26 augustus 2021 In de media

Thomas Letsch: ‘We moeten beseffen dat deze prestatie bijzonder is voor Vitesse’

Trainer Thomas Letsch kon zijn geluk niet op. Uitgerekend op zijn verjaardag plaatste Vitesse zich voor de groepsfase van de Europese Conference League. “We verslaan een grote club als Anderlecht. Dit is iets speciaals.”

Vitesse gaat een Europees ritme tegemoet de komende maanden. Net als in 2017 toen onder leiding van Henk Fraser de KNVB beker werd gewonnen en de Arnhemse club zich direct kwalificeerde voor de poulefase van de Europa League. Nu moest het via twee voorrondes gebeuren, maar Vitesse slaagde in die missie. Na het spektakelstuk in Brussel (3-3) liet de ploeg van Letsch zich opnieuw van zijn beste kant zien.

Met lef, wilskracht en in fases goed voetbal kreeg Anderlecht geen kans de wedstrijd naar zich toe te trekken. Vitesse won verdiend. “Dat vind ik ook”, reageerde de Duitse coach uitgelaten na de 2-1 overwinning. “Voor Vitesse is dit een bijzondere gebeurtenis. Het is eigenlijk niet normaal dat je over twee wedstrijden wint van een club als Anderlecht.”

‘Echt trots op deze prestatie’

Letsch had zich beter verjaardagscadeau kunnen wensen. Zijn landgenoot Maximilian Wittek hielp een handje. De linksback maakte beide goals. “Bij de eerste zat ook een klein beetje geluk omdat die bal nog van richting werd veranderd, maar ook geluk heb je af en toe nodig in voetbal”, meldde Letsch. “Ik ben echt trots op deze prestatie. We gaan naar de groepsfase. We spelen minimaal zes wedstrijden in Europa. Dat was ons doel en we hebben dat nu bereikt.”

Wittek glunderde aan de rand van het veld van oor tot oor terwijl voor de hoofdingang van het stadion honderden fans een feestje bouwden. “Het wordt een lange nacht. Ik denk niet dat ik zal slapen. Dit besef ik nu ook nog helemaal niet. We wilden door en hebben daar keihard voor geknokt. Dat ik twee goals maak is niet belangrijk. Het ging om de prestatie.”

“Ik heb in mijn loopbaan nooit eerder twee doelpunten gemaakt in één wedstrijd”, voegde de linksback daar nog aan toe. “Hij kiest de juiste wedstrijden uit”, aldus Letsch. “Morgen gaan we kijken tegen wie we mogen spelen in Europa. Dan is de loting. Daar kijken we naar uit. Maar eerst gaan we dit even vieren met zijn allen.”

Bron: Omroep Gelderland / Foto's: SV

Hoofdsponsor: