26 november 2012 In de media

Titelfavoriet gezocht

PSV geldt als de belangrijkste titelkandidaat, maar die club verloor thuis van Vitesse. Nummer twee FC Twente speelde gelijk. De strijd in de erdivisie ligt daarmee weer helemaal open.
Stunt bij PSV sterkt nieuw bewustzijn van Vitesse 2.0

Nog steeds is PSV kampioenskandidaat nummer 1, zegt Vitesse-trainer Fred Rutten, na de spectaculaire 2-1 zege op zijn vorige werkgever. ‘En FC Twente is nummer 2.’

In dat rijtje hoort zijn ploeg niet thuis, bezweert Rutten. En niet alleen omdat PSV na rust domineerde en wel vijf of zes keer had kunnen scoren. Rutten vreest vooral het vertrek van zijn topscorer Wilfried Bony, het Ivoriaanse fenomeen dat Vitesse de allure geeft van een topclub in wording.

Bij de overname van de club door de Georgische zakenman Merab Zjordania verklaarde oud-voorzitter Maasbert Schouten dat Vitesse in 2013 kampioen zou worden. Niemand zal er nog smadelijk om durven lachen. Nu Vitesse ook zijn zevende uitwedstrijd heeft gewonnen, is de achterstand op PSV verkleind tot twee punten en staat FC Twente op doelsaldo tweede. Maar één transfer in de winterstop kan Vitesse uit de race gooien, beseft Rutten.

Bony bezorgde Vitesse een kapitale overwinning die het nieuwe zelfbewustzijn in Arnhem zal versterken. Maar de spits met het bijna intimiderende postuur roept al maanden dat hij de club zo snel mogelijk wil verlaten. Zondag vertelde Bony dat zijn broer eindelijk een visum krijgt. In NuSport beklaagde hij zich over de belemmeringen die de Nederlandse overheid opwierp voor familiebezoek.

Vitesse met of zonder Bony is een wereld van verschil, weet ook Rutten. De aanvaller lijkt in ijzer te zijn gegoten en toonde ook tegen PSV soms provocerend zijn spierballen. ‘Daddy Cool’ had er wel drie kunnen maken, maar de winnende treffer op aangeven van vormgever Janssen en aanvaller Reis deden zijn missers vergeten. Kampioen worden met Vitesse? Het lijkt hem wel wat, zei Bony beleefd.

Vraag hem niet of het een morele plicht is Vitesse aan zijn eerste hoofdprijs te helpen. Deelname aan de Afrika Cup en een financiële klapper zijn zijn eerste prioriteiten na de winterstop. Maar wie zal de bal zo kunstig in bezit houden als de club hem laat gaan? Bony is de ‘Rambo’ van Vitesse, generaal én killer, wiens hand je pakt als het huis in brand staat.

Op andere posities is Vitesse kwetsbaar, aldus PSV-coach Dick Advocaat, die de tweede thuisnederlaag voor zijn ploeg in drie dagen als een bedrijfsongeval taxeerde. De doelpuntenmachine in Eindhoven stokte een keer, sprak Advocaat relativerend. Na de vlotte treffer van Derijck grossierde vooral Wijnaldum in enorme missers, al kopte hij de bal in de eerste helft tegen de onderkant van de lat.

Voorbij is de tijd dat iedereen bij Vitesse de polonaise loopt na een zege in de Gelderse derby tegen NEC, zei doelman Piet Velthuizen voor het examen tegen PSV. Vitesse schikt zich echter in zijn rol van uitdager, zonderde pretentie dat het reeds dit seizoen om de titel kan spelen. De valse start voor zijn ploeg én het verval in de tweede helft waren het beste bewijs, aldus Rutten.

Het flegma van Van der Heijden, een sierlijke linkspoot in balbezit maar een twijfelaar in de duels, staat model voor Vitesse 2.0. De oud-Ajacied tastte mis na de voorzet van Mertens bij de 1-0 en leed te vaak balverlies. Als Vitesse swingt, zijn Ibarra en Kakuta dynamische middenvelders, aangestuurd door de sluwe controleur Janssen en bibbert de tegenstander voor Bony.

PSV boog na de terugkeer van de wrekers Rutten en Reis, die een vrije trap benutte. Toch ontkenden de ex-werknemers dat ze door rancune werden geleid. Rutten noemde het Philips Stadion ‘het warme huis waar hij door diverse mensen was omhelsd’. Advocaat glimlachte na de suggestie dat Rutten wellicht in de verkeerde dug-out was gaan zitten. Maar ‘dat sentimentele gedoe’ past niet bij hem, stelde Rutten.Toch zal hij genoegdoening hebben gevoeld, na zijn ontslag bij PSV in maart.

Bij de koploper staat het licht na twee nederlagen al op oranje, want het zal niet de bedoeling zijn dat PSV na de Europa League ook de landstitel laat lopen. Flets en kleurloos was ‘PSV2’ tegen het Oekraïense Dnipro Dnipropetrovsk, maar ook de vaste regisseurs Strootman en Van Bommel konden zondag het verschil niet maken.

Van Bommel leek met de handrem te spelen, in de wetenschap dat een gele kaart hem het topduel met Ajax zou kosten. Strootman viel vooral op door zich voortdurend te beklagen bij arbiter Nijhuis. Natuurlijk had het even grimmige als fascinerende gevecht moeiteloos in 6-4 voor PSV kunnen eindigen. Maar nu Vitesse na Ajax ook PSV in eigen huis verraste, kan de ploeg zich niet langer verschuilen. Mits Bony blijft natuurlijk.

‘Lekker zuigen en zeiken met Van Bommel’

Meteen na de aftrap bij het topduel tussen PSV en Vitesse werd de toon gezet, zegt middenvelder Theo Janssen over zijn verbeten duels met Mark van Bommel en Kevin Strootman, de vormgevers van PSV. ‘Het zijn spelers die proberen het bloed onder je nagels vandaan te halen. Ik ga daar vaak in mee. Ze knijpen je, lopen tegen je open praten voortdurend tegen de scheidsrechter. Maar wat zij doen, kan ik ook.’

Zo duwt Janssen Strootman expres tegen arbiter Nijhuis aan, die zich als door een wesp gestoken omdraait.’Ik heb wel vaker tegen Van Bommel gespeeld. Het is een wedstrijd in een wedstrijd. Elkaar een beetje gek maken, lopen zuigen en elkaar na afloop een hand geven. Wie die wedstrijd gewonnen heeft? Ik, we hebben die drie punten toch?’ Met de zegen van Janssen mag Jonathan Reis het woedende PSV-publiek de mond snoeren. ‘Mijn gevoel zei me dat spelers vaak tegen hun oude club scoren. Hoewel die bal er met veel geluk inging, kreeg ik dus gelijk.’

Reis kon zijn geluk niet op, nadat hij de bal via het muurtje van PSV-spelers achter keeper Waterman had geschoten. Hoewel de Braziliaanse aanvaller zaterdag in de Volkskrant had aangekondigd een doelpunt niet te zullen vieren uit respect voor de PSV-fans, kon hij het toch niet laten. Tot ergernis van coach Rutten trok Reis zijn shirt uit om te laten zien dat hij zijn goal opdroeg aan ‘JK’, de buurt waar zijn moeder woont in Brazilië. Voor de tv volgde zij de wedstrijd. Evenals bij zijn eerste optreden voor Vitesse in het Philips Stadion in januari werd Reis uitgescholden door zijn vroegere fans. ‘De supporters kennen de achtergrond van mijn vertrek niet. Ik houd nog steeds van PSV. Maar Vitesse is nu ook een grote club.’

Volkskrant / Foto’s SV

Hoofdsponsor: