16 januari 2012 In de media

Topaankoop Jonathan Reis is klaar voor derby

Jonathan Reis is klaar voor zijn officiële debuut bij Vitesse. De Braziliaanse aanvaller was gisteren veruit de beste speler aan Arnhem­se kant, tijdens de verloren oefen­wedstrijd tegen de Duitse titelkan­didaat Schalke 04 (2-1).
In het stadion van Alemannia Aachen werd duidelijk dat de spec­taculaire winteraankoop van Vites­se- baas Merab Jordania niet eens honderd procent fit hoeft te zijn om te excelleren op het niveau van de Nederlandse subtop. Reis speelde een helftje mee tegen Schalke (na rust) en zorgde met­een voor dreiging. Het was geen wonder dat uitgerekend hij de eni­ge Arnhemse treffer scoorde. Kort nadat Julian Draxler Schalke op 2-0 had gezet, draaide Reis knap weg van zijn tegenstander en schoot hij hard raak. Voor rust had Christian Fuchs de nummer drie van de Bundesliga op voorsprong gebracht. Vlak na zijn doelpunt was Reis, met het hoofd, opnieuw dicht bij een treffer. Nu vond doel­man Timo Hildebrand echter een passend antwoord op de welgeti­mede kopslag. Vitesse haalde deze winter ook de aanvallers Mike Havenaar (uit Ja­pan) en Mart Lieder (uit het ama­teurvoetbal), maar na een kleine twee weken voorbereiding is dui­delijk dat bij de Arnhemse ploeg al­les draait om Reis. Zeker nu Wil­fried Bony, de aanvalsleider van voor de winterstop, voorlopig ont­breekt doordat hij met Ivoorkust het toernooi om de Afrika Cup gaat spelen.

Reis maakt in zijn eerste weken bij Vitesse een sterke en gretige in­druk, hoewel hij vorige week op Cyprus zelf stelde dat hij de status van topfitheid nog niet heeft be­reikt. De oud- speler van PSV stond een jaar buitenspel door een zware knieblessure.

Tijdens het trainingskamp speelde Reis twintig minuten tegen het jeugdelftal van AEL Limassol. Hij scoorde toen twee keer. Gisteren stond de steraankoop de hele twee­de helft op het veld, tot vreugde van trainer John van den Brom. ,,Als het nodig was geweest, had ik hem weer kunnen wisselen. Met die gedachte had ik hem inge­bracht. Het verbaasde me dat hij het zo lang volhield, tegen een krachtige tegenstander. Daar ben ik uiteraard heel blij mee.’’

De fysieke gesteldheid van Reis is een welkome opsteker voor Van den Brom in de aanloop naar de derby tegen NEC, komende zon­dag in Gelredome. De trainer wil­de in Aken niet in detail treden over zijn tactische plannen voor de herstart van de competitie. Of Reis tegen NEC in de basis begint of achter de hand gehouden wordt, is de komende dagen in Arnhem de prangende vraag.

Het oefenduel met Schalke 04 le­verde nog twee bijzonderheden op. Van den Brom speelde na rust 4-4-2 in plaats van 4-3-3. En mid­denvelder Jan-Arie van der Heij­den speelde centraal achterin naast Tomas Kalas op de plek van Guram Kashia, die de Gelderse der­by mist wegens een enkelblessure.

Gelderlander

Hoofdsponsor: