16 september 2012 In de media

Tiental Vitesse in Groningen knap naar plaats twee

Vitesse gaat serieus meedoen in de top van de Eredivisie. Tien Arnhemmers brachten de club uit Gelderland zondagmiddag op knappe wijze naar de tweede plaats. FC Groningen werd in de Euroborg met liefst 0-3 geklopt.

Groningen en Vitesse gebruikten de openingsfase van het duel om elkaar af te tasten. Een dood spelmoment leverde de eerste kans op, het was Virgil van Dijk die een vrije trap van Lorenzo Burnet net over kopte. Via Marco van Ginkel liet ook Vitesse zich zien voor het vijandelijke doel. Gehinderd door Leandro Bacuna schoof de middenvelder de bal naast het doel.

De wedstrijd was in evenwicht, met in de minuten die volgden opnieuw voor beide ploegen een mogelijkheid. Eerst kreeg Wilfried Bony in het strafschopgebied de bal in de voeten. De sterke spits deed er te weinig mee en schoot in de handen van Luciano da Silva. Aan de andere kant brak Mitchell Schet door op aangeven van Género Zeefuik. De rechtsbuiten kon, gehinderd door de trekkende Patrick van Aanholt, wel een poging wagen, maar zijn inzet ontbrak kracht en precisie.

Er is de laatste weken veel te doen geweest om het gewicht van Zeefuik, die nog een hoger vetpercentage zou hebben dan zijn eigen trainer Robert Maaskant. De zomeraanwinst was na een half uur echter wel Jan-Arie van der Heijden te snel af. De verdediger trok aan de noodrem, waarop hij door scheidsrechter Bas Nijhuis met rood naar de kant werd gestuurd.

Theo Janssen was het daar absoluut niet mee eens en ontving geel vanwege commentaar op de leiding. Ook hij leek even later naar de kant te worden gestuurd. Nijhuis verzuimde echter om de Arnhemmer zijn tweede geel te geven en gaf de prent in plaats daarvan aan Van Aanholt. Fred Rutten had op dat moment al ingegrepen door ten koste van Davy Pröpper met Dan Mori een extra verdediger in te brengen.

Het tiental van Vitesse snakte naar de onderbreking om orde op zaken te kunnen stellen en deed dat enigszins gelukkig met een 0-0 ruststand. Eerst verzuimde Van Dijk om Velthuizen te passeren, daarna zag Kees Kwakman een poging op de lat uiteen spatten. Ook Michael de Leeuw was in de laatste minuten van de eerste helft dicht bij de openingstreffer, maar hij kopte net naast.

Met Mike Havenaar voor Jonathan Reis zorgde Rutten in de tweede helft voor meer lengte en stootkracht voorin. Het was echter wederom Groningen dat voor het eerste gevaar zorgde. Bacuna vond en zocht de opening om te schieten en haalde vanaf een meter of twintig knap uit. Velthuizen moest zich strekken en tikte de bal met zijn vingertoppen minstens net zo knap naast het doel.

De tien van Vitesse toonden zich vervolgens dodelijk. Na een prima combinatie tussen Van Aanholt en Janssen gaf de linksback voor op Havenaar. De lange Japanner kopte binnen en zorgde er daarmee voor dat Vitesse voor de zestiende keer op rij in Eredivisie-wedstrijd tot scoren weet te komen.

Met twee door het publiek onbegrepen wissels (Michael de Leeuw en Stefano Magnasco eraf voor David Texeira en Tom Hiariej) ging Groningen op jacht naar de gelijkmaker, maar het was Vitesse dat in de laatste twintig minuten knap uitliep naar 0-3. In de counter toonde Havenaar opnieuw zijn waarde met een assist op Tomas Kalas, die Luciano passeerde met een schot rechtsonder. De goalie moest in de blessuretijd opnieuw vissen toen de verder onzichtbare Wilfried Bony ook nog zijn doelpuntje meepikte.

Voetbalprimeur / Foto’s SV

Hoofdsponsor: