17 november 2012 In de media

Toiletrol vol stront in het doelgebied

Guram Kashia en Gábor Babos zijn de aanvoer­ders van Vitesse en NEC. Zondag is de Gelderse twist. De twee geven hun top vijf van derby’s.
Guram Kashia (25) was een van de eerste spelers die club­eigenaar Merab Jordania naar Vitesse haalde. De centrum­verdediger kwam in 2010 over van FC Dinamo Tbilisi.

Real Madrid-Barcelona
1 Real Madrid is mijn favo­riete club. Als kind keek ik al met veel bewonde­ring naar de wedstrijden van die club op televisie.

De ontmoetingen met aartsrivaal Barcelona, die ze in Spanje ook derby’s noemen, zijn het meest spe­ciaal. Het is zelfs groter dan de fina­le van de Champions League. Het is een duel tussen twee grote clubs en in het veld is het altijd ‘oorlog’.

Daardoor zijn de wedstrijden altijd interessant om naar te kijken. Zelfs mijn vrouw kijkt soms naar deze wedstrijd. Duels tussen Real en Barcelona boeien niet alleen de ech­te voetballiefhebbers.

Man.United-Man.City
2 Ik vind het mooi om naar Engels voetbal te kij­ken. Ik houd van ploe­gen die de intentie heb­ben een doelpunt te ma­ken. En bij wedstrijden in de Engel­se competitie is altijd sprake van veel vechtlust bij beide elftallen. Dat gaat negentig minuten door.

Het is mannelijk voetbal. Ik zou hier ook Liverpool- Everton kun­nen noemen. Maar ik heb de derby van Manchester gekozen, omdat deze wedstrijd tussen twee echte topploegen gaat sinds City is over­genomen door buitenlandse inves­teerders.

Celtic-Rangers
3 De derby van Glasgow. Ik ken de achtergrond, van het duel tussen het katholieke Celtic en het protestante Rangers, maar dat speelt voor mij geen rol.

Ik kijk alleen naar het voetbal, niet naar religie. Schots voetbal is vaak heel agressief, je ziet veel rode kaar­ten in de wedstrijden. De suppor­ters van Celtic en Glasgow Rangers zijn gek van de onderlinge wed­strijd. Dat merk je als je op televi­sie de beelden ziet. Dan gaat het er niet alleen op het veld fanatiek aan toe. Ik kan ervan genieten als ik zie hoe het publiek meeleeft.

Georgië-Rusland
4 Ik heb inmiddels meer dan tien interlands ge­speeld voor de nationale ploeg van Georgië. Zelf heb ik nog nooit tegen Rusland gespeeld, maar ik herin­ner me de wedstrijd van beide lan­den uit 2003 nog als de dag van gis­teren. Het was een kwalificatiewed­strijd voor het Europees kampioen­schap van 2004 en Georgië won in Tbilisi met 1-0 van Rusland. In heel Georgië gingen na die wedstrijd de mensen de straat op om de over­winning te vieren. Iedereen in Ge­orgië zal zich die wedstrijd wel her­inneren.

Vitesse-NEC
5 De supporters van Vites­se zijn gek van deze wed­strijd en alleen al daar­om is het belangrijk dat we winnen. Op Face­book krijg ik veel reacties van de fans, dus ik weet wat de derby bete­kent. Het is geen makkelijke wed­strijd om te spelen, want de druk van de supporters is heel groot.

Maar ik wil zondag de drie punten in GelreDome houden. We doen het nu heel goed en zijn op weg naar de top. Die lijn moeten we doorzetten. Daarvoor moet Vitesse elke wedstrijd voor de overwin­ning gaan.

Guram Kashia (25) was een van de eerste spelers die club­eigenaar Merab Jordania naar Vitesse haalde. De centrum­verdediger kwam in 2010 over van FC Dinamo Tbilisi.


Gábor Babos (38) is de nestor van NEC. De Hongaarse doelman is bezig aan zijn zevende seizoen in Nijmegen. Hij heeft in zijn leven al waanzinnige derby’s meegemaakt.

NEC-Vitesse
1 Ik zit nu bij NEC en dan is de belangrijkste wed­strijd van het seizoen die tegen Vitesse. Deze der­by heb ik in mijn car­rière het meeste gespeeld. Altijd be­laden, altijd emotioneel. De derby wordt geïntensiveerd door de bui­tenwereld: de media en de fans. De ambiance is wel zeer speciaal. Ze­ker als je deze wedstrijd voor het eerst speelt, kijk je je ogen uit.

Maar de spelers onderling hebben een goede verhouding. Met Pietje ( Velthuizen, red.) en Theo Janssen heb ik gewoon een prima contact. Daar is van haat geen sprake.

MTK-Ferencvaros
2 Dat is echte haat. Ferenc­varos is de grote club, MTK is de club van de jo­den. Vanuit Ferencvaros is racisme een bekend thema, dus dan weet je hoe de sfeer in die derby is. Ik kreeg si­naasappels naar mijn hoofd, eie­ren. Het smerigste waren de rollen toiletpapier met de stront er nog aan. Lagen daar te stinken in het doelgebied. De verachting was enorm. Maar ja, voor Ferencvaros was er zogezegd echt stront aan de knikker. Wij hadden in die tijd een beter team en wonnen meestal. Wij werden landskampioen.

Hongarije-Roemenië
3 In Nederland weet bijna niemand dit, maar Hon­garen en Roemenen moe­ten elkaar niet. Ik heb de interland met de nationa­le ploeg vier keer meegemaakt. In Roemenië stond de politie ons op te wachten. Met agressieve honden aan de ketting, terwijl de bus werd bekogeld door woedende fans. De haat spatte ervan af. De Hongaren schelden de Roemenen uit voor zi­geuners, de Roemenen schelden te­rug. Die wedstrijden waren alsof ze midden in de oorlog plaatsvon­den. Het Hongaarse volkslied kon­den we niet eens horen, zo hels was het fluitconcert.

Ajax-Feyenoord
4 Ik heb een jaar bij Feye­noord mogen keepen. Ik heb dus geen uitgebreide kennis van de klassieker. Maar dat woord zegt na­tuurlijk alles. Het is de grootste voetbalwedstrijd van Nederland.

Die confrontatie heeft alles. De sup­porterskampen staan lijnrecht te­genover elkaar. En De Kuip en Are­na zijn dan ook nog eens geweldi­ge stadions. Wat er op de tribune en daarbuiten allemaal gebeurt, is ongelooflijk. In het veld was er res­pect, maar voelde je de lading ook. Er werd meer gezeurd, gesard, ge­duwd en getrokken dan anders.

NAC-Willem II 5 Het kan ook heel anders. Op respectvolle wijze. Dat was deze derby. In het veld ging het om eer. Om de zege. Maar er wa­ren geen vervelende randzaken als supportersrellen of haatdragende opmerkingen. Maar er was wel die enorme drijfveer, die derby’s ken­merkt. Met die geweldige ontla­ding na een zege. Alsof het een kampioenschap is. En de diepe treurnis van verlies. Dat heeft NEC-Vitesse ook in zich. Op spor­tief vlak waren dit heel leuke der­by’s. Maar het was meer beschaafd. Althans, zo heb ik dat beleefd.

Gelderlander / Foto’s SV

Hoofdsponsor: