22 december 2011 In de media

Tiental Vitesse langs FC Eindhoven

Ook Vitesse heeft zich bij de laatste acht geschaard in het nationale bekertoernooi. De Arnhemmers wonnen donderdag met 10 man in Eindhoven van de plaatselijke FC.

Het werd 2-1 dankzij de individuele klasse van Marco van Ginkel en Stanley Aborah. De laatste velde de thuisclub in blessuretijd.

Voor rust was er van kwaliteitsverschil tussen de topper uit de Jupiler League en de subtopper uit de eredivisie amper sprake.

Vitesse had weliswaar meer balbezit en meer kansen, de grootste mogelijkheid was toch voor de thuisclub. Serhat Koç had de score al in de 4e minuut kunnen openen. Hij knalde van dichtbij over terwijl de Arnhemse doelman Eloy Room naar zijn schoenen dook.

Aan de overzijde had Ruud Swinkels het drukker. Hij reageerde alert op een inzet van Van Ginkel, van wie de meeste dreiging uitging, een kopbal van Guram Kashia en een vrije trap van Anthony Annan. Ook een bekeken lob van Davy Pröpper belandde veilig in zijn handen. Eindhoven dichtte vooral de defensie maar durfde, met routinier Theo Lucius als regisseur van achteruit, af en toe ook aan te vallen.

Tweede geel
Dat opkomen van Lucius zorgde in de 55e minuut voor de grootste consternatie. Vitesse-aanvoerder Kashia greep de oud-PSV’er bij de arm en kreeg van Reinold Wiedemeijer terecht een gele kaart. Het was zijn tweede. Het tiental van trainer John van den Brom liet het initiatief graag aan de thuisclub en gokte op een bevlieging van de snelle, handige jongens voorin.

Dat was de weg naar succes. Eindhoven werd wel dominanter maar was alleen een keer echt gevaarlijk via Jens van Son. Deze meende ten onrechte dat Rob van Boekel er beter voor stond. Vitesse kwam een kwartier voor tijd op voorsprong. Van Ginkel scoorde beheerst na een vlotte combinatie met Aborah.

Paridaans
De kleine 4000 toeschouwers in het Jan Louwers-stadion – de naamgever werd voor aanvang tot erelid benoemd – veerden anderhalve minuut later al op voor de gelijkmaker. Sjors Paridaans stuurde de bal met een kromme vrije trap van een meter of twintig secuur naar de bovenhoek. Room had onvoldoende verweer.

Terwijl iedereen zich opmaakte voor de verlenging voorkwam Aborah die met een wervelende en doeltreffende actie.