30 april 2016 In de media

Toekomst Chelsea-spelers Vitesse nog onzeker

De selectie en staf van Vitesse bezocht na afloop van de wedstrijd het Supportershome Monnikenhuize.
Het is inmiddels een traditie geworden dat de spelers na de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop en voor het einde van de reguliere competitie het supportershome bezoeken.
 
Ruim 2200 Vitesse-supporters hebben de afgelopen drie weken via vitesse.org hun stem uitgebracht in de jaarlijks door de Supportersvereniging Vitesse georganiseerde verkiezing van de Vitesse-speler van het Jaar (2015-2016) Guram Kashia werd als winnaar op het podium van het supportershome gehuldigd.
 

 
Tevens werd er in het supportershome afscheid genomen van de stafleden en spelers waarvan het contract afloopt (Tomasson, Velthuizen, Oliinyk en Lieftink) en de aflopende huurovereenkomsten met Chelsea (Baker, Solanke en Brown). Nathan is in verband met zijn langdurige rugblessure al teruggekeerd naar zijn geboorteland Brazilië om zich daar internsief te laten behandelen. Pantic maakt al enige weken geen deel meer uit van de selectie.
 
Vitesse streeft langer verblijf van Chelsea-spelers voor de toekomst na. Terugkeer van de spelers na de zomerstop is dus niet ondenkbaar. Lewis Baker noemde in het supportershome desgevraagd  terugkeer naar Arnhem 'een serieze optie voor mij'. Hij voegde eraan toe dat hij het erg naar zijn zin heeft in Arnhem.
 

 
Solanke is in onderhandeling met Chelsea over een in 2017 aflopend contract. De afgelopen weken stonden de Engelse boulevardkranten vol met speculaties over zijn salariseisen en die werden klakkeloos overgenomen door de Nederlandse pers. De speler wil er dan ook niet op reageren: 'Ik wil er niets over zeggen. Ik concentreer me op dit seizoen, dat wil ik goed afmaken met Vitesse. Wij willen alsnog de play-off halen', aldus Solanke.
 
Voetbal International kopte onlangs dat Vitesse komende zomer 'weer een complete metamorfose zou ondergaan'. Dat blijkt dus wel mee te vallen. Naast Denis Oliinyk en de bankzitters Piet Velthuizen en Elmo Lieftink lijkt alleen het vertrek van de bij Vitesse in onmin geraakte Kelvin Leerdam aanstaande. Hij raakte verzeilt in een conflictsituatie na twee disciplinaire maatregelen en het geven van een ongepland interview. Welke Chelsea-spelers weer terugkeren naar Arnhem is nog onduidelijk. De ervaring met Bertrand Traore leert dat de veelbelovende spelers uit Londen het tweede jaar volledig renderen. Dat verhoogt de kans op vervolgens aansluiting bij er eerste selectie van Chelsea en dat schijnen de talenten zich ook te realiseren.
 
De aan het Schotse Hearth of Midlothian uitgeleende spits Dauda keert vooralsnog na de zomer weer terug in Arnhem. Hij heeft nog een jaar te gaan bij Vitesse maar mag waarschijnlijk vertrekken bij interesse van een buitenlandse club. Dat geldt ook voor Renato Ibarra, waarvan het contract in 2017 af loopt. De speler wordt geroemd om zijn inzet maar heeft een laag rendement. Met nog één seizoen te gaan is dit het moment om belangstelling, uit met name Zuid-Amerika, nader te verkennen.
 
Vitesse zal een besluit moeten nemen over Vitesse-trainer Rob Maas. De voormalig assistent van Peter Bosz nam, na diens vertrek in de winterstop, het roer over en tekende voor een half jaar. Zijn trackrecord is niet bepaald indrukwekkend en hij maakte zich niet geliefd bij de Vitesse-supporters met ongelukkige uitlatingen, de controverse met aanvoerder Guram Kashia en voortdurende wijzigingen in de basisopstelling. De club zal waarschijnlijk na de laatste Vitesse-wedstrijd van dit seizoen (inclusief eventuele play-offs) pas mededelingen doen om de rust in het team te bewaren.
 
Ook het contract van technisch directeur Mo Allach loopt af. De gepassioneerde directeur maakte indruk door het vormgeven, structureren en professionelen van de Vitesse-academie. De scouting kreeg inhoud en de regionale en de Nederlandse voetbaltalenten werden volledig in kaart gebracht. Ook de samenwerking met Chelsea werd van ‘afwachten wie er komt’ tot overleg over spelers die passen in de witte vlekken in de selectie en doorgroei van Vitesse-talenten getransformeerd. Het transferbeleid was wisselend succesvol, maar groeibriljanten zoals Rashica, Zhang en de aanstormende aangetrokken jeugd laten de balans naar een ruime voldoende doorslaan. De directeur wenst echter volledig vanuit de achtergrond te opereren en dat maakt hem tot doelwit van de pers. Zijn contract loopt tot de winterstop seizoen 2016-2017 door, maar in het kader van continuering lijkt het logisch dat een besluit over verlenging of vertrek voor de aanloop naar het nieuwe seizoen genomen gaat worden.
 
Voor de aanloop naar het nieuwe seizoen kent Vitesse dus drie opdrachten. Een knoop doorhakken over de technisch hart, het gerichter maken van een keuze uit de grote Chelsea talentenpool en het aantrekken van een echt spits. Als dit seizoen één ding duidelijk is geworden is dat het Vitesse ontbreekt aan een echte afmaker. De ploeg heeft dit seizoen in goede tijden solide verdedigend werk getoond, op het middenveld zijn er voldoende mogelijkheden, de vleugels kunnen vanuit bestaande selectie en een veelvoud van talenten goed bezet worden, maar een onomstreden aanvalsleider ontbreekt in Arnhem. Het verschil tussen ternauwernood wel of niet meedoen om de play-off plekken of een serieuze gooi doen naar de doelstelling voor seizoen 2016-2017 (wij maken hem maar gelijk wat concreter): plek 4.
 

Supportersvereniging Vitesse / Foto’s SV

Hoofdsponsor: