18 december 2012 In de media

Theo Janssen, King of Cool

Theo Janssen (31) is één van de beste spelers uit de eredivisie. De Arnhemmer, uitkomend voor Vitesse, heeft een fenomenaal linkerbeen, een bijzonder inzicht en oog voor stijl, zowel op als buiten het veld. We proudly present you: koning Theo.
"Nu kan ik geen nee meer zeggen," is de lachende reactie van Theo Janssen als we hem voor de zoveelste keer staan op te wachten langs het trainingsveld. Net als die andere keren zijn we verkleumd van de kou. Maar dat deert ons niets, want we zijn op een missie. De missie: hoe krijgen we Theo Janssen in JKF en de reactie van Theo maakt alles goed: "Jullie hebben zoveel moeite gedaan in de afgelopen jaren’, grijnst hij. "Ik kan jullie aanbod nu gewoon echt niet meer weigeren."

We got him. The King of Cool. We weten nog goed dat Theo J. ons voor het eerst echt opviel. Een jaar of drie terug was het zijn eerste seizoen bij FC Twente en hij gaf commentaar op de wedstrijd die hij had gespeeld. Theo was toen nog niet zo hot als hij een paar maanden later zou worden. Zijn uitstraling, zijn manier van praten, die boeventronie, de tattoos. Meteen werd ons duidelijk dat Theo een unieke voetballer is die totaal anders is dan alle andere spelers die we kenden. Cooler, recht voor zijn raap, brutaal en stoer. De ultieme JFK-man.

Vanaf dat moment hebben we alles op alles gezet om Theo te strikken. Om te beginner, met een aanvraag bij de persagent van FC Twente van wie we een weinig hoopgevend antwoord kregen: Theo moest niets weten van fotosessies en interviews die niet over voetbal gaan. Omdat we ons niet zo snel uit het veld laten slaan, zochten we Theo daarna zelf op in hei trainingsepicentrum van FC Twente, Hengelo. Daar kregen we eveneens nul op rekwest en een paar maanden later – iets met de aanhouder wint – nogmaals.

Eenmaal vertrokken naar Ajax zagen wij onze kans echter nog verder verbleken. De ster van Theo rees en iederéén leek hem te willen hebben. Toch bleven we proberen. Vijf verzoeken dienden we in bij de persdame van Ajax en tweemaal stonden we een dag te posten bij De Toekomst, om daar als kleine schooljongen weggestuurd te worden. Toegegeven: Theo kwam bij Ajax wat minder uit de verf, maar we bleven hem een koning vinden. Zijn beslissing om terug te gaan naar Vitesse – en niet voor hei grote geld te gaan – bevestigde dat alleen maar.

Vanzelfsprekend legden we ook bij Vitesse een aantal verzoeken neer. Theo leek echter niet over te halen. Begin november reisden we voor een laatste poging al naar zijn club in Arnhem en warempel. Theo ging overstag.

Family man
We zijn blij met Theo Janssen in JFK, heel blij Helemaal als blijkt dat Theo al jaren een trouw lezer van JFK is en gelijk een definitieve datum voor de shoot wil prikken. Twee weken later is het al zo ver: Janssen in de studio van topfotograaf Ruud Baan. Zelden zo’n relaxte en sympathieke voetballer ontmoet.

Lekker losjes beweegt hij zich door de studio, af en toe een sigaretje rokend, grappen makend met het team. Waar veel BN’ers behoorlijk moeilijk kunnen doen over de kleding die door een stylist is uitgekozen, vindt Theo bijna alles en mooi erg te gek. Zelfs het zetten van een neon-tattoo – anderhalf uur in the mist- laat hij zich welgevallen. Theo, de King of Cool.

De meest prangende vraag die we tijdens de shoot voor hem hebben is waarom hij ineens genoeg had van Ajax. Het antwoord past bij zijn nuchtere uitstraling: hij koos voor Vitesse omdat hij klaar was met het op en neer tijden van Arnhem naar Amsterdam én zijn hart ligt echt in Arnhem. En ook omdat hij het heeft gehad met Oranje en zijn ambitie om daarin te floreren achter zich heeft gelaten. Want Theo is een echte family man. Trouw aan zijn principes, trouw aan zijn club en trouw aan zijn gezin. Maar wat weten we verder eigenlijk over hem?

Voor Theo op zijn allerbest moeten we de tijd terug kijken naar zaterdag 2 april 2012. Het is de avond van FC Twente-PSV, een topper in de eredivisie. Theo ziet er scherp en afgetraind uit. Het is diep in de tweede helft als hij, spelend in het shirt van FC Twente, een afgeslagen bal oppakt, begint te dribbelen, te sprinten, een verdediger van zich afschud: en uiteindelijk de Zweedse keeper Andreas Isaksson kansloos laat met een weergaloze stift. Theo, in de kracht van zijn leven, loopt vervolgens naar de rand van het veld, keft zijn handen ter hemel en blijft seconden lang zo staan. Als Koning Theo. Want dat is hij.

"Als er iemand puur is, dan is het Theo wel." zegt Jan van Halst, oud ploeggenoot bij Vitesse en tegenwoordig analist voor NOS Studio Sport. "Terwijl hel soms beter is om even naar link of rechts te bewegen, blijft hij altijd open en eerlijk. Daar houd ik wei van." Ook op het veld geniet Van Halst van Janssen. "Ik heb in mijn hele carrière maar twee mannen met zo’n enorme traptechniek gezien; Maarten Stekelenburg en Theo Janssen. Zij trappen een bal met zoveel kracht en gevoel. Echt heel knap. Ik heb daar veel op getraind met Theo. Hij was echt mijn maatje bij Vitesse."

Straatschoffie
Theo Janssen groeit op in Het Broek, een volkswijk in Arnhem. Als kind komt hij alleen thuis om te eten en te slapen. Verder is hij elke minuut te vinden op het pleintje bij de Pauluskerk. "In de kerk lag een zaalvoetbalveldje," vertelde Janssen eens in een stadsmagazine uit Arnhem. "We kwamen er altijd wel in, ook al was de deur gesloten. Via een raam of gewoon door de deur. Het lukte ons altijd binnen te komen."

Janssen belichaamt het woord ‘straatschoffie’. Van schooi moer hij weinig hebben. Als hij op zijn veertiende zijn eerste profcontract op zak heeft bij Vitesse en al snel meer verdient dan menig leraar, gooit hij er helemaal met de pet naar. Binnen no-time zier hij vijf (!) middelbare scholen van binnen en glijdt via de HAVO en MAVO uiteindelijk af naar de LTS, waar hij een diploma metaalbewerking haalt. Maar later zal hij daarover zeggen: "Ik zou echt niet meer weten hoe ik moet lassen."

Voetballen gaat hem beter af. Op 9 december 1998, Janssen is dan net zeventien jaar, maakt hij zijn debuut in hel eerste van Vitesse. Hier staat een brutaal, bonkig mannetje, dat er niet voor terugdeinst om uit te delen. Hij, een jongen uit de stad, groeit langzaam uit tot publiekslieveling bij Vitesse. Het zogenaamde ‘Hollywood aan de Maas’.

"Ik ben één met de stad." zei Janssen eerder over Arnhem. "Waar ik ook ooit, kom te voetballen, de stad Arnhem zal altijd mijn thuisbasis zijn. Het is de stad waar ik thuiskom bij mijn vrouw en dochter en bij mijn vader en moeder. Mijn ouders wonen niet meer in Het Broek, maar zijn met hun boeltje de Johan de Wittlaan overgestoken en wonen nu comfortabel in hel chique Statenkwartier. Ze betekenen heel veel voor me, dus ik ga vaak op de koffie."

Maar het meest is Janssen te vinden bij Jorgos Zagkotsis, een 54-jarige Griek, die restaurant Delphi uitbaat in hot centrum van Arnhem. Ze beschouwen elkaar als beste vrienden. Janssen is zelf niet zo goed in het onderhouden van vriendschappen, vertelde hij eens, maar bij Zagkotsis kan hij altijd binnenkomen voor een prakje. "Ik ken Theo nu al vijftien jaar." vertelt Zagkotsis, met een stem die doet denken aan The Godfather. "Ik ging vroeger regelmatig bij de trainingen kijken van Vitesse, was toen een heel ambitieuze club was met veel buitenlandse spelers, zoals Nikos Machlas en Dejan Curovic. Op een dag zag ik daar een jong ventje bikkelen. Ik zag meteen dal hij ballen had, dat hij de kwaliteit zou hebben om door te stoten naar do top. Theo kwam hier al als zestien-, zeventienjarige eten. In hel begin van zijn carrière heb ik eens tegen hem gezegd: "Theo, jij bent de enige die jezelf beter kunt maken." Ik denk dat dat indruk op hem heeft gemaakt. Want daarna is hij keihard gaar werken."

Beroepsernst
Zagkotsis en Janssen zijn als twee handen op één buik. Janssen ziet in de Griek zijn tweede vader, andersom heeft Zagkotsis er een tweede zoon bij. "Theo en ik kunnen elkaar recht in de ogen kijken," ratelt Zagkotsis verder. "We zeggen alles tegen elkaar. Maar ik zeg nooit dat hij slecht heeft gespeeld of iets doms heeft gedaan in zijn leven, want dat weet hij zelf ook wel."

Hoewel Janssen in het latere verloop van zijn carrière even uitstapjes maakt naar FC Twente en Ajax, blijft hij trouw aan Arnhem, de stad waar hij met een navelstreng aan verbonden is. "Theo is een echte Arnhemmer," zegt Zagkotsis. "Hij is een intelligente jongen, die weet dat hij een taak moet volbrengen als voetballer. Hel is broodwinning voor hem. Soms maak je keuzes voor geld. Maar voor Theo betekende het niet dat hij Arnhem verloochende. Hij bleef wonen in de stad en kwant hier drie, vier keer in de week, wat hij nog steeds doet. Ik ben van die jongen gaan houden, net als van zijn vrouw en kindje."

Het mooiste van Janssen? Dat hij heeft geluisterd naar de woorden die Zagkotsis tegen een piepjonge Janssen uitsprak. De essentie daarvan: hard werken leidt uiteindelijk lot succes. Van die beroepsernst raakte Janssen nog meer doordrongen toen hij een contract tekende bij FC Twente in 2008. Steve McClaren was op dal moment trainer in Enschede.

"Ik denk dat daar het kwartje bij hem viel," zegt Kenneth Perez, oud-ploeggenoot van Janssen en tegenwoordig analist voor Eredivisie Live. "Vanuit zijn tijd bij Vitesse hoorde je allerlei verhalen; dat hij maar half trainde en er niet echt voor leefde. Bij FC Twente vond hij het Ineens echt leuk om hard te werken. Steve McClaren heeft daar een belangrijke rol in gespeeld. Hij was hartstikke fit, trainde serieus en groeide uit tot een box-to-box-player. terwijl hij eigenlijk helemaal geen loper is."

Ook buiten het vele leerde Perez zijn teamgenoot beter kennen. De cynische humor die de Arnhemmer heeft, sprak de Deense stylist wel aan. "Theo kan de indruk wekken dat hij schijt aan alles heeft, maar dat is natuurlijk niet zo. Hij is ook een mens met gevoelens. Ik denk dat hij pas kan presteren als hij het gevoel heeft dat hij belangrijk is, of belangrijk gevonden wordt." Maar, en dat wil Perez in alle eerlijkheid kwijt. "Theo is nooit meer zo goed geweest als in zijn tweede seizoen bij FC Twente. Op dat moment behoorde hij lot de drie- beste spelers uit de eredivisie, nu is hij dat niet meer. Bij Ajax haalde hij zijn niveau niet. Ik herken dat wel van mijn eigen lijd bij Ajax. Alles wordt daar zo ontzettend uitvergroot. Een schitterende pass wordt daar heel normaal gevonden, terwijl ze bij Vitesse voortdurend op de banken staan. Dat is een mentaal ander perspectief."

Perez geniet, net als alle andere voetballiefhebbers, van de stylist in Theo Janssen, die een loepzuivere trap heeft, slimme passjes geeft en een voortreffelijk inzicht heeft. "Theo weet zo ontzettend goed het ritme van een wedstrijd te bepalen” prees Vitesse trainer Fred Rutten onlangs nog na de winst bij Ajax (0-2). Rutten verkoos Janssen tot man van de wedstrijd, samen met doelpuntenmaker Wilfried Bony. Als voetballiefhebber kan je Theo Janssen niet haten. Zo simpel is het.

Multimiljonair
In het verleden spraken we eens met Hans Kraay junior, de analist van Voetbal International en SBS, en vroegen hem: van wie kun jij het meest genieten in de Eredivisie? Kraay viel even stil, veerde op en zei: "Wie is nou mijn grote vriend in de Eredivisie? Theo Janssen natuurlijk! " Alsof hij zich schaamde voor zijn geringe bedenktijd.

"Theo Janssen heeft iets wat Ruud Gullit vroeger ook had," vertelde Kraay vervolgens. "Als het spannend wordt, begint hij het juist leuk te vinden. Dat is wel het kenmerk van een echte voetballer. Mijn vader zei soms: ‘Als die Gullit en René van der Gijp in de kleedkamer voor een spannende wedstrijd ziet, dan is het net of ze met z’n tweeën op vakantie gaan. Dat heeft Janssen ook. Hij wordt niet nerveus als het spannend wordt. Hij is een echte winnaar."

Toch herkent Kraay zich in de woorden van Perez en Zagkotsis, die allebei van mening zijn dat het talent in Janssen aangewakkerd moest worden, omdat hij anders nog jarenlang op de pleintjes in Arnhem had gevoetbald. "Ik kwam hem wel eens tegen in het nachtleven van Arnhem toen Ronald Koeman nog trainer was bij Vitesse (2000/2001, red.)," aldus Kraay. "Ik dronk daar op donderdagavond wel eens gezellig een biertje met Thee Janssen, Remco van der Schaaf en Ronald Koeman. De sfeer was altijd gemoedelijk, maar minstens een paar keer per jaar zei ik tegen Theo: "Theo, wat ben jij een ongelofelijk stomme lul, jongen. Jij zou mij als zaakwaarnemer moeten nemen. Dan zou ik je enorm op je donder geven. Jij kunt multimiljonair worden. Maar wat doe jij? Passje hier, passje daar, veel te simpel allemaal. Er moet gif in jou komen. Jij moet alles gaan doen om de top te halen. Jij kunt het Nederlands elftal halen. Maar jij moet respect voor iemand krijgen. Want dat ontbrak eraan, terwijl hij zoveel talent had.

De eerste trainer voor wie hij respect had, was Steve McClaren bij FC Twente. Die man is een gepassioneerd voetbaldier. McClaren zat Janssen ook echt achterna en ze gingen met z’n tweeën naar Duitsland om lekker te eten en een goede fles wijn te drinken. Dan werden ze samen dronken en namen ze de taxi terug naar Enschede."

Janssen, die een contract voor drie seizoenen heeft gerekend bij Vitesse, weet in de tussentijd zeker dat hij na zijn actieve loopbaan scout of jeugdtrainer bij de Arnhemmers wil worden. Voor degenen die denken dat hij aan het afbouwen is bij Vitesse, heeft oud-ploeggenoot Jan van Halst vooralsnog slecht nieuws. "Ik zie voorlopig nog niet dat Theo minder is gaan presteren. Of Janssen kampioen wordt met Vitesse? Wie weet… Dat hij met Twente kampioen zou worden had ook niemand gedacht." We gaan het zien. Maar Theo blijft sowieso onze King of Cool.

CV van Theo Janssen
Theo Janssen (Arnhem, 27 juli 1981) maakt op 9 december 1998 zijn debuut in het betaalde voetbal. Voor Vitesse speelt hij dat seizoen vijf wedstrijden. Vanaf 2000 is hij een vaste waarde bij de Arnhemmers, in 2001 breekt Janssen echter zijn scheenbeen. In het seizoen 2003/2004 werd de middenvelder even verhuurd aan het Belgische Racing Genk, waarvoor hij vijftien wedstrijden speelde (twee doelpunten).

Op 16 augustus 2006 maakt Janssen zijn debuut in het Nederlands elftal (tegen Ierland). Hij zal in totaal vijf interlands spelen. In 2000 toont FC Twente interesse voor Janssen. De club koopt hem voor slechts 1,5 miljoen euro. Janssen wordt twee jaar later landskampioen.

Het seizoen 2010/2011 is de beste voetbaljaargang voor Janssen. Met Twente wint het de Johan Cruijff Schaal en de KNVR-beker en hij ontvangt bovendien de Gouden Schoen, een titel voor beste speler uit de Nederlandse eredivisie.

Hierna verkast hij naar Ajax, de club telt 2,2 miljoen euro voor hem neer. Ook met de Amsterdammers verovert Theo de landstitel. Daarna maakte hij bekend terug te willen naar Vitesse.

Op 27 augustus 2012 tekent hij een driejarig contract in Arnhem. ‘Theo is weer thuis’, koppen de kranten na de presentatie.

Klik op de foto voor een sneak peek van de JFK-fotoshoot met Theo Janssen

JFK

Hoofdsponsor: