roept de trainer, maar het hoogste bod blijft 1.300 euro.

De Gelderlander

Hoofdsponsor: