1 mei 2012 In de media

Topprestatie Van den Brom

Vitesse is twee speeldagen voor het einde van de com­petitie al zeker van de play­offs om Europees voetbal. Een topprestatie van trainer John van den Brom.
Vitesse kan de twee reste­rende competitiewed­strijden, uit tegen FC Utrecht en thuis tegen Ajax, gebruiken als voorbereiding op de play-offs om Europees voet­bal. Waar andere ploegen nog vol aan de bak moeten om deze na­competitie te halen, daar is de Arn­hemse club al zeker van een start­bewijs. Een knappe prestatie.

Merab Jordania, de eigenaar en ver­losser van Vitesse, stelde voor dit seizoen dat het behalen van Euro­pees voetbal een vereiste was. Let wel: geen doelstelling, maar een vereiste dus. Komend seizoen wil de Georgiër zijn ploeg terugzien in de Europa league en een jaar later zelfs in de Champions League.

De voorbije maanden is gebleken dat directe plaatsing voor het inter­nationale voetbal geen reële doel­stelling was. Ajax, PSV, FC Twente en AZ hebben een betere selectie dan Vitesse. En de Arnhemse selec­tie mist een spits van het kaliber John Guidetti (Feyenoord, twintig competitietreffers) of Bas Dost (Heerenveen, momenteel topsco­rer in de eredivisie met dertig goals). Hun trefzekerheid garan­deert welhaast een topklassering voor hun ploegen.

Vitesse’s aanvalsleider Wilfried Bo­ny staat na 27 competitieduels op twaalf rake inzetten. Dat aantal zegt veel. De spits uit Ivoorkust wordt nogal eens overschat. Bony is fysiek enorm sterk en in Arn­hem heeft hij zich een koele afma­ker getoond. Maar voor de absolu­te top zijn zijn loopvermogen en combinatiespel ondermaats. Dat geldt ook voor zijn cijfers. 37 com­petitietreffers in 93 optredens in de relatief zwakke competities in Nederland en Tsjechië (Sparta Praag), daar raakt geen Europese (sub)topclub van onder de indruk. Voorts is het veelzeggend dat ach­ter Bony de winteraankoop Mike Havenaar, middenvelder Marco van Ginkel en Alexander Büttner, nota bene een linksback, op de topscorerslijst volgen met vijf com­petitiedoelpunten. De selectie van Vitesse telt te weinig zogeheten scorende spelers voor een structu­rele aanval op de top zes.

Het jonge elftal van Van den Brom heeft dit seizoen bij vlagen uitste­kend voetbal laten zien. Samen met de goede teamgeest en een ge­controleerde aanvalsdrift (voetbal­len vanuit een hechte, defensieve organisatie) leidde dat tot een te­rugkeer van Vitesse in de subtop van de eredivisie. Dat kan de ko­mende weken zomaar leiden tot het bereiken van Europees voet­bal, want in de play-offs kan de vorm van de dag bepalend zijn.
Een zekere route naar Europa is het toetje derhalve niet.

Mocht Jordania daadwerkelijk zijn uitgesproken aspiraties waar wil­len maken en binnen enkele jaren met Vitesse meedoen om het kam­pioenschap, dan zal de club zijn transferbeleid moeten wijzigen. Vi­tesse heeft tot dusver meer in kwantiteit dan in kwaliteit geïnves­teerd. Maar wat is het nut geweest van de ( voor) dit seizoen gedane aankopen als Stanley Aborah, de Braziliaanse tweeling Alex en An­derson, Ulises Davila, Ifran Had­zic, Mart Lieder, Marko Meerits, Raio Piiroja en Patrick van Aan­holt? Hun komst heeft de Europe­se perspectieven niet vergroot.

Met Van den Brom heeft Jordania de juiste man op de trainersstoel gezet. Maar voor een zekere terug­keer op de Europese velden heeft het elftal van Vitesse een kwali­teitsinjectie nodig.

Gelderlander

Hoofdsponsor: