Tijd dringt voor de op een transfer azende Eredivisie-spelers
Op twee weken loopt deze transferperiode af, maar bij talrijke clubs staan talrijke van eredivisietoppers nog in de schijnwerpers om de club te verlaten en een transfer te maken. Wat is er anders dan andere jaren?
Tal van talenten en geroutineerde spelers hebben een transferwens uitgesproken, maar trainen twee weken voor het verstrijken van de transferdeadline gewoon nog mee met hun clubs en lijken zich te mogen verheugen op een nieuw rondje Waalwijk, Nijmegen en de langer reis naar het Limburgse Sittard. Vitesse is met de toppers van het vorige seizoen Riechedly Bazoer en Oussama Tannane ook vertegenwoordigd. Daarnaast heeft Oussama Darfalou te kennen gegeven weg te willen uit Arnhem en mag Hillary Gong uitkijken naar een nieuwe club. Alle vier de spelers lopen dit seizoen ‘uit hun contract’, zoals dat heet.
Eind augustus pas ontwikkeling
Zo is de transfermarkt deze zomer ‘stroperig’ omdat veel clubs onder invloed van de coronacrisis hun selectiespelers in aantal moeten reduceren. Eerst spelers weg voor er spelers gehaald kunnen worden, is een veelgehoord devies. Menig club heeft simpelweg nauwelijks tot niets te besteden en zetten hun spelers met een aflopend contact of zelfs met nog twee seizoenen te gaan in de etalage. Zelfs transferroutinier en Ajax-directeur Marc Overmars klaagde onlangs dat de Ajax-spelers die weg willen of moeten , normaal gesproken in deze fase van de transferwindow ‘al lang weggeweest waren.’
Overmars vervolgt tegen het AD: “Je merkt dat het heel rustig is. Ik verwacht dat het eind augustus nog wel los zal barsten. Clubs worden wat selectiever omdat ze het geld maar één keer kunnen uitgeven. Dan ga je fatsoenlijk en lang nadenken om te bepalen voor wie je gaat. Ik zeg altijd: er is te veel geld geweest in het voetbal. Vooral in de Engelse markt. Dit is niet verkeerd. Ook in het echte leven ga je door een crisis toch dingen anders afwegen.’’
Ook voor technisch directeur van Vitesse Johannes Spors is het een dilemma tussen graag op tijd de selectie op orde hebben en kalmte bewaren op de transfermarkt. Spors staat er om bekend met weinig middelen veel te kunnen doen. Ook in de aanloop van dit seizoen ging hij verstandig met zijn budget om. Er was en is investeringsruimte, maar het moet dan leiden tot weloverwogen transfers van jonge, gretige spelers die in het Vitesse-spelconcept passen en waarde voor de club gaan genereren.
‘Transfers duren nog een tijd. Dat is de markt op dit moment’
Johannes Spors betracht daarbij zijn inmiddels welbekende rust en evenwicht. “Er moest opnieuw een kwalitatief goede selectie staan. De transferperiode duurt tot september. Ik verwacht dat de grote transfers nog wel een tijd duren. Dat is de markt op dit moment.â€
Na een coronaseizoen en met een EK nog in volle gang, komt de transfermarkt traag op gang. Dat geldt om spelers te halen, maar ook uitgaande transfers af te ronden. Riechedly Bazoer, Oussama Tannane en Oussama Darfalou hebben een transferwens maar zullen geduld moeten betrachten tot de markt actief wordt, al is dan niet oneindig in de ogen van Spors. “Als de transfer op een gegeven moment niet komt, dan volgt er geen transfer. Wij willen de groepsfase van de Conference League bereiken. Te allen tijde gaat het belang van de club voor. De spelers weten dit. Vitesse heeft het team staan. Maar eind augustus zijn we pas compleet.†zo speelt TD Johannes Spors in op zijn verwachting dat hij nog rekening houdt met transfers.
Zaakwaarnemers ontbreekt het aan realisme
Intussen zijn de zaakwaarnemers van veel spelers minder realistisch. Zij blijven tegen alle werkelijkheid in, verwachtingspatronen hanteren van flink verbeterde contracten voor spelers in plaats van de realiteit voor ogen te hebben: clubs lopen door corona veel inkomsten mis, moeten hun spelersbudget drukken, draaien elke euro drie keer om voor hem uit te geven en wachten daarom ook langer om de prijs te drukken. Tegelijk ontbreekt het realisme bij zaakwaarnemers en spelers om genoegen te nemen met minder of al heel blij te zijn dat ze tegen dezelfde condities bij mogen tekenen. De slimmeriken houden op met wachten en gokken en tekenen een jaar bij om de coronacrisis een jaar over te laten waaien en geduldig te wachten op betere tijden en dus betere opties om een goede transfer te maken.
Nederlandse clubs proberen corona-tekorten te compenseren met transfergelden of moeten simpelweg terug in hun spelersbudget. Daarbij gaan veel clubs met hun selecties terug naar 22, 23 spelers om via het drukken van de salarispot, elders in de organisatie de gaten te kunnen dichten.
Wie je in het betaalde voetbal spreekt, men denkt allemaal dat het de komende twee weken nog zal losbarsten op de transfermarkt. De spelers met een vertrekwens kunnen alleen maar hopen dat die voorspelling uit komt, anders zouden ze zichzelf wel eens buitenspel kunnen zetten aangezien van de winter transferwindow al helemaal weinig nieuws valt te verwachten. Bovendien zal menig trainer geen rekening houden in het samenstellen van zijn basiselftal met spelers die eigenlijk alleen maar weg willen of denken straks ‘gratis de poort’ uit te lopen. Dan gloort in het moderne voetbal tegenwoordig al snel een plek op de bank.
Bron: Supportersvereniging Vitesse / Foto's: SV