27 augustus 2012 In de media

Theo Janssen: ‘Opgelucht, dat klopt’

Zijn transfer van Ajax naar Vitesse leek muurvast te zitten, maar vandaag bereikten beide clubs alsnog overeenstemming met elkaar. Theo Janssen is zodoende de komende drie seizoenen weer Vitessenaar.

,,Ik voel me opgelucht, zo kun je het wel stellen ja”, reageerde Theo Janssen. ,,Dit heeft echt allemaal veel te lang geduurd. Dat lag niet aan mij of aan onze eisen. Van mijn kant is er alleen maar duidelijkheid geweest: ik wilde graag naar Vitesse en heb van begin af aan gezegd dat ik daar ook zelf in wilde investeren. Gevoel is voor mij belangrijker dan euro’s. Dus heb ik meteen laten weten dat ik me zonder probleem zou aanpassen aan de salarisstructuur bij Vitesse. Nee, het probleem lag in dit geval echt tussen de clubs.”

De vijfvoudig Oranje-international dacht afgelopen donderdag al dat zijn transfer in kannen en kruiken was. Hij slaakte een diepe zucht van opluchting toen hij het Sheraton hotel in Amsterdam die dag achter zich liet. Samen met zaakwaarnemer Rob Jansen van Sport-Promotion had hij zojuist een persoonlijk akkoord bereikt met Vitesse en dat leek het laatste struikelblok te zijn geweest voor zijn transfer naar Arnhem. Ajax en Vitesse waren het eerder immers eens geworden over de afkoopsom voor de 31-jarige middenvelder. De nadruk lag echter op het woord ‘leek’.

Want daar waar sommige media toen al berichtten over een definitief akkoord, deed zich in de tussentijd een verrassende wending voor. Vitesse wilde plotsklaps 100.000 minder euro naar Amsterdam overmaken, omdat de deal naar Arnhems inzicht te lang op zich had laten wachten. Ajax reageerde verontwaardigd en weigerde terug te keren op het eerder bereikte akkoord.

In de ogen van Rob Jansen verlangde Ajax geen buitensporig bedrag: ,,Ajax heeft vorig jaar zo’n drie miljoen euro voor Theo betaald. Het bedrag dat ze nu vroegen is zeer realistisch. Dat laat je niet op een ton stuklopen. Bovendien heeft Theo zich bereid getoond bijna de helft van zijn salaris in te leveren bij Vitesse. Onder die omstandigheden kun je het als kopende club ook té gek willen maken door maar te blijven drammen op minder en nog eens minder.”

Vandaag bleek die realiteitszin alsnog (enigszins) doorgedrongen tot op de Arnhemse burelen en werd wederom – en nu echt definitief – een akkoord bereikt met Ajax.

En zo verkeerde Theo Janssen de afgelopen periode eigenlijk constant in een wisselende gemoedsstemming van hoop en dan weer vrees. ,,Ik ben echt blij dat de kogel nu door de kerk is. Er is duidelijkheid, iedereen weet waar hij aan toe is. Voor mij ligt de toekomst bij Vitesse. Daar staat een goede, jonge ploeg die stappen moet gaan zetten. Ik weet zeker dat ik daar een ondersteunende rol in kan spelen.”

Het hoofdstuk Ajax sluit hij na ruim een seizoen alweer af. Janssen kwam in Amsterdam tot 31 competitiewedstrijden waarin hij 9 keer scoorde, zes wedstrijden voor de Champions League, twee in de KNVB-beker en twee om de Johan Cruijff Schaal. Hij veroverde met Ajax zijn tweede landstitel in zijn carrière.

,,Ik zal altijd met veel plezier terugkijken op mijn tijd bij Ajax”, aldus Janssen. ,,We hebben toch de titel gepakt vorig seizoen, dat was een kick om mee te maken. De reden dat ik weg wilde heeft ook niets te maken met de club op zich. Maar alles met het perspectief dat ik geboden kreeg op het veld. Frank de Boer is eerlijk tegen me geweest door vooraf te melden dat ik dit seizoen niet alle wedstrijden zou gaan spelen. Ik ben op mijn beurt eerlijk geweest door open uit te spreken dat ik onder die omstandigheden liever naar een andere club uit wilde kijken.”

De middenvelder had wat betreft keuze uit verschillende clubs die interesse in hem toonden. Hij koos uiteindelijk voor zijn ‘oude liefde’ Vitesse, waar hij eerder tien jaar voor speelde, onderbroken met een half jaartje Genk. Janssen: ,,Ik heb alle opties serieus overwogen. Over Bursaspor heb ik echt lang getwijfeld. Een grote club met een fanatieke aanhang, dat leek me ook wel wat. Dat het uiteindelijk toch Vitesse is geworden zal de buitenwereld misschien logisch vinden, maar het heeft er om gehangen.”

Waarom dan toch naar Arnhem? Lachend: ,,De cirkel is rond. Ik kom thuis.” En weer serieus: ,,Nee, vanwege de toekomst waar de club zich op richt. Ze hebben echt veel talent in de selectie, alleen ontbreekt het nog wat aan routine. Dat lijkt mij wel iets om toe te voegen. Wie weet wat dat nog allemaal kan opleveren de komende seizoenen.”

Sport-Promotion

Hoofdsponsor: