8 juli 2012 In de media

Topclubs miljoenen extra kwijt door Lenteakkoord

De Nederlandse topclubs in het betaald voetbal vrezen de gevolgen van het Lenteakkoord. Uit een doorberekening van de plannen blijkt dat de clubs volgend jaar 45 miljoen euro extra kwijt zijn.
Dat komt vooral door de crisisheffing op de topsalarissen en het doorberekenen van de politiekosten. De voetbalbond KNVB heeft deze week zijn zorgen kenbaar gemaakt in een brief aan de Eerste Kamer.

"Wij vinden dat het betaald voetbal onevenredig hard wordt geraakt door de crisisheffing", zegt een woordvoerster van de KNVB, die daarmee een bericht in de Volkskrant bevestigt.

Terwijl in het bedrijfsleven alleen een bepaald aantal managers meer dan 150.000 euro verdient, valt in het voetbal bijna de hele selectie, plus management en staf in die ‘buitencategorie’.

De politiekosten bedragen naar schatting 30 miljoen euro, terwijl de crisisheffing op 15 miljoen komt. Aangezien de crisisheffing in 2013 wordt geheven over het boekjaar 2012 kunnen de clubs nog nauwelijks anticiperen op die onvoorziene kostenpost. "Dergelijke lasten kunnen voor een aantal clubs een serieus continuïteitsgevaar inhouden", stelt de KNVB.


‘Lenteakkoord raakt voetbal onevenredig’

De Nederlandse topclubs in het betaald voetbal vrezen de gevolgen van het Lenteakkoord.

Uit een doorberekening van de plannen blijkt dat de clubs volgend jaar 45 miljoen euro extra kwijt zijn, vooral door de crisisheffing op de topsalarissen en het doorberekenen van de politiekosten.

De KNVB heeft deze week zijn zorgen kenbaar gemaakt in een brief aan de Eerste Kamer.

”Wij vinden dat het betaald voetbal onevenredig hard wordt geraakt door de crisisheffing”, zegt een woordvoerster van de KNVB, die daarmee een bericht in de Volkskrant bevestigt.

Terwijl in het bedrijfsleven alleen een bepaald aantal managers meer dan 150.000 euro verdient, valt in het voetbal bijna de hele selectie, plus management en staf in die ‘buitencategorie’.

De politiekosten bedragen naar schatting dertig miljoen euro, terwijl de crisisheffing op vijftien miljoen komt.

Aangezien de crisisheffing in 2013 wordt geheven over het boekjaar 2012 kunnen de clubs nog nauwelijks anticiperen op die onvoorziene kostenpost.

”Dergelijke lasten kunnen voor een aantal clubs een serieus continuïteitsgevaar inhouden”, stelt de KNVB.

Seizoenskaarten
In de eredivisie genereren de clubs jaarlijks zo’n vijftig miljoen euro door de verkoop van seizoenskaarten. De inkomsten zouden nu vrijwel in het geheel moeten worden afgedragen aan Den Haag.

De extra kostenpost bedraagt maar liefst tien procent van het netto bedrijfsresultaat van het betaald voetbal en in die berekeningen hebben de clubs nog niet eens gekeken naar de gevolgen van de BTW-verhoging en de ‘Bos-tax’.

De KNVB heeft in een brief aan de fractievoorzitters van de Eerste Kamer voorgesteld om de crisisheffing toe te passen, maar dan wel met een bepaald maximum (0,5 procent van de totale fiscale loonsom van een club).

‘Financial Fair Play’
De betaald voetbalclubs zijn de afgelopen jaren juist stevig aan het saneren om te voldoen aan de regels van het ‘Financial Fair Play’.

Zo werd een club als Feyenoord enige tijd door de bond onder curatele gesteld om ervoor te zorgen dat de Rotterdammers de financiën weer op orde kregen.

”Met deze maatregelen worden de clubs weer teruggeworpen in hun – tot op heden zeer effectieve – saneringsoperatie”, stelt de KNVB.

ANP / NuSport

Hoofdsponsor: