15 december 2012 In de media

Thuis tegen RKC Waalwijk – een overzicht in cijfers

Aanstaande zondag wordt de eerste helft van het competitieseizoen afgesloten met een thuiswedstrijd. Eén ploeg trof Vitesse dit seizoen nog niet… een korte analyse in cijfers van de Eredivisiewedstrijd Vitesse – RKC Waalwijk.
Vitesse trof RKC Waalwijk in 20 eerdere seizoenen van de Eredivisie; thuis won Vitesse elf keer, werd het acht keer gelijkspel en slechts éénmaal bleef Vitesse puntloos. Sinds de opening van GelreDome won Vitesse acht van de elf thuiswedstrijden en werden drie keer de punten gedeeld. Omgerekend naar het 3-punten systeem, hield Vitesse gemiddeld ruim twee punten (2,05) over aan de duels in Arnhem, in GelreDome 2,45; een duidelijk thuisvoordeel dus.

De wedstrijden op Arnhemse bodem leverden gemiddeld meer dan drie doelpunten (3,30) op, waarvan 2,15 op naam van Vitesse. Daarnaast blijkt de nul houden een moeilijke taak: het lukte Vitesse slechts driemaal en de tegenstander slechts éénmaal. De wedstrijd bleef bij gelijkspel nooit doelpuntloos.

Na de 16e speelronde staat RKC met 20 punten momenteel achtste in de competitie, op 14 punten achter Vitesse. De tegenstander van dit weekend behaalde driekwart van de punten (15) op eigen bodem; uit werden de punten behaald tegen ADO Den Haag (19 augustus, 2-2), AZ (30 september, 3-3) en sc Heerenveen (17 november, 0-2). In de zeven uitwedstrijden kwamen de Waalwijkers in slechts vier wedstrijden tot scoren, maar opvallend daarbij is dat het eerste doelpunt dan gemiddeld al na negen minuten gemaakt wordt.
Mogelijk treft Vitesse zondag ook Mart Lieder weer; hij vertrok deze zomer naar RKC Waalwijk en mocht daar in de competitie tot nu toe 12 keer invallen.

Van der Heijden, Qazaishvili, Bony, Janssen en Reis (namens PSV) hebben eerder in de competitie reeds tegen RKC gescoord en daarnaast hebben Kalas, Bony en Ibarra dit jaar nog tegen de Waalwijkers gescoord in de Play-offs om Europees voetbal.

Vitesse – RKC Waalwijk, thuiswedstrijd in de Eredivisie:
* 20 wedstrijden: 11x winst, 8x gelijkspel, 1x verlies.
* Laatste (en grootste) winst: seizoen 2011/’12, 4-0.
* Enige verlies: seizoen 1991/’92, 0-1.
* Laatste (en grootste) gelijkspel: 2003/’04, 3-3.
* Gelijkspel: 5x 1-1, 2x 2-2, 1x 3-3.

Zondag 16 december, 14:30 uur, GelreDome: Vitesse – RKC Waalwijk, de 17e speelronde in het competitieseizoen 2012/’13.
Scheidsrechter: Reinold Wiedemeijer; assistenten: De Vree en Hoekstra; vierde official: Manschot.

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: