27 oktober 2012 In de media

Thuis tegen AZ – een overzicht in cijfers

Vitesse heeft na de eerste negen competitiewedstrijden een ongeslagen status; een clubrecord. Aanstaande zondag wacht de thuiswedstrijd tegen AZ waarbij dit record verder kan worden aangescherpt. Een korte analyse in cijfers.
In de Eredivisie speelde Vitesse in 18 seizoenen tegen AZ en AZ’67, waarbij opvallend genoeg thuis een slechter resultaat werd behaald dan
uit: totaal 17 punten thuis tegen 24 punten uit (met 3-punten systeem). Thuis won Vitesse vier maal, speelde het vijf keer gelijk en moest in de overige negen wedstrijden een verlies geïncasseerd worden; in 50% ongeslagen dus. In het seizoen 2008/’09 was Vitesse wel de enige ploeg uit de Eredivisie die uit en thuis niet van AZ verloor.

Gemiddeld scoort Vitesse in Arnhem iets meer dan een doelpunt (1,06) per wedstrijd, tegen 1,89 van AZ. Vitesse hield tot nu toe slechts drie maal de nul in deze wedstrijden, waarbij het geel-zwart zelf vijf maal niet tot scoren kwam. In het huidige seizoen heeft AZ in vier uitwedstrijden een doelsaldo van min acht (4 voor, 12 tegen) en het pakte daarmee slechts één punt. Vitesse heeft dit seizoen thuis een klein positief doelsaldo van plus één (7 voor, 6 tegen) met zes punten uit vier wedstrijden.

In de vorige editie kwam een 2-2 eindstand op het scorebord, met twee kop-goals van Kashia en Van Ginkel. Van de overige contractspelers scoorde alleen Hofs eerder tegen AZ, in de uitwedstrijd op 6 oktober 2002.
In de wedstrijd van zondag kunnen ook de Eredivisie topscorers Wilfried Bony en Jozy Altidore de strijd aangaan: Wilfried scoorde tien goals in negen wedstrijden (ruim 76 minuten per doelpunt), Altidore acht goals in evenveel wedstrijden (ruim 83 minuten per doelpunt).

Vitesse – AZ (en AZ’67), thuiswedstrijden in de Eredivisie:
* 18 wedstrijden: 4x winst, 5x gelijk, 9x verlies.
* Laatste winst: seizoen 2007/’08, 1-0.
* Laatste nederlaag: seizoen 2009/’10, 0-3.
* Laatste gelijkspel: seizoen 2011/’12, 2-2.
* Grootste winst: seizoen 2000/’01, 3-2.
* Grootste nederlaag: seizoen 2005/’06, 0-5.
* 5x gelijk spel: 3x 1-1, 2x 2-2.

Zondag 28 oktober, 16:30 uur (wintertijd!), GelreDome: Vitesse – AZ, de tiende speelronde in het competitieseizoen 2012/’13.
Scheidsrechter: Pieter Vink; assistenten: Diks en Geutjes; vierde
official: Van den Kerkhof.