5 november 2012 In de media

Topscorer Bony: de vlucht van de menselijke baobab

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Voor de elfde speelronde was dat Vitesse-aanvaller Wilfried Bony.
Voor de tweede keer dit seizoen mogen we Wilfried Bony als Speler van de Week presenteren. De Ivoriaan velde afgelopen zaterdag hoogstpersoonlijk Ajax op eigen veld: 0-2.

Vitesse staat nu zowaar zes punten los van de landskampioen. Bony zelf voert met twaalf treffers de topscorerslijst aan in de Eredivisie. 3-9-10-3-12. Nee, dat zijn niet de cijfers van de laatste lottotrekking. Het is het aantal treffers dat de 23-jarige Wilfried Bony uit Bingerville in de laatste vijf seizoenen achter zijn naam zette. En de afgelopen maanden was het in de laatste negen wedstrijden, waaronder het bekerduel met VV Staphorst, ineens dertien keer raak.

Vitesse is een tussenstation voor Wilfried Bony. Het enige wat hij moet doen is scoren. Wie, wat, waar, waarom, wanneer; dát maakt hem allemaal niet uit. Afgelopen zomer wisselde hij Vitesse bijna in voor Aston Villa. In gedachten was hij al in Engeland. Maar Vitesse voorkwam zijn vertrek. Trainer Fred Rutten zag de bui al hangen. Een gekrenkte Afrikaan, wiens droom was verstoord. Dat is lekker werken. Maar niets was minder waar.

Bony keerde terug uit Birmingham en ging gewoon verder waar hij was gebleven. Met scoren. Ploeggenoot Jan-Arie van der Heijden zuchtte eens diep toen hij de menselijke baobab weer op Papendal zag verschijnen. Trainer Rutten wil de voormalige middenvelder harder maken. Dus speelt hij iedere training tegen Bony. Maar aan welke arm Van der Heijden ook gaat hangen, het helpt hem niets.

Een troost voor de nummer 4. Bony is geen blijvertje. ‘Een Europese topclub. Dat is mijn droom, maar dat niet alleen. Het is een gericht doel. Ooit zal ik daar zijn. Dat dénk ik niet, dat wéét ik.’

Bij Vitesse maken ze zich geen zorgen. Met Jonathan Reis en Mike Havenaar hebben ze twee spitsen achter de hand. Mannen die bij vrijwel elke andere Nederlandse club zouden spelen. Alle ogen zullen de komende winterstop weer op Arnhem gericht zijn. Ongetwijfeld zullen er zich weer clubs gaan melden voor de aanvalsleider van de Arnhemmers. Handelen kunnen ze wel in Gelredome. Eerder dit seizoen werd het contract met Bony opengebroken. Vitesse kan dus gaan voor de hoofdprijs.

Wilfrried Bony laat het allemaal van zich afglijden. In Afrika staat het begrip lange termijn niet in de woordenboeken. Eerder al verbaasde VI-journalist Freek Jansen zich toen hij voorzichtig informeerde naar de visie van Bony op de plannen van Vitesse om kampioen te worden. De spelers en de trainer weten in Arnhem niet hoe snel ze die verwachtingen moeten temperen. Er wordt dan wat gemompeld over topvijf en bouwen.

Bony had daar echter een heel andere visie op: ‘Waarom wil de club pas in 2013 kampioen zijn? Niet dat we het eerder moeten worden, maar aan een jaartal heb je volgens mij niet veel. Misschien zijn er tegen die tijd al veel spelers vertrokken of zijn de tegenstanders beter geworden. Ik vind dat je altijd naar je volgende wedstrijd moet kijken. Die moet je gewoon winnen en als je dat steeds doet, zul je uiteindelijk kampioen zijn.’

De eenvoud van de redenering is de eenvoud van zijn spel. Hoe ver de vlucht van Wilfried Bony reikt zullen we de komende jaren gaan zien. In Amsterdam schreef hij in elk geval al geschiedenis door de landskampioen op eigen veld te laten kapseizen.

Volgende week is het de beurt aan FC Twente om te bezien hoe de Vitesse-spits te temmen is. Een tip voor de Twentse verdedigers: vermijd lichamelijk contact. Want zodra Bony zijn tegenstander voelt, is het gebeurd. Dan hang je aan een arm en waan je je in een draaimolen. Dan duurt het doorgaans niet lang of je ligt op je rug te luisteren naar Boney M. Dat is de groep waarvan ze in Gelredome muziek draaien, na elke treffer van Bony.

Voetbal International / Foto’s SV

Hoofdsponsor: